Ajtósztorik 3 – fa ajtó azzal a bizonyos valamivel

2017/10/05 Címkék: ajtósztorik, asztalos, fa ajtó, lakberendezés, lakberendezési stílus.

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel

 

Na, ez az, amit a legtöbben látnak, ha erre a fa ajtóra néznek:

 
IMG_0798.JPG

 

Szép, finom földszíneivel remekül passzol a környezetébe, ráadásul az anyagválasztás miatt is tökéletesen illeszkedik a természetes anyagokat használó térbe (fa, kő, üveg, fém – mind természetes anyagok).

 

Kicsit mélyebb perspektívából sem néz ki rosszul:

IMG_0799.JPG

 

(Mint a tükröződésből látható, a fotós kolléga is leborult a fa ajtó szépsége előtt. :) )

 

OK, szép. Az anyaga, a színei, a kivitelezése, az illeszkedése a térbe. De hol tudnád még elképzelni máshol ezt a fa ajtót?

 

Az ajtósztorik arról szólnak, hogy beindítsuk a fantáziád. Nem véletlenül választottam mára egy ilyen szerény, nem túl markáns kinézetű fa ajtót. Mindenképpen meg akarom mutatni, hogy egy fa ajtó nem attól lesz „működő” egy térben, hogy ő maga karakteres – hanem hogy a környezetében válik azzá. A környezetet meg Te találod ki. Csak ereszd el a képzeleted!

 

Na, ez lesz a bizonyos valami, amitől a fa ajtó is különleges lesz.

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel vidéken

 

A country stílust már nem először vesszük elő. És ez nem véletlen. Hangozzék bármilyen furán, a vidéki stílus talán az egyik legkönnyebben hajlítható lakberendezési stílus – ezért lehet benne akár a legkülönfélébb megjelenésű ajtókat is elképzelni.

 

A másik oka ennek az, hogy a country stílus az, ami talán a legjobban „házasítható” más stílusokkal is. Ilyenkor a vidéki stílusnak elsősorban annyi a szerepe, hogy természetességet csempésszen az enteriőrbe.

 

Amit most mutatok, az nem ilyen. Szép példája a vegytiszta country lakberendezési stílusnak:

 

country.jpg 

 

Bár az eredeti enteriőrben osztott táblás fa ajtó látható, a teli üveges ajtó sem mutatna rosszul itt. Az ajtótok színét kellene csak a környezethez igazítani, egyébként akár a homokfúvott üveg is maradhatna. (Kérésre persze azt is szívesen kicseréljük átlátszó üvegre.)

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel egy penthouse-ban

 

A penthouse a leggazdagabbak kiváltsága. Azt az akár teljes emeletet elfoglaló lakrészt jelenti, amelyet a metropoliszok felhőkarcolóinak tetején építenek ki. Jellemzői a tágas, sokszor funkcióiban is egymásba folyó, egybe nyitott terek, valamint a csodálatos, teljes, 360 fokos panoráma az egész városra. (Ez nem is nehéz, hiszen egy százegynehány emeletes épület legfelső szintjéről beszélünk.)

 

Ezek miatt a penthouse jellemzően a leggazdagabbak lakóhelye. Elég, ha csak annyit mondok, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump is egy ilyenben lakik a saját maga építette Trump Tower legfelső szintjén.

 

És a bézs fa ajtó homokfúvott üveggel még itt is megállná a helyét:

 

etkezo.jpg

 

Kétségtelen tény, nem kellene sok belőle. Mint említettem, a penthouse-ok tágasak, tereik egybe nyitottak. A képen is egy étkező látszik, jobbra pedig egy pihenő sarok, amely a nappali része. Ennek ellenére még egy ilyen tetőlakásban is akadhatnak terek, amelyeket ajtóval kell leválasztani. Például a fürdőszoba. Vagy a WC. Vagy a tárolóhelyiségek.

 

Mivel a penthouse-ra nemcsak a tágas terek, hanem a panoráma élménye miatt az átlátszó üvegfelületek használata is jellemző, így az ajtók sem lehetnek teli fa ajtók. Egy intim használati helyiségben azonban nem engedhető meg a belátás – így a homokfúvott üveg nagyon is indokolt lehet ebben a térben is.

