3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Mint minden zárbetétbõl, a fogazott kulcsos és lapon mart típusból is is léteznek egyszerûek és komplex, magasabb biztonsági szinttel rendelkezõ zárbetétek. Múltkori kulcsbemutatónkat ezzel a két típussal folytatjuk.


Fogazott kulcsok

Ez a kulcstípus mindenki kulcscsomóján elõfordul. Akárcsak az elõzõ cikkünkben bemutatott tollas kulcsok esetében, a fogazott kulcsokat is két nagy csoportra lehet osztani az alapján, hogy egy vagy kétoldalt van-e megmunkálva a kulcs.

A legelterjedtebb változata az egy oldalt fogazott kulcs. Ebben az esetben csak a kulcs szárának egyik oldalán vannak fogak, ezért nem mindegy hogy a kulcslyukba hogyan helyezzük be a kulcsot.A kétoldalt fogazott kulcsoknál már más a helyzet, itt a szár mindkét oldala meg van munkálva, a profil szimmetrikus, így mindegy, hogy hogyan helyezzük a kulcsot a zárba.

Kétoldalt fogazott kulcsok lehetnek:

  • autókulcsok,
  • motorkulcsok,
  • bútorkulcsok,
  • illetve a kerékpár lakatok kulcsainak többsége

Van egy speciális változata, a tûkulcs, melynek három oldala is meg van munkálva.

Lapon mart kulcsok

Bizonyára találkoztatok már olyan, úgynevezett lapon mart kulcsokkal, melyeken a nagyobb biztonság és a változatos nyitási variáció érdekében speciális oldalcsapok és marások találhatók.

Szokás lapon mart, illetve fúrt kulcsnak is hívni, azonban a kettõ között van eltérés, nem csak a megjelenésben, de a mûködési elvükben is.

A fúrt kulcsokon különbözõ méretû és elhelyezkedésû apró furatok találhatók. Elhelyezkedésük szerint lehetnek egy- vagy több sorosak, a két oldalon különbözõek, szimmetrikusak, merõlegesek vagy valamilyen szögben fúrtak.

A lapon mart kulcsoknál a száron található egy hosszanti marás, ami lehet egyenes, kanyargós vagy cikkcakkos is (Változatos, mint Gombóc Artúr csokitára. ;)). Ezt nevezik kukac vagy kígyó marásnak is. 

A mûködési elv: a fúrt kulcsok apró, a furatra merõleges csapokat mozgatnak a zárban, míg a lapon mart kulcsok lamellákat. Ma már vannak olyan speciális zárak, amikben csapok és lamellák is egyaránt helyet kapnak. Az ezekhez tartozó kulcsokon a kulcsszáron furat és marás is megtalálható,, sõt vannak olyan “hibridek”, melyeken mindezek mellett még fogazás is van.

Látogassatok el a Lukács Kulcs, Zár és Vasalat Szaküzletbe, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésetekre!