3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Tervezzünk konyhabútort!

 

A konyhát nem érdekli, hogy kicsi a lakásod, vagy éppen egy hatalmas házban élsz, nem érdekli, hogy nagy család vesz körül, vagy szingli vagy! A konyha minden otthonba „bekéredzkedik”. De alig van olyan helyiség, ahová pont remekül beférnének az előre gyártott konyhabútorok, és nem hiányozna 10 centi innen-onnan, vagy olyan a beépített mosogató, az ajtófront, a fogantyú … amilyet a tulajdonos szeretne! Úgyhogy legtöbbünknek marad az egyedi bútor tervezése, ha szép és használható konyhát szeretnénk! Ezt az egyedi konyhabútor-tervezést vesszük végig lépésről lépésre e heti bútortervező kalauzunkban. Tartson velünk!


1.    lépés: Átgondolás

Néhány fontos kérdés arra az esetre, ha egyedi bútor tervezésére adjuk a fejünket: a konyhát hányan fogják használni? Mekkora családra kell a tároló helyet kialakítani? Mekkora hűtő kell/van? Milyen főzési, étkezési szokásaink vannak? Van gázkazán, amit el kell helyezni a konyhában, kell-e mosogató gép, beépíthetőek lesznek-e a készülékek, fiókokat vagy inkább ajtós szekrényeket szeretnénk, mekkora mosogatóra van szüksége, stb. Ezeket a kérdéseket gondoljuk végig már az „álmodozás” fázisában.

 

2.    lépés: Feltérképezés

Most már vehetünk elő papírt és ceruzát. Rajzoljuk be egyedi bútorunk vázlatába elsőként a víz-, gáz- és villanyvezetékek helyét.  Ellenőrizni kell a már meg lévő kiállásokat. Új építésű lakás, vagy felújítás esetén is bele kell kalkulálni a gépészeti kiállásokat a tervünkbe! Végig kell gondolni, hogy milyen háztartási készülékeket szeretnénk (hűtőszekrény, mosogatógép, tűzhely, páraelszívó), ezek hová is kerüljenek, mekkora hely kell nekik, hol lesznek praktikusak! Vigyázat egy 60 cm széles hűtőnek 63 cm kell! A mosogató gépek ajtajának lenyílását se hagyja ki a számításokból!

 

3.    lépés: Az elrendezés kiválasztása

A konyhabútor elrendezése alapján van néhány alapvető, praktikus méretezési tanács, amit érdemes megfogadni:

a.    Lineáris elrendezésű konyhában (a konyhabútor egy vonalban helyezkedik el), helyet takaríthatunk meg, ha egyes konyhai berendezéseket beépítünk a konyhapult alá. Olyan helyeken alkalmazzák ezt a megoldást, ahol a tér keskeny, szélessége nem éri el a 220 cm-t. A bútorral szemközti falra egy kisebb mélységgel rendelkező tároló elemet vagy egy reggeliző, illetve étkező asztalt tanácsos tenni. Némi hátrány, hogy egy oldalon kell megoldanunk az összes funkciót az ilyen helyiségbe tervezett egyedi bútor esetében!

b.    Párhuzamos konyhában a konyhabútorok egymással szemben helyezkednek el. Ennél az elrendezésnél arra ügyeljünk, hogy legyen elég hely a két oldal között, nem csak beférni kell, hanem pakolni is. Minimális szélesség 240-250 cm legyen!

c.    U-alakú konyha: A párhuzamos konyhatípus továbbfejlesztése. A két szemközti falon elhelyezett konyhabútort a köztük lévő falszakaszhoz helyezett bútor köti össze.  Ügyeljünk, hogy ne legyen zsúfolt a konyhánk, illetve igyekezzünk okosan kihasználni a két sarokelemet!

d.    „ L” alakú konyha berendezésekor is érdemes a két szár találkozásának megoldásán eltöprengeni, a bútorgyártásban használatos sarokmegoldásokat tanulmányozni, és utána kitalálni és méretezni. Kedvező elrendezési mód kisebb alapterületű konyhákban is.

e.    A konyhasziget kialakításánál a gépészeti elemek elhelyezése valamint a pult alatti terület optimális kihasználása szokott gondot okozni. Az egysoros vagy 'L' alakú konyhasorhoz egy, a térbe beállított, szabadon álló egységet, egy szigetet teszünk.  Ennek az egységnek a funkciója lehet a főzés, mosás, vagy egyszerűen egy szabad munkafelület. De feltétlenül kell hozzá a megfelelő tér.

