Fa lépcső – karácsonyi kivitelben

2017/12/19 Címkék: díszítés, fa lépcső, karácsony.

Elismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :) 

 

 

Fa lépcső és a karácsony

 

Bár mint fentebb már említettem a fa lépcső általában nem kap különösebb hangsúlyt egy karácsonyi díszítésben, én ezt sosem értettem, hogy miért van így. OK, hogy a fa ajtó és a fa ablak mindig jobban szem előtt van, hiszen az mindig szem előtt van. Az ajtókon keresztül meg mindenki közlekedik. Az ablakon keresztül meg mindenki önkéntelenül is benéz, hogyan élhet a másik. (Ha az ajtó fényáteresztő is, mert üvegbetétje van, akkor különösen vonzza a szemet. Akármerről nézzük is a dolgot, mi is olyanok vagyunk ebből a szempontból, mint az éjjeli lepke: fényre jövünk.)

 

De a lépcső minősége, design-ja csak addig érdekes általában, amíg megtervezzük, beépítjük. Mihelyst belakjuk az új lakást, és otthonnak kezdjük érezni, a fa lépcső már csak használati funkciójában értékes számunkra. Kicsit mintha elfelejtkeznénk arról, hogy a fa lépcső szép is. És meghatározó térelem is. (Hogy mi milyen fa lépcsőket tudunk csinálni, azt itt megnézheted. Hidd el, igazi dísze lenne a lakásodnak – és karácsonykor is gyönyörűen fog majd festeni az otthonodban. :)  )

 

Éppen emiatt szerintem vétek ilyen alkalmakkor, mint például a karácsony, kihagyni a díszítésből. Egyrészt azért van ennek értelme, hogy kiemeljük vele a fa lépcső szépségét, másrészt, hogy újra kihangsúlyozzuk, milyen fontos eleme az enteriőrnek, a térnek, amelyben áll.

 

Ezért gyűjtöttem össze néhány ötletet, hogyan lehet szépen, ízlésesen feldíszíteni egy fa lépcsőt. Különböző stílusokban, de mindig kiemelve a fa lépcső szépségét – és persze a karácsonyi hangulatot.

 

Fa lépcső és fenyőcsokrok

 

Hagyományos és mégsem az ez a díszítés. Hagyományos, mert van itt minden, amit egyébként felhasználnánk a fa lépcső „karácsonyosításához” – és nem hagyományos, mert nem a megszokott módon, a korláton, hanem a tartóléceken helyezték el a díszítést. Ami jelen esetben egy nagyobb csokor fenyőágakból:

 

agcsokrok-a-korlatlecen.jpg

 

Azon túl, hogy a díszítés hozza a hagyományos karácsonyi színeket (zöldet és pirosat) megoldásában érdekes. Olyan, mintha egy virágüzletben köttettél volna egy hatalmas fekvő csokrot.

 

Nagy lépcsőkön, tehát nagyobb terekbe állított fa lépcsőkön szerintem nagyszerűen érvényesül. Arról nem is beszélve, hogy nem túl sűrű, tehát hagyja érvényesülni az egyébként egyszerű, de profin kivitelezett fa lépcső szépségét. (Ha ilyenre vágysz, keress meg az ünnepek után, és megtervezzük, elkészítjük, leszállítjuk, beállítjuk.)

 

Fa lépcső girlanddal – a földön

 

Ez a dísz azért tetszett meg, mert szintén nem a hagyományokat követi, pedig a dísz maga teljesen szokványos. Na de az elhelyezése!

 

girland---a-foldon.jpg

 

Bár a képen nem tudni, hogy fa lépcső látszik-e, de egy szép bükk lépcsőn garantáltan szépen mutatna. (Hasonlót már csináltunk, nézd meg itt! ›››) Az azonban biztos, hogy az óarany árnyalatok nagyon ünnepiek, a korlát helyett pedig a lépcső lépőfelületére ültetett díszek pedig nem szokványosak.

