3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Hogyan lehet lakberendezési stílust kialakítani? Mi kell hozzá, inkább asztalos, vagy inkább lakberendező, vagy csak pénz? Ismerjük igazán, hogy melyik elnevezés mit is jelent? Valóban az tetszik a legjobban, amit eddig az „igazinak” hittem?  Lehet, hogy még csak ezek után fogom tudni kialakítani azt a stílust, ami igazán én vagyok? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segít cikksorozatunk, amit kicsit „feltuningoltunk” egy asztalos tanácsaival.

Ezen a héten az Art Deco, a modern és a polgári stílus, valamint annak két modernizált változata lesz a téma. Olvassanak tovább, és találják meg saját stílusukat! 

 

Art Deco

Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a 20-dik század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük rajta (Modernizmus, Kubizmus, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau), de Tutanhamon fáraó sírjának feltárása és a mexikói piramisok is nyomot hagytak dekorációs elmein.  Összegezve eklektikus, elegáns, de azért kényelmes stílus.

A stílus alapvető jellemzői:

•    élénk színek a formavilágban, pasztell színek a falon
•    elegancia, igényesség, fémesen csillogó felületeket
•    reprezentatív jelleg, luxus minőség
•    legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak
•    lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág
•    drága alapanyagok
•    anyagok sokszor meghökkentő használata
•    az állatbőröket utánzó kárpitok, króm, bakelit felületek
•    díszítésként a színezett üveget, kristályt szereti

Az asztalos gondolatai az Art Deco kapcsán:

Megint egy stílus, ami kedvelt anyagai miatt nem igazán kerül kapcsolatba egy mai asztalossal. Esetleg az eredeti, 20. század elejéről származó bútorok fa alkatrészeit reparálják a mai asztalosok, de nem jellemző, hogy Art Deco bútort készítenének nagy számban. Viszont ha valaki nem törekszik arra, hogy pontról pontra betartson minden „törvényt”, amit előírnak ennél a stílusnál, hanem csak a hangulatát szeretné átmenteni egy szobába, annak ajánlható, hogy egy harmincas éveket idéző bőr klubszék, vagy egy fekete lakkozott bárszekrény beszerzése, és akkor nem kellett anyagilag „messze elrugaszkodni”.

… és a lakberendezőé:

Miért téma ma is ez a majd százéves stílus? Azért mert remekül illik klasszikus és modern enteriőrökbe is. Belefoghatunk úgy is, hogy egy egész lakást így rendezünk be, de beemelhetünk egy-két meghatározó darabot is a lakásunkba. A lényeg, hogy szeressük azt, ami elegáns, de egyben merész is!

 

artdeco.jpg

 

Modern

Ez a stílus nagyon hasonló a minimál stílushoz, csak annyi a különbség hogy sokkal barátságosabb és melegebb hangulatot sugall, ezért ez a stílusirányzat a legközkedveltebb a lakberendezésben és a belsőépítészetben.

A stílus alapvető jellemzői:

•    jellemző színek a fekete és a barna, a falakon a meleg árnyalatok, mint a beige, a tejeskávé, a mogyoró és foltokban megjelenő élénkebb tónusok
•    a természetes anyagokat, mint a fát, a bőrt a követ együtt használják a fémmel, üveggel, egyéb mesterséges anyagokkal
•    a tökéletesen megkomponált világítás a lakás dísze
•    egyszerűség, rendezettség, mindennek megvan a helye
•    de mindennek megvan a maga szerepe, funkciója is
•    tiszta stílusú, áramvonalas bútorok

Az asztalos tanácsa:

