Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése

2018/01/09 Címkék: asztalos, fa ablak, fa ajtó, fa lépcső, lakásfelújítás, nyílászáró.

Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.

 

 

Lakásfelújítás – Hogy némultam volna meg, mielőtt ezt kiejtettem a számon!

 

Mit mondjak, volt már pár olyan ügyfelünk, aki ezt mondta, mire hozzánk eljutott. Pedig akkor még csak a szervezésnél, az utánajárásnál tartott. Tény, nem egyszerű ügy megtalálni a megfelelő mestereket. De nem is lehetetlen. A lakásfelújítás ugyanis szerintünk nem kell, hogy mindennapi Xanax-szal járjon.

 

Korábban már írtam arról, hogy hogyan találhatod meg a jó asztalos mestert. Még abban is tudunk segíteni, hogyan találj más mestereket, akik szintén megbízhatóak – minőségben és precizitásban is. Végsősoron azonban mégiscsak Neked kell az egészet fejben összeraknod. Nem kicsit, nagyon. Nem nagyjából, részletesen.

 

Lakásfelújítás – miért hiszi mindenki, hogy ez tökre gáz?

 

Azt, hogy a lakásfelújítás kapcsán milyen rémtörténeteket hallottunk már, két blogcikkben gyűjtöttem össze. Az első részt itt olvashatod, a másodikat pedig itt. És ezek ugyan nagyon viccesnek hangzanak így, más bőrén megtapasztalva, amikor azonban az ember éppen a legközepebb közepén van, már nem annyira szórakoztató.

 

Az, hogy tök gáznak tartja szinte mindenki a lakásfelújítást, általában azért van, mert minden ellenkező állítással és hiedelemmel ellentétben a felújítók nem készültek fel rendesen a felújításra. A lakásfelújítás ugyanis nem akkor kezdődik, amikor felrajzolom az első vázlataimat, elkezdem számolgatni, mi hogyan fér be a lakásba, mi hány négyzetméter, és mennyibe kerül. Meg hogy a különböző feladatokra megtaláljuk-e a megfelelő mestereket.

 

Nem. A lakásfelújítás ott kezdődik, hogy megteremtjük a lakásfelújítás feltételeit. És hogy már ekkor van egy hozzávetőleges elképzelésünk arról, hogy hogyan is fog kinézni a jövőbeli otthonunk. Ha mindenki ezzel kezdené, sokkal kevesebb lenne a menet közben adódó bosszantó baki.

 

Melyek a lakásfelújítás feltételei? – Hát persze, hogy az a hülye pénz!

 

Hát, ugye, vannak anyagi keretei. És ebben komoly szerepe van annak a bizonyos józan paraszti észnek is.

 

penz.jpg

 

Az anyagi feltételeket ugyanis nem egyik napról a másikra fogod tudni előteremteni – ezért is kell akár már pár évvel a tervezett lakásfelújítás előtt tudni, hogy mit is akarunk valójában. Így ugyanis sokkal könnyebb kiszámolni, nagyjából mennyi pénzre is van szükség. Arról nem is beszélve, hogy így van elegendő idő is arra, hogy ezt a pénzt összeszedjük.

Itt pedig támad a józan paraszti ész. Mire ott tartasz, hogy OK, jöhet a lakásfelújítás, nem egyszerűen rendelkezésre kell állnia a pénznek – hanem kicsit bővebbre kell engedned az anyagi keretet, mint amennyiért a tervezett melókat elvállalták, plusz az anyag, meg a bútor ára kerülnek. Miért? Mert akármilyen jól is szervezed a lakásfelújítást, mindig előfordulhatnak váratlan dolgok. Amik általában megdrágítják a felújítást. Ez a fajta biztonsági puffer minden lakásfelújítás esetében természetes kellene, hogy legyen.

 

Nem vagyok szakértő, de annyit azért én is tudok, hogy ehhez van még egy jó eszköz is a kezedben: a lakástakarékpénztár. Kiválóan lehet vele előre gyűjtögetni – ráadásul évente 72.000 Ft-tal még az állam is megtámogat. Az meg külön jóság, hogy több lakástakarékot is lehet nyitni (mindet más-más családtag nevére, akár a gyerekére is), és ezt mind egy és ugyanazon ingatlan felújítására fordítani. Mindezt már betétenként akár havi 5.000 Ft-tól is.

 

Ha azonban biztosan jót akarsz Magadnak, kérdezz meg egy pénzügyi tanácsadót, aki minden részletről felvilágosít. (Mondom, ez azért mégsem az én szakterületem.)

 

A lakásfelújítás feltétele – az ember

 

Aztán vannak a lakásfelújításnak személyi feltételei is ugyebár. És ehhez megint csak jól jön, ha egy kicsit előre gondolkodunk.

