A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi?

2017/12/06 Címkék: ablakdísz, fa ablak, karácsony.

A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.

 

 

Fa ablak és a karácsony

 

A fa ablak szép. Nem véletlenül foglalkozunk mi is ezzel. A fa ablak a maga természetességével olyan melegséget visz az otthonodba, amelyre a műanyag ablak szerintem sosem lesz képes.

 

Ez különösen karácsonykor látszik jól. Egyszerűen azért, mert a karácsony és a fa elválaszthatatlanok egymástól. Képzelj el egy családi karácsonyt fa nélkül! Nincs fenyőfa. Az ünnep talán legfontosabb kelléke tűnne el.

 

Az azonban karácsonykor sem mindegy, hogy hogyan és mivel díszíted a fa ablakodat. Vannak jól megválasztott díszek, amelyek kiemelik az ablak faanyagának szépségét, ugyanakkor az ablak is szép keretbe foglalja a díszítést. Vagyis az ablak és a díszek ráerősítenek egymás esztétikai hatására. Ezek azok az ablakdíszek, amelyeket mind tátott szájjal bámulunk, és az első gondolatunk az, hogy váááááooo...

 

Ilyen ablakdíszeket mutatok most – és mind fa ablakba való.

 

Fa ablak karácsonykor – még több természet a házban

 

Nem is tudnám másképp leírni ezt a díszítési ötletet, mint úgy, hogy még inkább beengedjük a természetet a házba:

 

 almas_hopihes_ablakdisz.jpg

 

Valamikor az alma hagyományos dísze volt a karácsonyfának is, ahogyan a dió is. A ma kapható karácsonyi gömbök sem véletlenül gömbformájúak, hiszen az almára és a dióra emlékeztet az alakjuk.

 

Ezt a hagyományt hozza vissza ez az egyszerű, de nagyszerű ablakdísz. Csak néhány alma, szalag, és némi kézügyesség kell hozzá, amivel kivágod papírból a hópihéket, és összeállítod az egész díszítést. Már csak arra kell vigyázni, hogy torkos illetők ne pusztítsák el az almákat idő előtt. :) 

 

Fa ablak és karácsony – még több fát!

 

Az is lehet jó megoldás az ünnepi díszítésre, ha az ablakba még több fát teszel:

 

faagas_ablakdisz.jpg 

 

Szerintem meseszép. Nemcsak a színösszeállítás, ami illik a fa ablak festéséhez – na és persze a téli hangulathoz –, hanem azért is, mert ilyen egyszerű és természetes hozzávalókból sikerült ennyire klassz díszt csinálni. A letört faág új életre kelt, a kis toboz is a kertből származik.

 

Akár még tovább is lehetett volna fokozni, ha bogyókat, fenyőágakat is akasztottak volna a faágra. Ha azonban az egyszerűség a lényeg, akkor a képen látható változat mindenképpen jó megoldás. Kevés cucc kell hozzá, és nagyon gyorsan elkészíthető. Ez utóbbi kifejezetten előny a nagy karácsonyi rohanásban.

 

Fa ablak és karácsony – fehérben virító piros

 

A fehér teljesen magától értetődő színe a karácsonynak, hiszen ez egy téli ünnep, de a szép, teli pirosnak is van itt a helye. Bármilyen olyan árnyalat szóba jöhet díszítésként, amely ünnepélyességet sugároz. (Ezért is számít régi karácsonyi színnek a piros, az arany és az ezüst, mostanában pedig ezért terjed a lila és a bordó, amelyek szintén hagyományosan a gazdagság és az ünnepek színei.)

 

feher-ablakdisz-piros-betettel.jpg

 

Ennek a dísznek a hozzávalói sem drágák, hiszen piacon, virágboltokban beszerezhetőek. Ráadásul tartósak is, tehát egyszeri kiadással évekre megoldhatod az ablakod karácsonyi díszítését.

 

A fa ablakban azért mutat jól ez az ablakdísz, mert behozza a telet a házba. Olyan, mintha az ablakban is jég ülne. Egyszerű dísz, amely természetességével kiemeli a fa természetes jellegét is.

 

Fa ablak és karácsony – „gömbcsődület” az ablakban

 

Amikor megláttam ezt a képet, az első gondolatom az volt, hogy a gömbök feltorlódtak az ablakban, mint forgalmi dugóban az autók:

 

gombjam-az-ablakban.jpg

 

Ez a dísz azért telitalálat szerintem, mert a sok gömb nagyon látványos. És ha ez önmagában nem lenne elég, a gömbök jó része átlátszó. Ezzel pedig úgy díszít, mintha az ablak üvegének kiterjesztése lenne.

