A 10 legfurcsább fa bútor, amit valaha is láttam...

2017/10/25 Címkék: asztalos, bútorkészítés, fa bútor.

A fa bútor szuper!

 

És ezt nemcsak a sok éves szakmai tapasztalatom mondatja velem. Sem az, hogy haza beszélek. :) 

 

Hanem a józan paraszti ész.

 

Nem véletlen, hogy az emberiség történelmének első bútorai is fából készültek. (Ne higgy a Frédi és Béni sorozatnak, kőből vagy bármilyen más kemény anyagból faragott bútorokat csak a gazdagok engedhettek meg maguknak régen is.)

 

Miért?

 

 

 • Mert a fa mindenki számára elérhető, megfizethető alapanyag.
 • Mert a fa könnyen megmunkálható anyag, így gyorsan elkészülhet a fa bútor.
 • Mert a fa könnyen alakítható anyag – ha akarom merevíthetem, ha akarom, hajlíthatom, ha akarom, csiszolom, ha akarom, festem, ha akarom, natúr hagyom... és még sorolhatnám. Tehát bármilyen ízléshez, bármilyen környezethez tudom alakítani.
 • Mert a fa meleg tapintású anyag – természetes alapanyag, ami a természetességével átmelegít, csak ha ránézel is
 • Mert a fa a legrégebben használt alapanyag bútorokhoz – ezért a legtöbb és a legváltozatosabb megmunkálási módszerek és technikák állnak ma már a rendelkezésünkre ahhoz, hogy gyönyörű fa bútor kerülhessen az otthonodba.

 

Hogy lásd, milyen hihetetlen dolgokat lehet kihozni a fából, mutatok most Neked tíz olyan fa bútort, amitől garantáltan tátva marad szemed-szád.

 

Figyelem! 

Az itt bemutatott bútorokat el tudjuk készíteni - pontosabban a fa bútor vázát. A kárpitozás nem a mi asztalunk - de ha szeretnéd, arra is tudunk jó szakembert ajánlani. 

 

 

Falra mászott fa bútor

 

Ehhez a látványhoz, azt hiszem, nem kell sokat hozzátenni:

 

falra-maszott-kanape.jpg

 

Igazából én sem tudnám megmondani, hogy „mire is gondolt a költő”, amikor papírra vetette ennek a fa bútornak a terveit. De az biztos, hogy nagyon egyéni megoldás – egy életre beég a retinádba a látvány.

 

Az asztalos munka pedig kifejezetten kihívás. Ravasz a kivitelezés. Hajlítani kell a fát, de már maguk a kanapélábak sem gyári megoldások. Munkaigényes, úgyhogy ilyet csak akkor rendelj tőlünk, ha van elég időd megvárni, amíg elkészülünk vele. :) 

 

Fa bútor, ami határeset

 

Ez a fa bútor szerintem határeset a fura bútorok között. Igazából bútorként semmi furcsa nincsen rajta – leszámítva a tiritarka huzatát:

 

tiritarka-kanape.jpg 

 

Ha elég eklektikus az ízlésed, akkor bármikor tudunk Neked ilyet, vagy ehhez hasonló kanapét készíteni. A zongoralábak sem akkora extrák ma már, hogy be ne lehetne szerezni, meg ne lehetne oldani. A fa bútor vázat pedig simán megoldjuk. (Most is készítünk favázas bútorokat, itt meg is nézheted. ›››)

 

Ágy, amely több, mint fura

 

Na, ez az a fa bútor, ami inkább mű-, semmint használati tárgy.   

 

furcsa-agy.jpg 

 

Azt nem nagyon tudom elképzelni ugyanis, hogy egy ilyen ágyban hogyan lehetne aludni. De megcsinálni meg tudjuk, ha ez a kívánságod. Az ágyvég nem nagy kunszt, és a fekvő felületet is simán ki lehet vágni. A kárpitozás már egy kicsivel nagyobb kihívás, de az már a kárpitos dolga. (Mint fentebb már említettem: kárpitizással mi nem foglalkozunk.) 