 

4.    lépés: A munkaháromszög kialakítása:

Az optimálisan használható konyha alapja az úgynevezett munkaháromszög, mely a három fő munkaterületet - a mosogatót, a tűzhelyet és a hűtőt - összekötő képzeletbeli vonal. Ugyanis a főzés – étkezés – elpakolás fázisai ezt a háromszöget járatják be velünk az alábbi tevékenységek során:  

1, Tárolás
2. Előkészítés I.
3. Tisztítás
4. Előkészítés II.
5. Főzés
6. Tálalás
7. Mosogatás
8. Tárolás

Jobbkezeseknek ezeket a zónákat az óramutató járásának megfelelően, balkezeseknek ezzel ellentétesen kell elrendezni. Ha ezt a sorrendet sikerül az egyedi bútorunkba érvényesíteni, akkor nagyban hozzájárulunk saját munkánk megkönnyítéséhez.

Ezen kívül az egyes zónáknak méretbeli minimumai is vannak:

•    A munkapult mélysége általában 60 cm.
•    A munkapult és az első tárgy vagy fal közt 120 cm szükséges, hogy kényelmesen lehessen járkálni
•    A székhez leüléshez legalább 60 cm szükséges az asztal széle és a fal (vagy egyéb tárgy) között.

 

5.    lépés: Méretezés – elhelyezés:

Az előző pontban megadott méreteken túl a például a pult magasságát a konyhát leggyakrabban használó testmagassága határozza meg. Ezt figyelembe véve nem lép fel derékfájás egy-egy főzés vagy mosogatás után.
A munkaháromszög figyelembevétele mellett van még néhány megszívlelendő tanács: Sok országban a mosogató hagyományos helye az ablak előtt van. Fontos ugyanis, hogy természetes fényforrás közelében legyen. Ha nincs ablak, akkor a mosogató a helyiség kifelé néző terébe, például konyhaszigetre vagy szabadon álló pultba kerüljön. Ha túl kicsi a konyha, legalább faliszekrény ne legyen a mosogató fölött, így szellősebb hatást érhető el, és a fejét sem veri be az ember.  A mosogatógépet praktikus okokból a mosogató mellé érdemes tervezni.

6.    lépés: Stílusok, anyagok, frontok

Természetesen a stílus meghatározásánál mindenképp az a cél, hogy az harmonizáljon otthonunk egészével.
Mivel az egyedi bútor mind anyagában, mind színében nagyobb szabadságot ad, könnyebb egy-egy stílushoz igazodnunk, de ha túlzásba esünk, könnyen zavarossá is válhat a konyhánk.
Tekintsük át a rendelkezésünkre álló anyagokat! Vegyük sorra, hogyan viszonyulnak az anyagok az egyes stílusokhoz? Melyikhez milyen anyagot válasszunk?

A korpusz, a vázszerkezet anyaga lehet: laminált bútorlap, éllécezett, felületkezelt furnérozott natúr faforgácslap.
A bútorlap esetében adott a szín, a forgácslap felületére furnér kerül, illetve az élére léc. Ez az anyag kapja meg a kiválasztott színt egy kezelési eljárás során.

Az ajtók, a frontok, vagyis a konyhabútor eleje lehet tömörfa különböző fafajokból: bükk, tölgy, fenyőfélék, egzóta fafajok. Valamint lehet festett MDF, amibe mintát marattathatunk, vagy lehet a front is laminált bútorlapból.
A modern stílusokhoz általában az utóbbi kettőből választanak, a klasszikus, a polgári, a rusztikus stílus kedvelői a tömörfa frontokat keresik, általában sötétebb színre pácolva.  Ezek a nem modern stílusú frontok mélyebb, bonyolultabb keresztmetszetű marásmintákat is „elbírnak”, hordó vagy bajuszíves marásúak, illetve keretbetétesek is lehetnek.

A skandináv stílusú egyedi bútorok világos tónusúak, ezért a fenyőből készült tömörfa ajtók, illetve a nyírfurnér anyagok jelennek meg náluk legtöbbször. 

A minimál konyhákhoz nem illenek a marásminták, egyszerű sima összefüggő felületek uralják a felületet. Néha még a fogantyú is rejtett, vagy olyan technológia van beleszerelve, ami révén fogóra sincs szükségünk, az ajtó nyitásához csak meg kell nyomni, és kinyílik.

Ha modern, de nem minimál egyediséget szeretnénk, akkor szabályos geometriai formákat idéző, egyszerű marásmintákat válasszunk. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen színhez milyen marást társítunk. Nem minden esetben illik össze minden szín minden marásmintával.