Közkedvelt a fal és az ágykeret egy anyagból való kidolgozása. Így a hálószoba egyedi lehet egy egyedi fa vagy egyéb fahatású anyag választásától erre a célra. De ugyanez a falburkolat visszaköszönhet a lakás más részén is megalapozva az összhangot. De a modern stílus más egyedi bútorok esetében is sok lehetőséget rejt mind a megrendelő, mind az asztalos számára. Igaz, hogy ezek a bútorok puritánok és általában szögletesek, de a pont ezek vég nélküli variálása tud egyedi „mintázatot” adni egy polcrendszer, egy TV-s fali elemkomplexum esetében.  Ha ilyenben töri valaki a fejét, akkor már a tervezés időszakában kérje ki az asztalos véleményét, és sokkal praktikusabb, letisztultabb lesz a végeredmény, hiszen összeadódik a megrendelő fantáziája és a szakember tapasztalata.

Kinek ajánlja a lakberendező?   

A tágasság látszatát keltő modern stílus, gyakorlatilag bármilyen lakás vagy ház korszerűsítésekor szóba jöhet. Azoknak való, akik jól szervezett otthonra vágynak, mely praktikus, bírja az igénybevételt, és nem zsúfolt, ugyanakkor nem kell feláldozni a kényelmet sem. Ideális azoknak, akik a tágas, egybenyitott tereket, a zsúfoltságmentességet, és a rendet szeretik.  Aki ilyen stílusú otthonra vágyik, mindenképpen áldozzon – a berendezésen túl -  a világításra és a függönyre. Ez az alapja a gyönyörűen megkomponált modern otthonnak.

 

modern.modern.jpg

 

A polgári stílus és két „lájtosabb” változata

A polgári stílus nem követi az aktuális trendet, a tradicionális formavilág a lényege. Ez a stílus a szokatlanul nagy, akár négy méter belmagasságú terekben mutat jól.  Erre a klasszikus stílusra az első osztályú anyaghasználat, az értékálló, tradicionális berendezési tárgyak, míves, kifinomult elegancia a jellemző.

Ehhez illenek a nagyon magas, szép, kazettás nyílászárók, amik kétszárnyúak, és mindig fehérre mázoltak. Egy polgári otthon padlójára csakis valódi fa parketta, vagy szalagpadló kerülhet, ahogy nem készülhet klasszikus konyhabútor sem egyszerű bútorlap frontokkal. Fontos bútordarabja a vitrin és a komód is, fölötte blondel tükörrel, falikarokkal megvilágítva. A gipsz feltétlenül jelen van a párkányzatok, csillár helyét körülvevő rozetták, frízek és keretelemek formájában például. A klasszikus mintázatú, esetleg óarany mintázattal elegánssá tett tapéták is jól illenek hozzá. Az asztalos felhívta a figyelmünket arra, hogy a szekrények mindig mart ajtókkal és rézfogantyúkkal készülnek ehhez a stílushoz, és természetesen a székek is tömörfából valók, kárpitozott részekkel.

Ennek a stílusnak a kecsességét őrzi, de sokkal inkább mai életünkhöz alkalmazkodó, fogyaszthatóbb változata az angolszász vagy más néven amerikai stílus, illetve a francia.

 

Az angolszász stílus

Bár Magyarországon nem rendelkezik „mély” gyökerekkel ez a stílus, de a kényelemszeretet, a tágas lakóterek, a hagyománykedvelés, a régi idők bája utáni vágy által mégis teret hódított magának.

A stílus alapvető jellemzői:

•    meglehetősen sok bútort használ,
•    egyes lakóterei kifejezetten túlzsúfoltak,
•    gazdagon függönyözött ablakokat,
•    ablakbeugrókban párnázott kényelmes kis kucorgó szegletek
•     fapadlót díszes szőnyegek borítják
•    gyakori a vertikális csíkozású tapéta, sok esetben a falat derékmagasságig faburkolat fedheti
•    Térigénye jelentős
•    meghatározó darabja a kandalló fa- vagy márványpárkánnyal
•    sötét tónusú helyiségek
•    amerikai változata a világosabb színeket kedveli

Hogyan viszonyul az asztalos ehhez a stílushoz?