 

Ha tudjuk, hogy nagyjából mit akarunk, akkor már akár évekkel korábban is elkezdhetjük építgetni a mesterek címlistáját. Ezer százalék, hogy az ismeretségi körünkben valaki az évek során konyhabútort csináltat, felújítja a fürdőt, kicserélteti a padlólapokat, vagy éppen laminált padlót rakat le, esetleg kifestet-tapétáztat, szigeteltet, nyílászárókat cseréltet. Ha valahol olyan munkát látunk, ami nekünk is tetszik, nem kell szégyenlősnek lenni, kérjük el a munkát jegyző mester elérhetőségeit.

 

10256691_685228008240810_3703003328465259128_o.jpg

 

Persze csak miután arról is alaposan kikérdeztük az ismerőseinket, hogy milyen volt a mesterekkel és csapatukkal együtt dolgozni. Mert az nem elég, hogy szépen dolgoznak. Az sem mindegy, hogy

 

 • pontosak-e
 • szólnak-e, ha valami váratlanul közbe jött
 • megoldják-e a felmerülő problémákat, vagy csak hümmögnek, netán az előttük dolgozó másik mesterekre mutogatnak
 • mennyire tartják magukat a megállapodásotokhoz – előállnak-e menet közben is váratlan követelésekkel, ötletekkel, amivel teljesen fejre állítják az addig lebeszélt munkamenetet
 • és ehhez hasonló bármilyen körülmény, ami Neked fontos.

 

Ezzel azonban még nincs vége! Különösen akkor, ha még nem azonnal vágunk bele a lakásfelújításba. Mert az ismerősöktől kapott vélemény lehet ugyan jó, de mint tudjuk, egy referencia nem referencia. Utána kell nézni a szóba jöhető mestereknek. Gyakorlatilag Te leszel a CSI, és lenyomozod a szakembereket.

 

Facebook-oldal.png

 

Erre azért az internet korában jó esélyed van. Ha ugyanis cégről van szó, ma már alapvető követelmény, hogy legyen minimum Facebook-oldala, de az sem földtől elrugaszkodott igény, hogy weboldala legyen. Ahol visszakereshető és leellenőrizhető referenciák találhatóak.

 

weboldal.png

 

Ha csak szimpla egyéni vállalkozó a kiszemelt mester, már kisebb a valószínűsége, hogy weboldalt tart fenn, de arra, hogy a Facebookon megtaláld, még így jó esély van. Már ha komolyan szeretne állandó melót magának a szakember. De legalább valamilyen szakembereket gyűjtő oldalon meg lehet találni, mint amilyen régen a Yellow Pages (Sárga Oldalak) volt. Nyilvánvaló, minél stabilabb a cég, minél több elégedett vevőt tud felmutatni, annál hihetőbb, hogy az ismerősödnél látott munkateljesítmény nem egyedi, kiugró eset, hanem ez a megszokott.

 

A lakásfelújítás rejtett sikertényezője – a Te tudásod

 

Merthogy a lakásfelújítás sikerének és megfelelő előkészítésének van még egy fontos faktora, amiről kevés szó esik. Ez pedig a Te tudásod.

 

Arról, hogy az, amit és ahogyan fel szeretnél újítani, tényleg működik-e. Ha igen, akkor úgy működik-e, ahogyan Te azt most tudod.

 

Ez három okból fontos:

 

 1. nem nagy baj, ha a mesterekkel az előzetes egyeztetések során is szót tudsz érteni, tudod, hogy miről beszélnek.
 2. nem nagy baj, hogy ha már érted, mit mondanak, nem tudnak átdobni a palánkon.
 3. nem nagy baj, hogy nem akarsz lehetetlent követelni a szakiktól, például valami olyat, ami ellentmond a fizika és a technika jelenleg ismert törvényeinek és lehetőségeinek. Nincs annál idegesítőbb, amikor a megbízó és a kivitelező meddő vitákat folytat ilyen kérdéseken, amik igazából nem is kérdések, hanem lehetetlenségek.

 

Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy képezd ki Magad okleveles burkoló mesterré vagy asztalossá! Csak azt, hogy legyen egy egészséges rálátásod arra, hogy mit is szeretnél.

 

1911053_700145606749050_201612235028920515_o.jpg

 

Lakásfelújítás? Hajrá!

 

Ha így felkészültél, akkor nincs az a lakásfelújítás, ami horrorrá válhatna. Mert ha mégsem válik be valamelyik mester, akkor elő tudod húzni a listádról a következőt. (Persze ilyenkor időveszteséged lesz.) Mert ha valami váratlan mégis közbe jönne, akkor ott az aranytartalék, amihez nyúlhatsz.

 

Szóval no panic! Te csak készülj fel alaposan – a többi a mi dolgunk. Ha éppen nyílászárócserében, fa lépcső beépítésben, új bútor készítésében gondolkodsz, akkor nézz szét nálunk, és kérj ajánlatot!


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.