3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Néhány érdekesség abból a bizonyos vaskos könyvből:

-  A szuperasztalos:
Hét-hét ujja van minden végtagján annak az indiai szuperasztalosnak, aki 2016-ban került be a Guinnes Rekordok Könyvéve. A nyugat-indiai Devendra Sutharnak több ujja van a végtagjain, mint bárkinek a világon, ugyanis egy igen ritka fejlődési rendellenességben, polidaktiliában szenved. A férfi ennek ellenére remekül megtanult bánni a fával és helyi híresség vált belőle, megrendelői csak szuperasztalosnak nevezik. Ám a férfi folyamatosan attól retteg, hogy utoléri az asztalosok legnagyobb átka, és véletlenül levágja valamelyik ujját.

- A legmagasabb fa ever:
Az örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) 115,5 méteres magasságával 2019-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, így már hivatalosan is a világ legmagasabb fájának nevezhető. Törzsének átmérője 4,94 m, föld feletti részének tömegét 209 tonnára becsülik. Életkora 600 és 800 év. Hátborzongató, hogy amikor ez a fa még csupán csemete volt, még évszázadokra voltunk attól, hogy Colombus felfedezze Amerikát... A mamutfenyő 1,25-ször magasabb, mint a New York-i Szabadság-szobor. Hihetetlen.

mamutfenyo.jpg

 

- Csemeték. Csemeték mindenhol! 
A kanadai Antoine Moses facsemetékkel harcolt a globális felmelegedés ellen: 23060 fácskát ültetett el 24 óra alatt, ezzel írta bele magát a Guinnes Rekordok Könyvébe. A korábbi rekord 15170 fa ültetése volt, amit szintén egy kanadai úriember, Kenny Chaplin állított be 2001-ben.

ultetes.jpg

 

- Széles. Na de ennyire?
Erdőnek látszik, valójában azonban egyetlen fa a Nagy Banyan, az indiai Kolkata közelében. Becslések szerint 1200-1250 éves lehet ez a bengáli fikusz (Ficus bengalensis), ami India egyik nemzeti jelképe lett. 14.400 négyzetméteres területet fed le, 3511 léggyökér alkotja, amik úgy néznek ki, mintha különálló fák lennének. A fa folyamatosan terjeszkedik tovább, jelenleg egy közel fél kilométer hosszú úton lehet körbejárni.

gr_legszelesebb_fa.jpg

 
- Nő, mint a gomba. Bocs, téves!
A Guinness rekordok könyve szerint a világ leggyorsabban növekvő növénye a bambusz, amelynek egy Nagy-Britanniában vizsgált példánya 0.00003 kilométer per órás sebességgel nő. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt mintegy 81 centiméterrel lesz nagyobb. A bambusz nem viccel!

bambusz.jpg

Ugyan mi nem állítottunk fel rekordot, de szívesen dolgozunk a fa alapanyagokkal legyen az egyedi bútor vagy nyílászáró. Keress minket bizalommal!