Mivel ez a stílus imádja a tömör fából készült bútorokat, az asztalos is szimpatizál ezzel a stílussal. A kényelmes karosszékek és fotelek mellet a többi bútordarab is méretes, nehéz, patinás, mutatós, igazi kihívás. De a megrendelő úgy számolhat, hogy egy életre kiszolgálják ezek a darabok, ha nem fog stílust váltani. (De az eklektikus stílusra való áttérésnél akár maradhatnak is.)

A konyhába főzőszigetet, reggeliző pultot ajánl az asztalos magas székekkel. Itt jegyezzük meg, hogy majdnem kötelező, hogy rézedények lógjanak a plafonról dekoratív színfoltként. A nyitott tálalószekrény tipikus angolszász bútordarab, arról se feledkezzünk el. Megtudtuk azt is asztalosunktól, hogy minden bútordarabot rendelhetünk úgy is, hogy újnak nézzen ki, de kérhetjük olyan felületkezeléssel is, hogy „látszódjon rajta az idő”.

Kinek ajánlja a lakberendező?

Elsősorban gyűjtögetőknek, akik már generációk óta megőrzik a családi ereklyéket, nem dobnak ki semmit, és nem zavarja őket a zsúfoltság. A nagy térigényhez legyen megfelelő nagyságú hely, és aki ezt választja, azt ne zavarja, hogy trendek jönnek-mennek, mert azokból ebben a stílusban nem fog semmit érzékelni.

 

angol1.jpg

 

A francia változat

ehhez képest a visszafogott színek, szépen megmunkált felületek és a részletekre való odafigyelés megtestesítője, amitől kifinomult és elegáns lesz a lakás. Összességében elmondható, hogy erre a stílusra különösen jellemző, hogy a kevesebb több, azaz minden tárgynak úgy kell tűnnie, mintha a legjobb minőségűek lennének, még akkor is, ha a bolhapiacon vásároltuk.

A stílus alapvető jellemzői:

•    finom elegancia
•    napfényes, világos terek
•    ezüstös tónusú pasztellszínek, az alapszín a törtfehértől a hófehérig terjed
•    ezüst-, illetve ezüstözött és üvegtárgyak, pl. egy kristálycsillár
•    finom, puha kelmék, a selyem, a muszlin, a vékony pamut
•    angol párjával ellentétben sosem zsúfolt

Mi az asztalos ötlete ezzel a stílussal kapcsolatban?

"Szép ívű, világos, romantikus bútorokat válasszanak, csináltassanak! Nyugodtan válogathatnak a bolhapiacon, de találhatnak egy-két jobb darabot a most divatos áruházakban, és természetesen az asztalosok is állnak rendelkezésre főképp a konyhabútorok kieszelésében, legyártásában. Ugyanis a lakberendezők a francia stílusú konyhát javasolják városi lakásokba is, önálló stílusszigetként."


Ki válassza ezt a stílust?

A francia elegancia annak testhezálló, aki választékos, finom ízlésű, romantikus hajlamú, szereti a díszes tárgyakat. Kerülje mindenki, akinek olyan otthonra van szüksége, amit nem kell féltenie a gyermekektől, kedveli az élénk színeket, és az izgalmas lakberendezési megoldásokat. Nem való annak sem, akinek kevés ideje, vagy nincs kedve lakása tisztán tartásához.

 

francia.jpg

 

Ha úgy érzi, hogy nem ezek az Önre szabott stílusok, akkor nézzen szét itt a többi stílusirányzat között asztalosunk segítségével!

 

Vagy pedig kattintson a skandináv, eklektikus, loft és mediterrán lakberendezés kedvcsinálójára!


A lakberendezési tanácsok forrása a Pascal Home Designe.


Ha pedig úgy érzi, hogy megvan a stílus, és már csak egy jó asztalos hiányzik, akkor keressen minket! Csak egy kattintás ide, és fel tudja venni velünk a kapcsolatot!>>>