10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1

2017/11/07 Címkék: asztalos, bejárati ajtó, fa ajtó.

Különleges bejárati fa ajtó – mi benne a különleges?

 

Hát az, hogy rögtön érzelmeket vált ki Belőled, ahogy meglátod őket.

 

A bejárati fa ajtó is képes lehet arra, hogy ugyanolyan katarzist okozzon, mint egy-egy korszakos műalkotás. Csak ezek ott vannak velünk a mindennapokban, és nem kell a múzeumba menni értük.

 

A különlegességhez pedig nem kell sok. Persze lehet egy fa ajtó különleges a bravúros műszaki megoldásoktól is. A legtöbbje azonban mégsem ettől, hanem a díszítéstől, az adott környezetbe illeszkedésétől, vagy éppen az észrevehetetlenségétől különleges. Vagyis a készítője, tervezője fantáziájától.

 

Egy biztos: mindegyikről messziről látszik, hogy a megálmodója, a tervezője, a kivitelezője és a gazdája képesek voltak egy álmot látni, és azt megvalósítani. A fantáziáról szól mindegyik fa ajtó meséje.

 

 

Különleges bejárati fa ajtó – belépés az 1001 éjszaka világába

 

Teljesen egyértelmű az arab hatás, elég csak egy pillantást vetni a képre:

 

1001-ejszaka.jpg

 Kép: tommyimages.com

 

Maga a fa ajtó nem egy különleges darab. A precíz kivitelezése, az igényes megmunkálása, az anyaghasználata, de legfőképpen a környezet, amelybe illeszkedik, azonban különlegessé teszi. (Ha jobban megnézed, felesleges is lett volna ide egy túldíszített fa ajtó. A gazdag fali díszek mellett nem is érvényesült volna egy cikornyás díszítésű fa ajtó.)

 

Mégis olyan érzésed van, mintha az ajtó mögött az 1001 éjszaka mesés birodalma várna. A fal kacskaringós, növényi és nonfiguratív mintákkal operáló díszítése a fa ajtó dísztelen egyszerűségével szinte feszíti az ellentétet – ezzel kelt érdeklődést, kíváncsiságot és feltűnést.

 

Ha egy ilyen ajtó az álmod, simán legyártjuk Neked. Sőt még jótanácsokkal is ellátunk, hogyan gondozd, ápold a bejárati fa ajtódat, hogy minél tovább ejtse bámulatba az arra járókat.

 

Különleges bejárati fa ajtó – bohém dán módra

 

Ezt a kapualjat Koppenhágában kapta lencsevégre a fotós:

 

ajtoban-az-ajto_madaretetokkel.jpg 

 

Ebben a bejárati fa ajtóban az a nagyszerű, hogy egy alapvetően visszafogott hátteret is fel lehet dobni némi ötlettel. Ez a fa ajtó ajtó az ajtóban. A nagy ajtó a ház nagy méreteihez igazodik, ezért is emeletnyi magasságú. Persze a funkcióhoz, hogy be tudjunk menni, és ki tudjunk menni rajta, elegendő egy „normál” méretű ajtó is. A kettő közötti különbségbe fértek be a vidám madáretetők, amelyek színeikkel feldobták és játékossá tették az egész épületet.

 

Ha társasházat építetek, egy ilyen bejárati ajtó nagyon fel tudná dobni az egész ház megjelenését – mi pedig minden gond nélkül el tudjuk készíteni hozzá a bejárati fa ajtót. Még a hatalmasat is.

 

Különleges bejárati fa ajtó – ez annyira brit!

Egy elkötelezett royalista házának bejáratán simán el tudnám képzelni:

 

annyira-brit.jpg 

 

Fenséges, királyi, színes... És persze a környezethez is passzol. (Ettől legalább annyira brit, mint a fa ajtó díszítésétől.)

Érdekes belegondolni, hogy egy kicsit más színvilággal ugyanez az ajtó hasonló környezetben lehetne görög, de akár római is. Az oszlopfők stimmelnek, a görög hatáshoz már csak a jellemző kék szín, a rómaihoz meg valami terrakotta kellene. (Meg persze másféle kopogtatók.) De az osztott, kazettás ajtó ugyanúgy passzolna mindegyik stílusba.

 

Ráadásul egy ilyen fa ajtót még elkészíteni sem annyira különleges. Persze, ezt is meg kell tervezni, szépen megmunkálni, kivitelezni – de asztalos szemmel nézve a világon semmi akadálya nem lenne, hogy egy ilyen fa ajtót készítsünk Neked, ha pont ezt szeretnéd.