 

Mintha az ablak része lenne – és ezzel éri el azt a hatást, amit a cikk elején is emlegettem: a fa ablak és a karácsonyi ablakdíszek szépen kiemelik egymást.

 

Fa ablak és karácsony – karácsonyfa díszekből

 

Van az úgy, hogy az ablakban is karácsonyfa áll – mégpedig díszekből kirakva:

 

karacsonyfa-diszekbol-az-ablakban.jpg 

 

Ha elég gazdagon kivilágítod, már az űrből is látszódni fog, hogy milyen ünnepre is készülsz.

 

Ami viszont nekem legjobban tetszik ebben az ablakdíszítésben, az az, hogy nem takarja ki az ablakot. Minden látszik. A fa ablak szerkezete, osztása, a fa anyaga, kintről is beengedi a fényt – mégpedig úgy, hogy a díszítés mégis betölti az egész üvegfelületet.

 

Szép, olcsó, praktikus – szerintem gyönyörű.

 

Fa ablak és karácsony – kint is lehet szép...

 

Nem az idő és a táj, hanem az ablak. Nekem nagyon tetszik, hogy ez a díszítés a ház külsején van – mert ezzel ráirányítja a figyelmet az ablakokra:

 

kulso-ablakdisz-felfutott-vadszolon.jpg 

 

Ehhez persze az is kell, hogy már a kerttervezés során gondolj arra, hogy ide valamilyen szép növényt felfuttass. Még az sem kell, hogy feltétlenül lombhullató legyen, mint a képen is látható vadszőlő, aminek vesszőire rátekerték a karácsonyi égőket. Sőt. Lehet, hogy egy borostyánon még jobban is mutatna.

 

Egy biztos: a fa ablak szépséges. :) 

 

Fa ablak és karácsony – nagy ablakba nagy dísz kell!

 

Ez az ablak – azon túl, hogy szép – óriási! Rengeteg fényt enged át, hiszen nagy a felülete. A nagy felülethez éppen ezért szép nagy dísz is jár:

 

nagy-ablak_nagy-disz.jpg

 

Ha jobban megnézed, majdnem az ablak magasságának felét betölti a hatalmas koszorú. Ezért cserébe azonban a koszorú olyan végtelenül egyszerű, mint a faék. Egy szalag, néhány zöld ág (mintha valamilyen tuja lenne, de nem esküszöm meg rá, ha Te tudod, írd meg hozzászólásban) és néhány toboz. Ha nagyon akarod fokozni, akkor még kerülhet rá egy kis fehér díszítés, például rezgők (virágosnál megveheted).

 

Az biztos, hogy ez egy nagyon okosan megválasztott díszítés, hiszen színeiben tökéletesen passzol a berendezéshez.

 

Fa ablak és karácsony – a párkány sem elhanyagolható!

 

Még kívülről sem.

 

parkany_ablakdisz.jpg 

 

A külső díszítések nemcsak kiemelik a fa ablakot, hanem át is vezetik a tekintetet a szobába. Mintha a díszítés és vele az ünnepi hangulat már érkezéskor is meglepné a látogatót, és aztán át is csúszik a belső térbe.

 

Amúgy pedig egyszerű, természetes, nem zsúfolt, minden látható. Szóval klassz.

 

Fa ablak és karácsony – skandináv stílusban

 

Naná, hogy nem maradhat ki a skandináv stílus a karácsonyi ablakdíszek közül sem!

 

skandinav-stilusu_ablakdisz.jpg 

 

A skandináv stílusnak mindig is a letisztultság volt a legfőbb jellemzője – és főként a természetes anyagok használata. Ezért van itt a képen:

 

 • gyertyatartó fából
 • fa ablak
 • papírból és textilből készült díszek (a karácsonyi gömbök, a szarvasok és az angyalkák)

 

Nincs semmi túlzás, semmi zsúfoltság, minden jól felismerhető és látszik – és így meg is tudja mutatni teljes szépségét.

 

Fa ablak és karácsony – hogy ne csak a díszítés legyen szép...

 

..hanem a fa ablak is, olvasd át a díszítés előtt a fa nyílászárók karbantartásáról írt múlt heti cikkünket.

 

És persze bármelyik ablak is tetszett meg a képekről, akkor nyugodtan küldd el az elképzelésedet! ›››

 

Mi elkészítjük, beszereljük – és jövő karácsonykor már ilyen szép díszeket rakhatsz a vadonatúj fa ablakodba.


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.