 

Fa lépcső karácsonykor, ha laza és modern

 

Van az a verziója a fa lépcső karácsonyi díszítésének, ami már nem annyira megszokott, de ízléses. Ez egy ilyen:

 

gyertyak-gombok-es-laza-girlandok.jpg

 

Nagyon szép, de azért a gyertyákkal azért nem árt óvatosnak lenni. Különösen, ha kisgyerek is van a háznál.

 

Az azonban már messziről látszik, hogy ez a szellős díszítés gyönyörű. Levegős, sőt légies, nem túl sok, mégis jut belőle a lépőfelületre is, de a korlátra is. Pedig a fa lépcső már önmagában is gyönyörű. :) 

 

Fa lépcső és a karácsonyi harangok

 

Ez a díszítés teljesen igazodik ennek az otthonnak a hangulatához. Mint a fa lépcső melletti falon lógó képekről látható, ez a ház valószínűleg lótulajdonosé (de legalábbis lóimádóé). A hatalmas harang alakú díszek pedig tökéletesen igazodnak ehhez a hangulathoz:

 

harangos-girland.jpg 

 

Külön jó, hogy égősort is applikáltak a girlandba. (Valószínűleg elemmel működő, így a girland nincs helyhez, pontosabban a konnektor helyéhez kötve, és nem kell pont a lépcsőn vezetékeken keresztül bukdácsolni.)

 

Ami engem egy kicsit meglepett, hogy a girlandban a nagy piros pacák, nem gömbök, vagy szalagok – hanem virágok. Cserébe nagyon jól mutat.

 

A fa lépcső oldalán pedig külön említést érdemelnek a lépcsőfokonként elhelyezett fából készült patkók.

 

Fa lépcső, ha koszorús

 

Hitted volna, hogy a koszorú nemcsak a fa ajtón, a fa ablakban, vagy éppen az ünnepi asztalon mutat jól? Mert ez a kép bizonyítja, hogy a fa lépcső sem kivétel ez alól a szabály alól:

 

koszoruk-a-lepcson.jpg 

 

Ez a fa lépcső amúgy is mestermunka, vétek lenne bármi mással eltakarni a szépségét. Még akkor is, ha az történesen karácsonyi dísz lenne. Így azonban a dísz hagyja kibontakozni a fa lépcső tökéletességét, mégis fel van díszítve.

 

Vesztegessünk még egy pár szót a fa lépcsőre, mert asztalos szemmel nézve is kivételes a szépsége. A kivitelezés annyira vérprofi, mintha mi csináltuk volna J, és bár kevés az esztergálás az elemeken, mégis mutatós. A színek is jól összeválogatottak, a festés és a pácolás is igényes. Ha ilyen fa lépcsőt álmodtál az otthonodba, rajtunk nem fog múlni, hogy ilyenen járj a saját lakásodban.

 

Fa lépcső, ha kültéri

 

Ez a lépcső kissé kilóg a sorból, de inspirációnak nagyszerű. Ez a lépcső ugyanis nem fa, és még kültéri is, de simán el tudom képzelni egy beltéri fa lépcsőn is ezt a fajta dekorációt:

 

kulteri-lepcso_gyertya.jpg 

 

Különlegessége ennek a díszítésnek, hogy nem a megszokott fenyőágak alkotnak girlandot, hanem másféle örökzöldek. Ez azért jó, mert ezzel hamisítatlan mediterrán hangulatot lehet varázsolni még karácsonykor is – ez pedig nálunk ritkaság.

 

A dekorációt a színes gyertyák teszik teljessé, na meg a lépcső környezetében elhelyezett kosár a további karácsonyi kellékekkel. Ami pedig igazán légiessé teszi ezt a díszítést, az nemcsak az, hogy nincsenek benne túlzások, semmi sem sok benne, hanem az üveggömbök is, amelyek a korlát végénél szinte lebegnek.

