Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű?

2017/11/28 Címkék: fa ablak, fa ajtó, fa nyílászáró, karbantartás, nyílászáró.

A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?

 

 

Nyílászárók karbantartása – ami megszokott kontra játszi egyszerűség

 

 

Olvastad a blogon egy lakásfelújítás képzelt naplóját? Az „Ahogyan volt...” részekben olvashattad több kedves megrendelőnk rémtörténeteinek zanzáját. Ami így utólag vicces, benne lenni azonban kifejezetten idegesítő.

 

Nagyjából így lehet elképzelni a nyílászárók karbantartásával együttjáró felfordulást is – kicsiben.

 

De ennek nem kell így lennie! Van olyan karbantartási módszer, ami olyan egyszerű, mint a faék, nem kerül sok időbe, mert az ablakpucolással egy időben, szinte ugyanazzal a mozdulattal elintézhető.

 

Ezért mi olyan ablakokat és kültéri ajtókat gyártunk, ahol nincs szükség a megszokott felfordulásra, vagy arra, hogy a szabadságodat kellene a felújítással töltened. A nyílászárók karbantartása sokkal-sokkal kevesebb munkával megúszható. Miért ne örülhetnél a nálunk készült nyílászáróidnak akkor is, amikor éppen karbantartod?

 

 ablaktisztitas-gyerek.jpg

 

Nyílászárók karbantartása – ennek tutira örülni fogsz!

 

 

Mert azt garantálom, hogy nagyon-nagyon fogsz örülni neki, ha megtudod, mennyivel kevesebb munkába kerül a mi nyílászáróinkat felújítani, mint egy normál ajtót vagy ablakot.

 

A homlokzati (kültéri) nyílászárók karbantartásának menete a mi ablakaink és ajtóink esetén a következő:

 

 1. Évente legalább egyszer (de ajánlott félévente egyszer) a nyílászárók külső fafelütetét áttöröljük egy nedves, enyhén mosószeres kendővel. TILOS: hosszasan áztatni a fát, vagy savval, lúggal kezelni!!!
 2. A mosószeres tisztítás után várjuk meg, amíg a fafelület megszárad.
 3. Száradás után a nálunk megvásárolható speciális felületápoló anyagot egyszer, vékony rétegben kenjük fel a fára.
 4. Hagyjuk az egészet megszáradni.

 

És kész! Mintha csak port törölnél. Egyszer áttörlöd a fa ajtókat, ablakokat ezzel az ápolószerrel, és el is intézted a karbantartást legalább egy fél évre.

 

Mit tudsz ezzel javítani, megszüntetni, eltüntetni? A napsugárzás, a szél és a csapadék hatásait. Mindazt, amit normál esetben a faglettel, mázolással, festéssel szokás. Itt meg évente kétszer az ablakmosás közben egy füst alatt elintézheted a karbantartást is. Jóval kevesebb idő – és jóval pénztárcabarátabb megoldás.

 

ablaktisztito-szerek.jpg

 

Nyílászárók karbantartása – ezt sem árt ellenőrizni!

 

 

Persze nemcsak fafelületei vannak egy nyílászárónak, így nem baj, ha minden részét ellenőrizzük. (Erre szintén jó alkalom az ablakmosás.)

 

Vedd ezt úgy, mint egy ellenőrző listát:

 

 • Ellenőrizd évente legalább egyszer:
 • a vasalatokat – tisztítsd meg a lerakódott szennyeződésektől, ha kell, olajozd (természetesen erre alkalmas olajjal, amelyet szintén beszerezhetsz tőlünk)!
 • a működési hézagokat – és, ha szükséges, állítsd, vagy állítasd utána a vasalatokat! (Akár minket is megkérhetsz rá, ha elállítódnak az ablakok, ajtók hézagai, vagy a vasalatok, szívesen beállítjuk Neked ezeket újra.)
 • a gumitömítéseket – ezeket is ápold szilikonnal vagy glicerinnel, hogy a gumitömítés megtartsa rugalmasságát!
 • a csavarokat – ellenőrizd, húzd utána, ha szükséges!
 • Rendszeresen szellőztess! – ez most furán hangozhat, de szükséges a nyílászáróid állagának megóvásához. Előfordulhat ugyanis – különösen a műanyag nyílászáróknál – páralecsapódás – ami szellőztetés nélkül penészedéshez vezethet. (És bár a fa természetesen szellőzik, a szellőztetés ekkor sem árt a jobb légcsere miatt.)
 • Rendszeresen tisztítsd az üvegfelületeket! – esztétikai szempontból sem rossz ötlet az ablakmosás, de a különböző szennyeződések eltávolítása a fa- és az üvegfelületek illeszkedésénél karbantartási nézőpontból is hasznos.
 • Tartsd tisztán a vezető sínt! – ennek a sínnek az a dolga, hogy a fa ajtó szárnyai megfelelően és simán csusszanjanak a helyükre. Nyilvánvaló, hogy ha ez a sín elpiszkolódik, akkor nehezebben tudod nyitni-csukni a nyílászárót. Szóval Magadnak teszel vele jót, ha tisztán tartod.

 

Nyílászárók karbantartása – van még pár jó tippünk...

 

 

Ezen kívül is van még két megszívlelendő jótanácsunk:

 

 1. TILOS: éles, hegyes tárgyakkal ütögetni, karcolni a fafelületeket!
 2. TILOS: a csapkodás és a rugdalás. (Lehet, hogy Neked ez magától értetődő, de sajnos az a tapasztalat, hogy nem mindenkinek, így inkább leírtam ide is.)
 3. Ha a nyílászáró szerkezete meghibásodik, a javítását minden esetben bízd inkább szakemberre! (Már csak azért is, mert ezzel a garancia elvesztését kockáztatod.)

 

Te is szeretnél ilyen könnyedén karbantartható nyílászárót a lakásodra, házadra? Kérj ajánlatot! ›››


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.