 

Tetszik? Ha szeretnéd, itt meg is rendelheted. ›››

 

Fa bútor, mint pihe-puha fészek

 

Ha ez az ágy megtetszik, akkor készülj fel rá, hogy óriási lakást is kell hozzá szerezned:

 

feszek-agy.jpg 

 

Érdekes egy konstrukció, de csak első látásra tűnik bonyolultnak. Igazából csak egy körágy. A látványos rész a külső borítás. Az inkább munkaigényes, semmint bonyolult.

 

Az ágy matraca is kivitelezhető. Arra azonban készülj fel, hogy ha gyerek is lesz a lakásban, garantáltan ezt fogja trambulinnak használni – szóval ne akarj rugós ágybetétet. És inkább valami megerősített vázszerkezetben gondolkodj, hogy az ágy ezt a strapát is kibírja.

 

Amit biztosan nem vállalunk: az a lámpa. (Ahhoz tényleg nem sok közünk van asztalosként.)

 

Fa bútor kaktuszba oltva

 

Ez egy karosszék. Nem is akármilyen. Erősen mexikói hacienda stílusú, megfelelően rikító színekben pompázik – de kétségtelen, hogy nagyon stílusos:

 

kaktuszszek.jpg 

 

Igazából egy dolgot nem tudok csak értelmezni ezen a széken: miért vannak az ülőfelületen szúrós tüskék??? (Szerintem ezt a kárpitos is meg fogja kérdezni Tőled, ha tényleg ilyet szeretnél a szobádba csináltatni... :) ) 

 

Fa bútor – hordóból

 

De nem is akármilyen hordóból! Óriási méretű hordóból!

 

hordolak.jpg 

 

A hordó méretétől függően sokféle lehetőség van a funkciók kialakítására. Lehet, hogy csak egy ágy fér bele, és akkor ez inkább egy kuckó. Lehet azonban az is, hogy egy egész kis lakrészt helyeznél el a hordóban ággyal, polcokkal, íróasztallal.

 

Félreértések elkerülése végett: 

hordót nem készítünk. Csak a belevalót. Amit a képen látsz, az egy leselejtezett óriáshordó újrahasznosításának egy nagyszerű példája.

 

Egy gyerek lehet, hogy nagyszerűen érezné magát egy ilyen újrahasznosított hordóból kialakított mini szobában. Fa bútor kellene bele neki: ágyként, polcként, szekrényként, íróasztalként, sok rakodóhellyel. Kisebb belsőépítészeti kihívás. Szeretjük.

 

A környezetbarát megoldásról már nem is beszélve. Csak találj valahol egy ekkora hordót, meg hozzá egy olyan lakást, amibe ez a hordó be is fér. :) 

 

Fa bútor – fűzőben???

 

Vagy nem is tudom. A látvány mindenesetre emlékeztet az 1800-as évek végének nőideáljára. Akkoriban volt szokás fűzővel úgy elszorítani a derekat, hogy egy darázs sem kapott volna levegőt benne. Na, most ezt látod fa bútor képében:

 

kommod.jpg 

 

Őszintén szólva nem nagyon értem a koncepciót a tárolóhelyek elpocsékolása miatt. Az viszont tény, hogy tervezői bravúr, hogy ez a fa bútor egyáltalán áll. Statikai szempontból mindenképpen kihívás ez a darab, valószínűleg mi is vakarnánk egy kicsit a fejünket, mire a terveket fel tudnánk vázolni. Viszont már most eszembe jutott a képet nézve néhány megoldás, amivel el lehetne készíteni ezt a fa bútort.

 

Furcsa fa bútor a vágyad?

 

Semmi gond! Hozd el az elképzelésedet és a méreteket (nemcsak a bútorét, hanem a helyét is, ahová be kellene, hogy férjen) – ha szükséges, kimegyünk a helyszínre és mi mérünk –, aztán a többit megbeszéljük!

 

Kérj tőlünk ajánlatot itt! ›››


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.