 

Különleges bejárati fa ajtó – egyszerű, de nagyszerű

 

Ez a fa ajtó annyira egyszerű, hogy szinte minimalista:

 

egyszeru-de-mesebeli-fa-ajto.jpg 

 

A ház fala teljesen egyszerű, fehér vakolatú, az ajtó sötét, ezzel jól ellenpontozza a nagy fehérséget, és magára is vonja a figyelmet. Ami azonban hihetetlenül feldobja, az a bordós-rózsaszínes levelű kúszónövény. Az épület és vele a fa ajtó dísze.

 

Ad egyfajta természetességet, ugyanakkor titokzatosságot is a bejáratnak. Hiszen szinte elrejti a sok levél az ajtót! A fa ajtó íves teteje pedig olyan érzést kelt, mintha egy lugastető tartaná a növényt, ami így árnyas nyugalmat biztosít mindenkinek.

 

A fa ajtó egyetlen dísze a hatalmas kopogtató. Attól függően, hogy milyen környezetbe szeretnéd helyezni a bejáratot, ezzel még sokat lehet variálni. Képzeld el, ha ugyanez a kopogtató arany színű, és szinte kiugrik az ajtó sötétjéből, és a kúszónövény apró sárga virágainak színét ismételné (van olyan kúszónövény is, amelyiknek sárga a virága)!

 

Vagyis ezt a fa ajtót igazából a jól átgondolt környezettervezés teszi figyelemreméltóvá.

 

Különleges bejárati fa ajtó – tégla az ajtón

 

Vagy legalábbis úgy néz ki:

 

egyszeru-de-nagyszeru.jpg 

 

Szerintem hihetetlenül látványos darab!

A téglakötésben elhelyezett díszítőelemek masszív megjelenésűvé teszik, a téglakötéssel ellentétes irányú ablakbetétek pedig könnyebbé teszik a fa ajtót. Gyönyörű a fa anyaga, a megmunkálása, szép benne a tejüvegbetét.

 

És mennyi szín, ami mind a fa egy-egy árnyalata! Az egész olyan élővé válik ettől, akár az őszi erdő.

 

A téglakötés miatt kissé munkaigényesebb ez a fajta bejárati fa ajtó, de a látvány miatt szerintem nagyon megéri. Viszont csak olyan helyre érdemes tenni, ahol a bejárat sok napfényt kap. Ekkora üvegbetétek ugyanis nem sok fényt engednek át abból a mennyiségből, ami az ajtót éri. Hát akkor érje legalább sok fény az ajtót! (Vagy nagyobb betétek kellenének az ajtóra – de akkor mi lesz a gyönyörű téglakötéssel???)

 

Különleges bejárati fa ajtó – színes, vidám, kazettás

 

A sok színnel sosem árt óvatosan bánni, de van az a környezet, ami szinte kívánja ezt a fajta színkavalkádot:

 

kazettas-fa-ajto.jpg 

 

És ehhez még az sem kell, hogy ilyen „lepusztult” legyen a környezet, amelybe a fa ajtó kerül. Tekintsük ezt a képet inkább ötletadónak, inspirációnak, semmint egy az egyben másolandó példának!

 

Ez a fa ajtó nem egy bonyolult szerkezet. Kétszárnyú, kazettás – és kész. Az alapot simán el tudjuk hozzá készíteni – sőt a festéshez még elő is tudjuk készíteni az anyagot. Viszont a minták és a színek annyira egyediek, hogy azt mindenképpen Rád bízzuk. (Az asztalos munkát kifogástalanul elvégezzük, de ez a fajta díszítés már annyira egyedi, hogy azt inkább Rád bízzuk. :)  )

A díszítéshez éppen ezért vagy Magad fogj bele, ha van hozzá tehetséged, vagy egy olyan grafikust, falfestőt stb. bízz meg vele, aki képes az elképzeléseidet valóra váltani. Ez a fa ajtó igazából akkor működik nagyon jól, ha a kazettákra valami személyes kerül – azokról és azoktól, akik a bejárati fa ajtó mögött élnek.

 

Különleges bejárati fa ajtó – még nincs vége!

 

11 különleges bejárati fa ajtót ígértem. Eddig hatot mutattam.

 

Tehát ebből az következik, hogy jövő héten folytatjuk!


