Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?

2017/11/22 Címkék: asztalos, bútor, bútorfelújítás, bútorkészítés, egyedi bútor.

A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.

 

 

Bútorok felújítása – miért inkább ez?

 

Nem akarlak meggyőzni róla, hogy ha valaha is új bútorra lenne szükséged, akkor azt csakis régi, megunt lomokból állítsd elő. De arról sem, hogy mindig csináltass, vagy vásárolj újat. Van, amikor ennek van több értelme, van, amikor a másik megoldásnak. Ez a döntés ugyanis sok dologtól függ.

 

Így például döntő szempont lehet a felújított kontra csináltatott bútor dilemmában:

 

 • mire van pénzed?
 • van-e egyáltalán megfelelő alapanyagod, amiből egy szuper felújított bútor készíthető?
 • lehet-e a felújításra szánt bútorból valami olyat kihozni, amiben van kraft, fantázia, és illik az elképzelt enteriőrhöz, lakóteredhez?
 • odafér-e a felújítandó bútor a tervezett helyére, vagy túl kicsi, esetleg túlméretes?
 • értesz-e a bútorfelújításhoz annyira, hogy belevágj?
 • van-e annyi időd, hogy Te csináld végig az egész macerát?
 • és bármi más, amit az élet még szempontként hozhat, de nekem most éppen nem jutott eszembe...

 

Szóval van az a szituáció, amikor logikusan amellett döntesz, hogy inkább egy régi darabot újítasz fel. És van az a helyzet, amikor úgy döntesz, hogy a munkát inkább szakértő kezekbe adod, mert Neked vagy időd, vagy kedved, vagy tehetséged, netán tudásod nincs a saját kezű felújításhoz. (Tudtad, hogy mi bútorok felújításával is foglalkozunk? ›››)

 

És hogy mi szólhat alapból a bútorok felújítása mellett?

 

 • az újrahasznosítással erőforrásokat kímélsz meg – és ezzel véded a környezetet
 • az újrahasznosítással erőforrásokat kímélsz meg – ebbe beleértendők a saját anyagi erőforrásaid is
 • időtényező – általában gyorsabban megvan, mintha csináltatni kellene a bútort – kivéve, ha speciális kívánságaid vannak, amelyek kifejezetten munkaigényesek
 • érzelmi indokok – a bútor, amelyhez esetleg érzelmi szálak is kötnek (pl. a nagymama stelázsija) új életre kelve ezután is családi ereklye maradhat

 

Ezért gondoltam, hogy érdemes néhány ötletet adni arra is, hogy hogyan lehet néhány régebbi darabból modern, stílusos bútort varázsolni – amit mi is szívesen megcsinálunk, mert a vevőinket minden módon szeretnénk kiszolgálni. :)  Úgyhogy szétnéztem, mi újság bútorfelújítás ügyében a Pinteresten – és aranybányára találtam!

 

Bútorok felújítása – dobozból szekrényke

 

Itt az első ötlet, ami pont azt mutatja, hogy nem is kell olyan sok ahhoz, hogy valami lepusztultból egy szuper és látványos bútor készülhessen:

 

dobozbol-szekrenyke.jpg

 

Pedig az eredeti „doboz” is csak sima bútorlapból készült. Ennek ellenére némi felületkezelés (csiszolás, sérülések kezelése), festés, a jól megválasztott színek, illetve egy fiókelőlap, na meg a lábak máris egy remekül használható bútorrá alakították a dobozt.

 

Előszobába, de akár a régi lemezek tárolására is kiváló lehet. A színei pedig üdék, frissek. Az életben nem jutna eszébe senkinek, hogy ez a darab valaha olyan romos volt, mint az „előtte” képen látható.Bútorok felújítása – hatvanas évek felfrissítve

 

 

A hatvanas évek bútordesign-ja mostanság amúgy is nagy divat – de abból is csak az, amelyik már akkor is a modern, futurisztikusabb vonalat képviselte. Ha megnézed az „előtte” fotót, akkor máris látni fogod, hogy ez bizony már akkor sem számított kifejezetten modernnek:

 

hatvanas-evek-frissitve.jpg 

 

Na, de ami lett belőle! Különösen azokkal a bútorokkal, amelyek körülveszik a komódot! Na, azok tényleg megidézik azt a bizonyos hatvanas évekbeli modern stílust, és a felújított fiókos szekrény nagyon is passzol az új kinézetével ehhez.

 

Azért ehhez szerintem kellett egy jó asztalos is, vagy legalábbis erős asztalostehetséggel megáldott valaki. Ha ugyanis megnézed az „előtte” képet, látszik, hogy a komód fogantyúit kicserélték. Márpedig az eredeti fogantyú eltávolítása után egészen biztosan maradtak lyukak a fiók frontlapján. Ezt szépen eltüntetni már nem annyira egyszerű, mint csiszolni és festeni. Ezt a megoldást tehát már csak azoknak javaslom, akik vagy gyakorlottabb bútorfelújítók, vagy hajlandóak hozzáértő asztalos kezébe adni a bútorukat.

 

Bútorok felújítása – íróasztal újraértelmezve

 

 

Éltél már a hatvanas-hetvenes években? Mert akkor emlékezhetsz még ezekre az íróasztalokra, amelyekből az akkori vállalatok irodáiban tengernyit lehetett látni:

 

iroasztal-ujraertelmezve.jpg

 

 

Még asztalos szemmel is azt kell mondanom, hogy ennek az íróasztalnak a felújítása különleges teljesítmény volt. Elsősorban a szükséges fantázia szempontjából. Nekem nem biztos, hogy eszembe jutott volna, hogy van ennyi lehetőség ebben a régi íróasztalban.

