3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A legtöbben arra panaszkodnak, hogy nem férnek el az otthonaikban. Sokan még akkor sem, ha a házuk egy hatalmas palota. Ennek több oka is lehet:


  • kismillió felesleges cuccot halmozunk fel az otthonainkban;
  • nincs kedvünk rendszerezni, mert már elhatalmasodott a káosz;
  • nem is ismerjük a rendszerszemléletet;
  • nincs kedvünk, időnk megtervezni új tárolóhelyeket;
  • nincs is hová tenni azokat és különben is,
  • mi az, hogy helytakarékos?!

No, akkor álljunk meg itt egy szóra!

 

A helytakarékos otthon csak rajtad múlik!

 

Mindig van hely a legszükségesebb dolgainknak, ha elfogadod ezt, ha nem. Sokkal inkább abban látjuk mi, férfiak, a problémát, hogy nincs szíved megválni a tárgyaidtól. Mindegy, hogy már szúrágta fadobozról vagy épp a nagyitól örökölt századik konyharuháról van szó, te ragaszkodsz a dolgaidhoz. Valószínűleg kedvenc mondatod a „Jó lesz ez még valamire!”. (Akkor is, ha tudod, hogy majd csak nyugdíjas korodban lenne annyi időd, hogy varázsolj is belőle valamit.)

De akkor nézzük a tényeket:

Ha nincs sufnid, kamrád, ahová az ilyen reményteli tárgyakat félretehetnéd, szabadulj meg tőlük! Mire odáig jutsz, hogy barkácsolj, ezerszeresen tönkre mennek a „féltett kincseid”.

Keresd fel az otthonodban azokat a sarkokat, falakat, amelyek szabadon vannak, vagy csak úgy „lógnak a levegőben”. Hidd el, a beépített bútorok minden szegletbe illeszkedhetnek. Emiatt fájjon a mi fejünk, jó?

Aztán ess neki a csoportosításnak 3 lépésben.

Az asszonyaink bőszen olvassák a Konmari-elveket, mi viszont egy az egyben megmondjuk, mit tegyél, hogy helytakarékos legyen az otthonod.

 

Csoportosíts, hogy fellélegezhess!

 

Csoportosítsd a tárgyaidat az alábbiak szerint:

  1. Jó állapotúak
  2. Sérültek, de javíthatók
  3. Tönkrementek

 

Utána jöhet a következő csoportosítás:

  1. Feltétlenül megtartom
  2. Elajándékozható
  3. Lomtalanításba vele

 

Ha készen vagy, végezz el még egy utolsó csoportosítást rendeltetés vagy anyag szerint:

  1. Textilek (függönyök, ágyneműhuzatok, konyharuhák stb.)
  2. Konyhai/fürdőszobai/ egyéb helyiségekbe való eszközök
  3. Lakásdíszek, lakásdekorációk stb.

 

Ennyi meló után – ha megfelelően szigorú és következetes voltál – egy vállalható mennyiségű kupac mellett állsz. Na, ennek kell most már konkrét tárolóhelyet találni.

 

Helytakarékos egyedi bútorok

Döntsd el, milyen jellegű tárolóra lehet szükséged hozzájuk: fiókra, szekrényre, komódra, nyitott polcra, vitrinre? Ha ezt a kérdést is megválaszoltad, máris tudod, hogy van-e helyed pl.

A többi már teljes egészében a mi dolgunk. Megtervezzük, elkészítjük, felszereljük. A cuccaid bepakolását viszont meghagynánk neked. Jó lesz így? Ha igen, keress meg bennünket!