Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat?

2018/03/13 Címkék: asztalos üzem, fa ajtó, karbantartás, lakberendezés.

Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, „Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!” Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.

 

 

Fa ajtó – jó, de nekem ez tetszik!

 

A fa ajtó kiválasztásánál természetesen az az elsődleges szempont, hogy Neked tetsszen. Pont azért, amit már az előbb is említettem: Neked kell vele együttélni, Te nézed majd minden nap az otthonodban. Azt a gondolatot azonban megfontolásra ajánlom, hogy ne ez legyen az egyedüli, minden mást elsöprő döntési szempont.

 

Egy fa ajtónak ugyanis „lelke” van. Látványra is, de törődni is kell vele. Nagyon nem mindegy, hogy ezzel a lélekkel együtt tudsz-e élni.

 

A szépség, pontosabban az ízlés egy dolog. Az ízlés ugyanis változó. Akár a divat miatt, akár azért, mert a Te értékrended, látásmódod, vagy éppen szépérzéked változott meg.

 

Nem mondom, hogy ne szeress bele a fa ajtóba. Azt azonban igen, hogy ha a fa ajtó a szerelem tárgya, akkor minden mást ehhez kell igazítanod, ami az adott térben megjelenik – különben hiába tetszik nagyon az ajtó, az adott környezetben borzasztóan fog festeni.

 

11082356_767336340029976_7065651177084630987_o.jpg

 

Fa ajtó – ha már megvan a szerelem, jöhet a kijózanodás!

 

Ilyenkor kerül ugyanis képbe a többi szempont, amelyek közül bármelyik akár kizáró ok is lehet.

 

Fa ajtó és a lényeges kritériumok – mennyi az annyi?

 

Az első ilyen tényező az ár.

 

Nem, ezt nem azért mondom, hogy mindenáron meg kell elégedni a legolcsóbb megoldással. Ezt már csak azért sem pártolom, mert sok esetben az olcsóság azt is jelenti, hogy a minőség alacsony. Annak meg nem sok értelme van, hogy olcsón veszel egy ajtót, amelyik az első huzat okozta becsapódás után kifordul a helyéből, vagy egy nagyobb lökés után beszakad.

 

Ha azonban azt mondod, hogy van egy keret, amin belül lehet mozogni, az már jó alapot ad arra, hogy fel tudd mérni, mi fér bele, illetve ami belefér, az megnyeri-e a tetszésedet.

 

Fa ajtó és ami még számít

 

Az egyértelműen a minőség.

 

Ha már az anyagiak korlátoznak némileg, akkor hozd ki belőle a lehető legjobbat! Célozd meg azt a fa ajtót, ami a kereten belül a lehető legjobb minőséget ígéri.

 

Érdemes rászánni az időt, és utánanézni, hogy mit is tud a valóságban az a bizonyos fa ajtó. Ehhez körbe lehet nézni a neten – de nem a cégek honlapjain, hiszen ott mindenki csak szépet és jót állít a saját ajtóiról. Hanem a fórumokon. Vagy bármilyen más oldalon, ahol értékelik az ajtók minőségét. A netes fórumok ilyen szempontból fogyasztóvédelmi kincsesbányák. Ilyen helyeken könnyű leinformálni nemcsak a fa ajtó minőségét, hanem az azt előállító céget is.

 

fekete-fa-ajto-1.png

 

Ugyanígy érdemes megnézni a gyártó cégek Facebook oldalait is. A legtöbbön működik az úgynevezett Vélemények fül (a Facebook oldal bal oldalsávjában találod – mi is nemrég tettük ki ezt az opciót a Facebook oldalunkra, ezért még nem is található rajta vélemény – Te lehetsz az első, aki ezt megteszi! :) ). Itt öt csillagig értékelhetnek a felhasználók. Néha érdekes dolgok derülhetnek ki itt is.

 

Ami ezen kívül még ajánlott, az a kiszemelt fa ajtó tényleges megtekintése. Nem fényképen, hanem a maga valójában. Akár a gyártó cég műhelyében is, vagy egy boltban, de még jobb, ha olyat találtok, aki szintén ezt a fa ajtót választotta – és nála már be is van építve. (Úgyis az ismerősök ajánlásai alapján találnak a legtöbben asztalos céget.)

 

Itt nemcsak megnézni, hanem kipróbálni is tudjátok az ajtót, és a kivitelezés minőségét is alaposan megnézhetitek. Nemcsak a fa ajtóét, hanem a beépítését is.

 

Fa ajtó – hogy néz ez ki pont Nálad?

 

Jó, ha abba is belegondolsz, hogy a fa ajtó, amibe beleszerelmesedtél, nem egymagában fog állni a szobában. Hanem minden mással együtt.

 

A tapétázott vagy éppen festett fallal, a többi bútorral, a padlóval. Illik ezekhez? És az enteriőrbe? Vagy kiugrik belőle az ajtó, mert nem illik bele (színben, minőségben, mintában stb.)?

 

Ha gyermeked van, tudja-e használni majd az ajtót, vagy neki nehezen kezelhető? (Például egy gombkilincses ajtóval meggyűlhet a gyerekek baja.) Lehet, hogy minden álmod egy átlátszó üveggel betétes ajtó. De biztos, hogy jó ötlet ez egy fürdőszobában vagy a hálóban? Vagy ha egy viszonylag kis térbe sok mindent kell berendezned, és emellé még egy kétszárnyú ajtót is szeretnél, ami befelé nyílik? Lehet, hogy egy tolóajtó élhetőbb lenne ebben a környezetben.

 

IMG_0891.jpg

 

Mennyi időt és pénzt akarsz a későbbiekben áldozni a fa ajtóra?  

 

Mert ez sem mindegy. Mármint a karbantartás.

 

Erről korábban már írtam, úgyhogy most rövidre fogom. Érdemes a lehetőségekhez képest minőségben gondolkodnod. A jó minőségű alapanyagból és jó minőségű munkával készített fa ajtó sokkal tovább tart. Ez pedig azt is jelenti, hogy kevesebb karbantartási munkával jár. Na és persze kevesebb pénzt kell költeni arra, hogy még mindig jó karban legyen.

 

Fa ajtó – ahogyan mi csináljuk

 

Már megmutattuk azt, hogy eddig mire voltunk képesek, ha fa ajtóról volt szó. Sőt azt is megmutattuk, hogy mire lennénk még képesek akkor is, ha extrém fa ajtóról lenne szó.

 

Elmeséltük, hogyan dolgozunk, mire számíthatsz tőlünk, ha a fa ajtó elkészítését nálunk rendeled meg. Tudod, hogy tőlünk milyen minőségre számíthatsz, és azt is, hogy a karbantartás terheit is levesszük a válladról.

 

Döntöttél? Szuper, itt kérhetsz is árajánlatot a fa ajtóra, amit mindig is szerettél volna! ›››

 

Még nem győztünk meg teljesen? Gyere el műhelyünkbe, és nézd meg választékunkat, és azt is, ahogyan dolgozunk! ›››


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.