 

Fa lépcső – skandináv stílusban

 

Bár ez a dekoráció kicsit „dúsabb” a megszokott skandináv stílushoz képest, a fa lépcső miatt mégis belefér ebbe a kategóriába:

 

lepcso-girland-gombokkel.jpg 

 

A képen látható fa lépcső a lakással egyetemben ugyanis teljesen hozza a skandináv stílusjegyeket: fehér háttér, sok fa, és ez éppen a fa lépcső esetén a legnyilvánvalóbb. Ebbe a síkegyszerű környezetbe kívánkozik is egy sűrűbb, dúsabb dekor, ezért nem olyan nagy baj, ha ez a díszítés nem egészen a hagyományos skandi stílus.

 

A dekoráció azért is illik ebbe az enteriőrbe, mert sok benne a természetes anyag. A fenyők, a többi örökzöldek, a virágok, termések – mind-mind a természetből vettek. (Egyedül a karácsonyi gömbök „tájidegenek” ebből a szempontból – mert amúgy meg teljesen passzolnak a térbe.)

 

A fa lépcső meg azért különleges, mert igazából nem is fa. Ez egy betonlépcső, ami a falhoz hasonlóan fehérre van festve. Viszont a lépőfelületek gyönyörűen pácolt fából készültek. (Ilyet is tudunk készíteni, ha ez az igényed.)

 

Fa lépcső csakis örökzöldekkel

 

Ez az az eset, ahol a fa lépcső dekorációja úgy szép, hogy az egész enteriőrt egészben tervezték meg, nemcsak a lépcső díszítését:

 

orokzold-girland_papirdiszekkel-a-kornyezetben.jpg 

 

Csakis örökzöldekből készítettek egy szép, hosszú girlandot. Semmi túlzás, csak az alapvetően fehér színű környezetbe, ami már magában is megidézi a havas tájat, beengedték a természet zöldjét. És ennyi.

 

A többi díszítés ugyanis már nem a fa lépcsőnek, hanem a lépcső környezetének szól – és egyben, az egészet nézve érvényesül igazán a hatásuk. Fenyőágat csak a padlóvázában látni, a falakon pedig hópihéket imitáló papírdíszek lógnak. Mintha egy erdei lépcsőn sétálnál hóesésben.

 

Mondanom sem kell, a fa lépcső egyszerű, de meseszép.

 

Fa lépcső és a zöld zuhatag

 

Ha nem örökzöldekből készült volna ez a girland a fa lépcső korlátjára, akkor akár az esőerdők hangulatát is megidézhetnénk vele:

 

szines-novenyek_karacsonyi-harisnyakkal.jpg 

 

Ennek több oka is van. Egyrészt, mert jó sűrű, és már szinte a dekadencia határát súrolja, ahogyan le is folyik a korlát tetejéről a lépőfelületig. Másrészt pedig azért, mert sehol egy fenyőág – csakis örökzöldek vannak benne. Azok azonban nemcsak zöld, hanem néha piros levelekkel és termésekkel is. Mindenképpen egy dús vegetáció.

 

A karácsonyi hangulatról igazából a karácsonyi harisnyák gondoskodnak. Roppant jó érzékkel megválogatva a színeket. A színek ugyanis állandóak, még a girland növényein is ezek ismétlődnek, a harisnyákon azonban mindig más mintába vannak rendezve. Így eltérőek ugyan egyenként, mégis szép összehangot teremtenek. És kiemelik a fa lépcső szépen esztergált tartóelemeit is. J

 

Fa lépcső és a karácsony

 

A fa lépcső szerintem mindig szép. A fa mint alapanyag ehhez jó kiinduló pont. Ha pedig ez igényes kivitelezéssel is társul, akkor teljesen nyert ügyed van – és nemcsak karácsonykor, a dísze miatt lesz szép a fa lépcsőd.

 

Ha fa lépcsőt szeretnél az otthonodba, akkor jó helyen jársz nálunk. Jó alapanyagból szép kivitelben számíthatsz arra, hogy valóra váltjuk az elképzelésedet. Nézd meg eddigi munkáinkat, meggyőzőek lesznek. ›››


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.