 

A fura az, hogy ezt az íróasztalt úgy újították fel, hogy valamit megtartottak a retro jellegéből. Csak nem az irodai, hanem a hetvenes évek elemes bútorainak retro stílusából.

 

Egy biztos, a felületkezelés szép, a színek karakteresek, amelyeket még a fiókgombok is hangsúlyoznak.

 

 

Bútorok felújítása – dédi tálalószekrénye

 

 

Ha már korábban emlegettem a nagyi stelázsiját, akkor most itt a dédimamád tálalószekrénye a XXI. századra hangolva:

 

nagyi-talaloszekrenye.jpg 

 

Ha a vidékies, country stílusra hajtasz, akkor ez a fajta bútorfelújítás biztosan szimpatikus lesz Neked. Látványnak is kellemes, és még tovább lehet turbózni, ha színesebb darabra vágysz.

 

Maga a bútor felújítása szép munka. Annál is inkább, mivel elég sok mindent végzett el rajta, akárki is csinálta meg. A csiszoláson kívül szépen javította a felülethibákat, festett, kicserélte a rakodó felületet (az teljesen egyértelműen új, nem felújított), és még sablon alapján mintát is fújt a szekrényajtókra.

 

Egy biztos: ha ezt a melót ránk bízod, akkor simán megcsináljuk – és lehet, hogy gyorsabbak is tudunk lenni, mintha Te fogsz neki a szabadidődben.

 

 

Bútorok felújítása – többfunkciós orosz bútor

 

 

Ez a bútor eredetileg csak egy alacsony szekrényke volt. A felújítás után azonban ülőfelületet is kapott, és egy nagyon csinos kis ülőalkalmatosság is lett belőle:

 

szekrenybol-pad.jpg 

 

Ahogy elnézem, ez is valamilyen régi családi darab lehetett, amitől nehezen vált volna meg az újabb generációhoz tartozó gazdája. Ráadásul meg is akartak valamit őrizni a bútor régiességéből, így egy kicsit antikolt rajta a festés.

 

Ami viszont már új, hogy a felületi hibákat szépen javították, a szekrényke friss, világos színeket kapott, és ehhez illő tapétából egy mintás betétet az ajtóra. A legnagyobb dobás azonban, hogy a bútor gazdája rájött, jól terhelhető a szekrényke teteje. Ezért egy gombos-steppelt ülőpárnát is készítettek, amit nemes egyszerűséggel csak rádobtak a szekrényke tetejére. Így a bútor többfunkciós lett: nemcsak tárolni lehet benne dolgokat, hanem ülni is rajta nagyokat beszélgetve egy jó kávéval.

 

Bár az ülőpárna nem a mi műfajunk (viszont tudunk olyat, akivel bármikor együtt dolgozunk, és tud ilyen szépet készíteni), egy ilyen felújításnak bármikor állunk elébe.

 

Bútorok felújítása – szekrénysor modernizálva

 

 

Erre a darabra még én is emlékszem, alig egy-két éve sörpört végig a magyar interneten:

 

szekrenysor-modernizalva.jpg

 

 

Az ősrégi háromajtós szekrényt ugyanis egy magyar anyuka újította fel – kamasz lánya számára. Túl azon, hogy az anyuka bebizonyította, nagyon ismeri a „célcsoportot” és ízlését, kétségtelenül nagy kézügyességről tett tanúbizonyságot.

 

A szekrény festése ugyanis nemcsak szép, hanem egyedi is. A virágos fa képe nagyon szép kézi festés – ezt biztosan nem lehetett sablonnal megcsinálni. Ha ilyet szeretnél, akkor mi nagyon szívesen megcsináljuk az előkészítést, a felületkezelést. Az egyedi dekoráció megfestését azonban nem vállaljuk – ezzel bízz meg egy olyan ismerőst, akinek bízol a munkájában, vagy egy kifejezetten erre specializálódott dekoratőrt.

 

Ami a képen nem biztos, hogy látszik, az az anyuka ötletessége. A szekrényre festett fa virágai között ugyanis több ponton kiálló szekrénygombokat rejtett el. Ezekre a nagylány bármit felakaszthat a nyaklánctól kezdve az övig, kendőig szinte bármit. (Gyanítom, az anyukának elege volt belőle, hogy a sok apróság mindig szerteszét hevert a szobában – így viszont lett rend, ráadásul a kiegészítők még dekorációként is szolgálnak.)

 

Bútorok felújítása – belevágnál?

 

Látható, hogy a bútorok felújítása lehet jó ötlet is – vagy gazdasági szükségszerűség is. Bármilyen okból is döntesz azonban a bútorok felújítása mellett, tartsd észben: minden régi bútor megérdemli, hogy szépen végezzék el a megújítását. Ahogyan Te is és az otthonod is. Ezért érdemes úgy nekivágni, hogy szakértő módon legyen a felújítás elvégezve.

 

Megbíznál minket, de még nem vagy biztos a dolgodban? Nézd meg, mire vagyunk képesek! ›››

 

Meggyőztünk, és ajánlatot kérnél? Kattints ide, és küldd el nekünk, mi az álmod! ›››


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.