A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszek

2017/12/19 Címkék: díszítés, fa ajtó, karácsony.

A fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.

 

 

 Fa ajtó, ha karácsony van

 

A fa ajtó szépségéről, természetes melegségéről már többször írtam. Nem véletlenül. Szerintem ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokaknak ettől lesz otthon a lakás. Hogy természetes anyagok veszik körül. Hogy visszaköszön a fa ajtón az erdő. És mert szinte bármilyen stílushoz jól áll. (Nem hiszed? Olvasd el az ajtósztorikat!)

 

Mi sem természetesebb hát, hogy karácsony alkalmából a fa ajtó is ünnepi díszbe öltözik. Mégpedig olyan stílusú díszbe, ami pont passzol a lakberendezési stílushoz is, ami a lakásodat otthonná teszi – és amiben jól érzed Magad. Erre mutatok most egy pár jó tippet – és a legtöbbhöz még sok pénz sem kell.

 

Fa ajtó, ha beltéri

 

Fa ajtó nemcsak a bejárati ajtód lehet, hanem a szobádban is ez állhat – és érdemes ezt a felületet is kihasználni a díszítésre. Például így:

 

 ajtodisz-maskepp_belsoleg.jpg

 

Nem kell hozzá más, mint egy égősor (lehetőleg elemmel működő), és jó néhány karácsonyi gömb. Szerintem hacsak nem friss házasok vagytok, akkor majdnem biztos, hogy korábbi évekből maradt olyan karácsonyfadísz, amit már nem használtok. (Mert már meguntátok, vagy éppen más lett a divat.) Ezeket remekül újra lehet így hasznosítani. És még a fa ajtót sem kell tönkre tenned, hiszen a díszeket elég csak felragasztani.

 

Ez a fajta díszítés talán még szebb olyan fa ajtón, amelyik natúr, tehát látszik még rajta a fa erezete. Egyébként pedig mindegy milyen teli ajtóra teszed fel, ha a díszek színe harmonizál a fa ajtó festésével. (Nézz szét galériánkban, hányféle teli fa ajtót tudunk készíteni, és álmodd meg, melyiken mutatna a legszebben ez a fajta ajtódísz!)

 

Fa ajtó és karácsony – a természet érintése

 

Ha már fa ajtó, akkor a legklasszabb a díszítés, ha a dísz is természetes anyagokból van, akárcsak az ajtó. Egyrészt, mert ez így harmonikus, másrészt, mert így a fa ajtó mintegy háttérként szolgál a dísznek. Mint itt:

 

disz-bogyos-termesekbol.jpg

 

Szép, egyszínű, marással díszített egyszerű fa ajtó. Szinte kívánja, hogy legyen valamilyen ékszere. Én nagyon el tudom ezt képzelni egy szép rézszínű, de egyszerű kilinccsel is a házad bejáratán – és szívesen meg is csináljuk, ha ezt szeretnéd.

 

A fa ajtó sötét színe remek hátteret ad a kopogtató dísz jól megválogatott színösszeállításának. A fehér és a piros egyébként is karácsonyi színek, és remekül mutatnak a sötétszürke alapon.

 

Fa ajtó karácsonykor – fonalas-gombolyagos kivitelben

 

A képen látható fa ajtón egy olyan kopogtató dísz található, amelyen érdekes gömbök vannak. Némelyik olyan, mintha mini ketrecek lennének:

 

fonalas-gombolyagos.jpg 

 

Tudom, van vesszőből hajlított gömb is – de azt szinte arany árában mérik. Ellenben nézd meg a képet közelebbről, és hamar rájössz, hogy mennyivel olcsóbb megoldással operált itt a dekoratőr.

 

A képen ugyanis többféle gombolyagot látsz. A durvábbak, amelyek a vesszőből hajlított gömbökre emlékeztetnek, vékonyabb-vastagabb spárgából készültek. A többi különféle fonalakból. Van közte vékonyabb, vastagabb, pamut, gyapjú, de a zsenília is jól mutatna közte. Nézz szét a fonalaid (vagy a nagyid fonalai) között, és keress még néhány kallódó gömbdíszt. Ezeket fűzd fel szorosan, vagy ragaszd egy vesszőalapra, díszítsd termésekkel, karácsonyfadísszel – aztán használd évekig!

 

Ez színösszeállítástól függően nagyszerűen mutat akár világos, akár natúr, akár sötét fa ajtón. Ráadásul a fa ajtó mindegy, hogy kazettás (ahogy a képen is), vagy teli, esetleg hosszanti irányban bemart. Mindegy, mert egyrészt bármelyiket meg tudjuk csinálni, másrészt bármelyiken jól mutat ez a fajta dísz.

 

Fa ajtó és a karácsony – gömbtömeggel

 

A fa ablak díszítései között már a múlt héten mutattam egy gömbcsődületet. Most ennek látod az ikertestvérét a fa ajtón:

 

gombok-tomege.png 

 

Ez annyira sűrű, tömör díszítés, hogy alóla a fa ajtó gyakorlatilag sehol nem látszik ki. Ezért is teljesen mindegy, hogy teli, vagy üvegezett ajtóra teszed-e. A sokasága miatt pedig üvegezett fa ajtón belülről, az üvegen át nézve is szép látvány.

