Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós?

2018/01/16 Címkék: asztalos, asztalos üzem, bútorkészítés, egyedi bútor.

Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.

 

 

Egyedi bútor kontra tömeggyártott bútorok

 

Rögtön azzal kell kezdenem, hogy le kell szögeznem: a tömeggyártásban készülő bútorok között is akad olyan, ami jó minőségű. OK, nem iparművészeti remekek, de nem is annak készültek. A tömeggyártott bútorok éppen azért készülnek tömegesen, mert a nagyobb tömegek igényeit akarják vele kielégíteni.

 

Éppen ezért az ilyen bútoroktól azt várhatod reálisan, hogy

 • stabil legyen az összeszerelésük
 • maga a bútor statikailag jó legyen (ne akarjon összerogyni a saját súlya alatt)
 • jól nyitható-zárható legyen rajtuk az összes mozgó rész (fiók, ajtó, ilyesmi)
 • szabvány méretük legyen (általánosan használt méretekben készüljenek, így lehessen a méreteikkel tervezni a berendezést)

 

Opcionális, tehát nem kötelező:

 

 • elemesek legyenek (többféle elemből lehessen összeállítani egy Neked is tetsző, vagy legalább elfogadható verziót, ami méretben befér a kiszemelt helyre)
 • többféle színből lehessen választani (tehát ne csak világos bükkből, hanem esetleg nyírfából vagy tölgyből is jó lenne látni belőle ugyanazt)

 

Nagy előnyük, hogy készen vannak, tehát nem kell az összeszerelésükkel bíbelődnöd.

 

Nagy hátrányuk – ugyanez. Hogy készen vannak. És nem biztos, hogy így összeszerelten befér az ajtón, elfordul a lépcsőházban. Mert ha nem, akkor jöhet a szétszerelés és összeszerelés, és akkor ott tartasz, ahol a svéd összeszerelhető bútorral.

 

Ehhez képest az egyedi bútor – már ha velünk csináltatod – tud egyet s mást, de erről majd később.

 

IMG_0967.JPG

 

Egyedi bútor kontra svéd összerakós bútor

 

Már most rögtön szeretném leszögezni: nem kizárólag a svéd bútorokkal fogom összehasonlítani az egyedi bútort. Hanem minden lapra szerelt bútorral – amit a köznyelv amúgy gyártótól függetlenül „ikeás” bútornak nevez.

 

Szóval lapra szerelt, avagy svéd összerakós bútor...

 

Nem rossz. Már ha jó minőségű. (Az emlegetett svéd összerakós speciel pont az, sőt!)

 

Merthogy a lapra szerelt bútorok legfőbb jellegzetessége az olcsóság. Mert megspórolják az összeszerelés munkaköltségeit (hiszen Veled végeztetik el), na meg a raktározása és a szállítása is olcsóbb fajlagosan, hiszen sokkal kisebb helyen elférnek a bútorok lapra szerelve, mint készre összeállítva.

 

Csakhogy valószínűleg Te is láttál már olyan lapra szerelt bútort, amelyik azért volt még a svéd összerakóstól is olcsóbb, mert az anyagon is spóroltak. Hány olyan, silány anyagokból legyártott lapra szerelt bútort láttál már, amelyik a gyenge anyagok miatt nyeklett-nyaklott mindenfelé, billegett, vagy az egyik irányba elfordult, mert még merevítés sem volt benne?

 

Az egyedi bútor valóban nem fogja soha az életben felvenni a versenyt árban az ilyen olcsó cuccokkal. Őszintén? Mi például nem is akarjuk. Annyira vacak lenne a minősége, hogy szégyellnénk kiadni a kezünk közül. Ehhez mi nem adjuk a nevünket.

 

23131153_2001960889822743_880391911_o.jpg

 

A jó minőségű lapra szerelt bútorok, mint például az igazi svéd összerakós bútor valóban szuper. Viszont van három nagy hátránya:

 

 • fix, szabványméretekben készülnek – és ha nem olyan a hely, ahová be kell állítani? Vagy Te pont nem olyan alakzatban akarod elrendezni, mint amilyet az összerakható bútor szerkezete megenged?
 • Neked kell összeszerelni – és a svéd összerakós bútorok összeszerelésével való nyűglődés legendás. Mit mondjak, a minőségnek ára van. Ha az statikailag és minőségileg is rendben van, akkor azt sosem lesz egyszerű összeszerelni. (Miért lenne az? Ha az lenne, akkor a bútorasztalos nem létezne külön szakmaként, és nem kéne tanulni.)
 • ehhez képest pedig drága – nézz meg egy szép, divatos és teljes szekrénysort abban a svéd katalógusban! Azért van egy izmos ára! Ha jobban megnézed, lehet, hogy ennyiért egyedi bútort készítünk Neked – és még marad is pénzed, hogy leguríts egy sört vagy egy koktélt...

 

Ehhez képest az egyedi bútor...

 

Ehhez képest az egyedi bútor valahol félúton van – sok szempontból. Persze itt is igaz, hogy határ a csillagos ég, akár extrém igényekre is képesek vagyunk egyedi bútort gyártani. De ha olyat kell készíteni, mint amire ráböktél a katalógusban, lehet, hogy meglepünk...

 

IMG_0970.JPG

 

Mik az egyedi bútor kétségtelen előnyei?

Íme 7 bivalyerős érv az egyedi bútor mellett:

 

 1. Jó a minősége – és erre szavunkat és garanciánkat adjuk. (Tömeggyártott bútor: K.O., svéd összerakós: egál.)
 2. Nem kell vacakolni az összeszereléssel – ha drága az időd, annál mi olcsóbban szereljük össze az egyedi bútoraidat. (Tömeggyártott bútor: szódával elmegy, svéd összerakós: -1 pont)
 3. Házhoz jön a szerelő – az összeszerelés benne van az árban, és tuti szakszerű lesz! (Tömeggyártott bútor: a gyári összeszerelés sem mindig a legjobb..., svéd összerakós: vajon miért vannak olyan ezermesterek, akik arra váltottak ki ipart, hogy vállalják a svéd összerakós bútorok összeszerelését??? Persze jó pénzért.)
 4. Szabványtól eltérő méretet is kaphatsz – ha egyszer azt szeretnél, akkor miért is ne? (Na, ezt csinálja utánunk a svéd összerakós meg a tömeggyártás!)
 5. Kedvedre választhatsz Magadnak kombinációkat – itt nem arról van szó, hogy választhatsz színt, vagy fafajtát... Nálunk ezek kombinációját is variálhatod ízlés szerint. (Ebben lehet, hogy még a is svédeket lepipáljuk... J )
 6. Divatos és dizájnos – legalábbis annyira, amennyire a Te elképzeléseid szerint annak kell lennie. (Tömeggyártott bútor: többé-kevésbé, svéd összerakós: itt lehet némi előnye, de nem biztos. Nézd meg, mit tudunk bármikor elkészíteni – még akkor is, ha extrém ››› )
 7. Nem is olyan drága – ha figyelembe veszed, hogy nálunk az egyedi bútor miatt minőséget kapsz (annak meg mindig is meglesz az ára), ha kell, helyszíni összeszerelést, beállítást is, és némi apróért még le is szállítjuk Neked az egész bútorhalmot, akkor tényleg nem drága, amit kapsz.

 

Felébredt Benned a kíváncsiság az egyedi bútor iránt? Nézd meg itt a referenciadarabjainkat! ›››

 

Ha pedig nemcsak néznéd, hanem rendelnéd is, akkor itt kérj ajánlatot! ›››


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.