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.
 • A 10 legfurcsább fa bútor, amit valaha is láttam... ...de akármilyen furcsa is ez a fa bútor, ha ez a szíved vágya, ez minden álmod, akkor mi ezt is megcsináljuk! Egy biztos: bármelyik fa bútor is ad majd inspirációt az otthonod berendezéséhez, tuti, hogy egyedi lesz. Csak legyen ötleted arra is, hogy némelyiket hogyan fogod tudni használni. Rajtunk nem fog múlni, az biztos.
 • Ajtósztorik 3 – fa ajtó homokfúvott üveggel 2. részAz ajtósztorik folytatódik! Különös tekintettel a fa ajtóra azzal a bizonyos homokfúvott üveggel, amit a legutóbbi cikkben már megismertetek. Mert a fa ajtó kalandjainak még mindig nincs vége! Még mindig hátra van öt különböző stílus, amelyben a bézs fa ajtónk próbára teszi magát – és hidd el, ismét el fog bűvölni! Pontosan ötször.
 • Ajtósztorik 3 – fa ajtó azzal a bizonyos valamivelAz ajtósztorik jó. Ezt nem én állítom – bár írni is nagyon szeretem. Hanem Ti. Az olvasóink. Eddig olyanokat mondtatok ezekre a történetekre, hogy „olyan jó volt álmodozni közben”, meg hogy „nagyon sok klassz ötletet találtam a cikkekben”. A kedvenc visszajelzésem az volt, hogy „még, még, még!” És ki vagyok én, hogy útját álljam az olvasói akaratnak? Úgyhogy itt a következő ajtósztori – fa ajtó most is lesz. Asztalostól ne is várj mást...
 • Asztalos küldetésen – mi akarunk lenni az álomasztalosaidAz asztalos munkája nem azért olyan fontos egy új vagy felújításra váró lakás kivitelezésénél, mert ő a legfontosabb szaki. Hanem azért, mert az asztalos munkája mindig szem előtt lesz. Mindegy, hogy a lakás melyik részében vagy, tuti látsz majd olyan építészeti elemet, amelyet az asztalos készített el. Ezért nagyon nem mindegy, hogy ez a mester hogyan dolgozik.
 • Ajtósztorik 2 – a fehér, üvegbetétes tolóajtó 2. rész Az ajtósztorik azért jók, mert minden van benne, ami az életet széppé és érdekesség teheti: történet, stílus, hangulatok – és a kényelem, az otthonosság ígérete. A múlt héten vágtunk bele a fehér, üvegbetétes tolóajtónk sztorijába. Olyan, mint egy színházi előadás. 5 (és fél) felvonáson már túl is vagyunk – most pedig itt a folytatás a maradék 6 felvonással.
 • Ajtósztorik 2 – a fehér, üvegbetétes tolóajtó 1. részAz ajtósztorik azért jók, mert megmutatják, hogy egy fa ajtó messze több egyetlen ajtónál. Attól függően, hogy milyen környezetet képzelsz és teremtesz meg köré, számtalan történetet mesélhet el. Lehet ő a történet főszereplője, lehet mellékszereplő, de lehet csak statiszta is. A lényeg, hogy tudd, mihez akarsz vele kezdeni – mert akár kiugrik a háttérből a fa ajtó, akár belesimul, évekig ezzel a látvánnyal kell együtt élned. Most egy fehér, üvegbetétes tolóajtó mesél 11 (és fél) történetet.
 • Ajtósztorik 1 – és egy fekete fa ajtóAz ajtósztorik egy új, inspirációs sorozat a blogunkon. Mutatunk egy-egy ajtót (később ablakot, bútort is), amit mi készítettünk. Egyrészt, mert meg szeretnénk mutatni, hogy milyen munkát adunk ki a kezünkből, ha tőlünk rendelsz. Másrészt, mert ötleteket szeretnénk mutatni arra, hogy az ajtóink hányféle különböző stílusban, környezetben állják meg a helyüket – így már Te is sokkal könnyebben el tudod képzelni a fa ajtót a megálmodott otthonod díszeként. Kezdhetjük?
 • 11 + 1 lélegzetelállítóan szép és különleges fa ajtó a nagyvilágHa még emlékszel a múlt heti cikkünkre, akkor csak úgy az ihletadás kedvéért elkezdtük összegyűjteni 11 + 1 különleges és szép fa ajtó képét a nagyvilágból. Akkor hatig jutottunk – hiszen minden fa ajtónak külön története, némelyiknek történelme van. No meg külön tippek, ötletek is kezdenek el zsizsegni az ember fejében, ha csak rájuk néz. Ezért most folytatjuk a sort, megjött a következő inspirációs adag.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.