 

Ami fontos, hogy a színeket jól válogasd hozzá össze. Passzoljon az ünnep színeihez is – tehát lehetőleg odabent is ezek a karácsonyi árnyalatok köszönjenek majd vissza a belső dekorációban –, és menjen a fa ajtó színéhez is. A nyersfehér és az ezüst már csak ezért is jó választás, mert szinte mindenhez megy.

 

Fa ajtó karácsonykor – kötött koszorúval

 

Az idei karácsonyi szezon nagy divatja a mindenféle kötött anyagokból készített koszorú. Akár asztali adventi koszorúként, akár kopogtató díszként a fa ajtón:

 

kotott-koszoru.jpg

 

Mi kell hozzá? Egy koszorúalap, ami lehet hungarocell is – tehát filléres darab. Némi maradék fonal egy jó színben, kötőtű és némi kézügyesség. (A lustakötést, amit a képen is látsz, nem véletlenül hívják így. Bárki megtanulja nagyjából 10 perc alatt. Ha mégsem megy, akkor keress egy régi, már nem használt, de jó állapotú kötött sálat!) Plusz egy szép szalag, és néhány színben harmonizáló dísz.

 

És persze egy egyszínű, tömör fa ajtó. A képen látható verzió szerintem ugyan nem pont ajtó, de hasonló, léchatású fa ajtót bármikor szívesen készítünk Neked.

 

Fa ajtó karácsonyi díszben – levelek és termések

 

Még hogy télen semmi sincs a természetben! Erre a fa ajtóra kifejezetten buja dekorációt készítettek – télen is megtalálható természetes anyagok felhasználásával:

 

levelek-es-termesek.jpg

 

Ebben az ajtódíszben az a jó, hogy hihetetlenül sűrű, nagy része természetes – és sokféle hozzávalóból áll össze. Nézd csak meg, hogy örökzöldből csak háromfélét látsz itt (két fenyőfélét, és egy lombos cserjét), plusz a hóspray-vel lefújt tobozokat és az aranyszínűre fújt fagyalbogyókat – néhány ide-oda eldugott virágzat kíséretében.

 

Olyan bőséges és dús, mint a karácsonyi terített asztal.

 

Itt ugyan teli fa ajtón látod, de szerintem üvegezett ajtón is remekül mutatna – éppen a tömörsége miatt. A kopogtató dísz sokfélesége remekül ellensúlyozza az ajtó monolit jellegét (mintha egy tömb volna). Ez az ellentét teszi izgalmassá ezt a találkozást fa ajtó és dísz között.

 

Fa ajtó és karácsony – lóimádóknak

 

Összetételében semmi különös, viszont amikor megláttam a képet, nem tudtam kihagyni az összeállításból:

 

loimadoknak.jpg 

 

Fenyőágak, tuja vagy valamilyen hosszabb tűlevelű fenyőfajta, néhány száraz virág, szalag és drótváz – ennyi kell hozzá csak.

 

Meg egy szép fa ajtó, amin ez remekül mutat. (No meg persze végtelen rajongás a lovakért.)

 

Fa ajtó és a minimalista karácsony

 

Ha hajlasz arra, hogy minimalista stílusban rendezd be a lakásod, és így díszítsd karácsonyra, akkor ezt a kopogtató díszt Neked találták ki:

 

minimalistaknak.jpg

 

Szerintem ennél egyszerűbben ajtódíszt már nem is lehetne készíteni! Egy koszorúalap vesszőből, és erre ragasztani-aggatni mindenféle apróságot, amit fillérekért meg lehet venni karácsony táján bármelyik üzletben.

 

A lényeg: közük legyen a karácsonyhoz, és színben menjenek egymáshoz! A ajtó meg legyen fából. :) 

 

 Fa ajtó és karácsonyi díszítés – újrahasznosítóknak

 

És végül, de nem utolsó sorban íme egy fa ajtó karácsonyi díszítéssel, ami ellen egyetlen környezetvédőnek sem lehet kifogása:

 

ujrahasznositoknak.jpg

 

Maximum a belgyógyászodnak, mert ennek a koszorúnak az elkészítése egész éves tetemes borfogyasztást feltételez. :) 

 

Ellenben a parafadugó, a termések, a tuja vagy a fenyő ágai mind természetes anyagok (a négy darab kisebb gömbdíszt leszámítva – de ha nagyon szeretnéd, ezeket is helyettesítheted maradék fonalak gombolyagjaival).

 

Ez a fajta természetes dísz igazán jól natúr fa ajtón mutat jól. A fa ajtó és a díszek természetessége egymásra erősít rá. Szerintem jól néz ki teljesen teli, de marással díszített, esetleg kazettás ajtókon is.

 

Fa ajtó karácsonykor – a Tiéd milyen lesz?

 

Kíváncsi vagyok, Te hogyan díszíted fel a saját fa ajtódat. Így megkérlek, hogy kattints át a Fa-Héj Kft. Facebook-oldalára, és cikk linkje alatt hozzászólásban töltsd fel a Te díszes fa ajtód fényképét! Sokaknak inspiráció lesz, Te pedig bezsebelheted az elismeréseket. :) 

 


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.