A szakemberek a mértéktartás elvét figyelembe véve a színekkel kapcsolatban az alábbi variációkat szokták tanácsolni, ha valaki kétszínű konyhát szeretne: A korpusz színe alul és felül megegyezik, azonban az alsó és felső szekrényeken eltérő színű ajtók jelennek meg.

Másik közkedvelt megoldás, hogy az ajtófront alul és fent megegyező, de választhatunk hozzá egy elütő korpuszszínt. Ha nem túl sok az elem, akkor választhatunk sakk-mintás színrendezést is.

A kiválasztott ajtófronthoz a megfelelő munkalapot, és fogantyút is kell választanunk, illetve ne feledkezzünk meg a párkányléc, galéria, azaz lámpatartó és a fénycsőtakaróról sem a kiválasztott stílusnak megfelelően. Minimál dizájn esetében nincs sok dolgunk ezekkel, de egy mediterrán, vagy rusztikus konyha esetében elengedhetetlen.
Az egyedi bútorunk stílusát az is befolyásolhatja, hogy milyen az elemek elrendezése. A mai modern konyhabútorok szeretik a nagy fiókokat, ahova nem muszáj, nem kerül ajtós szekrény. A felső elemeket pedig felnyíló ajtókkal szerelik. A klasszikus konyhákban a fiókos és normál szekrényes elem jól megfér. A mediterránnál kötelező a nyitott polc. A loft stílusnál is, csak éppen másként!

Még nincs vége! Beszéljünk a frontok üvegezéséről! A felső elemekbe célszerű üveges ajtós elemeket választani, azért hogy a zárt bútorsort kicsit fellazítsuk. Üvegek közül is választhatunk többféle hatású megoldást, klasszikus vagy modernebb megoldásokat. Homok fúvott, savmart, színezett üvegek, ill. különböző mintázatú üvegek állnak rendelkezésünkre.

 

7.    lépés: Lábazat és munkapult

Még nem beszéltünk az egyedi bútorunk lábazatáról. A lábazat készülhet a bútor korpuszával megegyező anyagból, vagy alumínium lemezből. De választhatjuk, hogy bútorunk lábakon álljon.  Itt figyeljünk arra, hogy a bútor színével harmonizáló lábat válasszunk, vagy ha ahhoz nem tudunk, akkor a fogantyú színéhez közelítsünk. Például választunk egy króm színű fogantyút, akkor króm színű legyen a láb is!

Ha mégis maradunk a lábazatnál, akkor választhatunk alumínium lábazatot, ami egy modern, minimalista megjelenést kölcsönöz. A korpusz színével megegyező lábazat, illetve a lábakon álló konyha minden stílushoz remekül passzol, itt a láb formáját kell a stílushoz egyeztetnünk.

A munkapult egy kicsit nagyobb körültekintést igényel, mint ennek a cikknek a terjedelme, hiszen a frontok mellett ez a felület lesz a legnagyobb, a leginkább látható a konyhánkban, illetve ezen fogunk dolgozni. Tehát körültekintően kell eljárnunk! Készülhet laminált anyagból, fából, gránitból, gránit őrleményből, más természetes kövekből, illetve mesterséges anyagokból. Választás előtt nézzünk utána az egyes típusok előnyeinek, hátrányainak!

 

8.    lépés: Keressünk szakembert a kivitelezésre, és fogadjuk meg tanácsait, mert a bútorgyártás mégiscsak egy szakma!

 

Végül van az egyedi bútorok tervezésének egy sajátos esete. Mit tegyen az, akinek nem hogy kicsi, de parányi a konyhája. Mindenek előtt ne keseredjen el, mert lehet kis konyhában is nagy egyediség! Valamint van néhány jó tanácsunk a jobb térkihasználás érdekében:

  • Ne aggódjunk! Lehet a korpuszméret 50-55 cm, nincs kőbe vésve a 60 cm-es szélesség, mélység.
  • A szekrény helyett érdemes teljes kihúzású, fékes fiókokban gondolkodni, mert teherbírásuk igen nagy, ezért edények, élelmiszerek tárolására egyaránt alkalmasak. Helytakarékos, mert ha kihúzzuk egyből a kívánt tárgyhoz jutunk, s nem kell az egész szekrényt kipakolni.
  • Sokat segíthet egy felső szekrénybe beépített szárító felület, hogy ne a mosogató mellett foglalja a helyet. (Ami lehet, hogy nincs is.)
  • Az asztal sem kell egész nap, csináltathatunk falról lenyíló asztalt, sőt székeinket is felakaszthatjuk összecsukva a falra.

Szeretne Ön is egyedi bútort tervezni, csináltatni? Kattintson, és nézze meg, hogyan tudunk Önnek segíteni! >>>