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel egy fürdőben

 

Ha már az előbb emlegettem a fürdőszobát, akkor mutatok is egyet – ez lehetne akár a penthouse-ban is. Pedig magyar lakberendező, Kozáry Enikő munkája:

 

furdoszoba.jpg

 

Ha jobban megnézed ezt a fürdőt, máris látod benne a bézs fa ajtó lehetőségeit:

 

 • a fürdő szögletes formái, vízszintes és függőleges vonalai nagyszerűen visszaköszönnek a fa ajtó homokfúvott üvegének mintáján
 • a homokfúvott üveg nemcsak szép, de megfelelően diszkrét is
 • mégis már kívülről is látszik, ha foglalt a fürdő (praktikus, mert nem nyitnak Rád még akkor sem, ha elfelejtetted bezárni az ajtót)
 • a földszínek dominálják a fürdőt, a bézs fa ajtó tökéletesen illeszkedik ebbe a színvilágba
 • a csempe áttört, „kockás” mintája ismétlődik az üvegbe mart minta kereszteződésében
 • az anyaghasználat is a természetes hatást erősíti, amelybe a fa ajtónk szintén jól passzol.

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel egy romantikus gyerekszobában

 

Pontosabban babaszobában.

Emlékeim szerint az ifjabb korosztály eddig még mindig kimaradt valahogy a jóból, úgyhogy itt az ideje, hogy ők is kapjanak itt valami szépet és jót. :) 

 

Nézd meg ezt a babaszobát!

 

gyerekszoba.jpg

 

Szerintem zseniális, ahogyan kihasználja a teret! Kevés bútor, de azok akár több funkcióra is alkalmasak (például a tároló komód tetején a pelenkázó rész), akasztós szekrényke helyett a fali fogas. De a színek is tetszenek. Nem hozza a sztereotíp, „ha kislány, akkor rózsaszín, ha kisfiú, akkor kék” színvilágot. Ez egy teljesen semleges, mégis finomhangolt színvilág. Tökéletes egy babának, akár kisfiú, akár kislány!

 

A stílus elég vegyes. Emlékeztet a főúri stílusra, de van benne egy kis budoár is – ahogyan a korábban már éppen a „hajlíthatósága” kapcsán emlegetett country stílus is. Pompás, mégis egyszerű és funkcionális.

 

Ez utóbbi az a jellegzetessége a szoba berendezésének, ami miatt a mi egyszerű, de nagyszerű fa ajtónk is passzolna ide.

 

Ajtósztorik – a fa ajtó homokfúvott üveggel találkozik Frédivel és Bénivel

 

Talán Te is emlékszel gyerekkorodból a Flinstone család rajzfilmes kalandjaira. Szerintem felejthetetlen, mert Romhányi József zseniális verses szövegeket írt hozzá. (A szakmában úgy is hívták, hogy Romhányi, a rímhányó – nem véletlenül.)

 

Ha visszaemlékszel, ott jelent meg a hatvanas évek, akkor nagyon modern lakberendezési stílusa – a kőkorszakban. Nekem egyből ez jutott eszembe, amikor megláttam ezt a képet:

 

hatvanas-evek-klasszikusa.jpg 

 

Ez a stílus ugyan még most is a modern lakberendezési stílusok közé tartozik, azok között azonban már klasszikussá nemesedett. Ez pedig itt egy nagyon egyedi alkalmazása – hiszen a modern hatvanas évekbeli stílus egyik legfőbb jellemzője, az új anyagok, elsősorban műanyagok használata volt. (Abban az időben fedezték fel maguknak a designerek ezeket az anyagokat, kísérleteztek is velük, amennyit csak tudtak.)

 

Ez a szokatlan anyaghasználat visz ebbe a stílusba frissességet – és ez a természetes anyagokat felvonultató tér az, ami miatt a mi fa ajtónk is illik ide. Ha megnézed, itt minden csupa fa, bőr, kő, fém, pamut (vagy legalábbis azt utánozza). Ha Frédi és Béni már ismerték volna az üveget, akkor valószínűleg ők is tőlünk rendelték volna ide a beltéri ajtókat.

 

Ajtósztorik – a fa ajtó homokfúvott üveggel még mindig tud újat mutatni

Csak az már nem fért bele egy blogcikkbe. :) 

 

Úgyhogy ha érdekel, mit lehet még kihozni egy egyszerű, bézs színű fa ajtóból, akkor olvasd el a jövő heti blogbejegyzést is!


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.