Egyedi bútor – lépcső alá "SK" vagy asztalossal

2017/03/09 Címkék: asztalos, beépített szekrény, egyedi bútor, előszobabútor, konyhabútor.

Ahogy telnek az évek, egyre több holmink lesz. Hiába kreálunk újabb és újabb tároló helyeket, a ruhák, cipők és társaik mindig kitöltik a rendelkezésre álló teret. Arról már nem is beszélve, hogy a növekvő gyerekeknek is egyre nagyobb térre van szükségük! Mi pedig, mint egy verseny résztvevői, újabb és újabb üres zugok után kutatunk a lakásban, hogy enyhítsük az állandó helyigényt! Ebben a cikkünkben egy általában kihasználatlan holttér hasznossá tételére adunk ötleteket, illetve egyedi bútortervezési útmutatót asztalos segítségével. Tartsanak velünk, és használják ki hatékonyan a lépcső alatti teret egyedi bútorral vagy más belsőépítészeti megoldással! 

 

I. Egyedi lépcső –egyedi bútor

Ha a lépcsőnk szerkezete, kialakítása lehetővé teszi, és a rendelkezésünkre álló hely is elegendő, akkor érdemes a lépcső alatti teret is kihasználni. Az, hogy a lépcsőnk hol is található, meghatározhatja, hogy mire is használhatjuk. Ha a bejárat közelében van, akkor a kabátok, cipők tárolására alkalmas egyedi bútorral építhetjük be. Ha a konyha közelében található, akkor a száraz élelmiszerárunak lehet jó helye alatta, vagy beépíthetünk egy-két konyhagépet a lépcsőnk alá. De bármilyen más funkciót is betölthet, ez már tényleg a ház egyedi adottságaitól függ. 

A lényeg, hogy a beépített egyedi bútor anyaga, színe harmonizáljon a lépcsővel. Valamint fontos, hogy olyan egyedi bútort, esetleg funkciót válasszunk, amire tényleg alkalmas a lépcső alatti terület. Ha szükséges, már az ötletelés fázisában kérjük az asztalos segítségét.

 

II. Milyen funkciót álmodhatunk a lépcsőnk alá? Nézzük végig az egyedi bútorokat, egyedi belsőépítészeti megoldásokat!

 

1. Dolgozó vagy hobbisarok:

Sokszor készültek úgy lépcsők, hogy alkalmasak arra, hogy egy kis zugocskát készítsünk alá, ahol dolgozhatunk, netezhetünk, kezelhetjük ügyes-bajos dolgainkat. Általában itt nem fér el sok és bonyolult egyedi bútor. Valószínűleg meg kell elégednünk egy falra erősített munkalappal, egy székkel és egy faliújsággal. Ha van elég helyünk akár ragaszkodhatunk a hagyományos íróasztalhoz is, de ne lepődjünk meg, ha azt egyedi bútorként kell egy jó asztalossal legyártatnunk, mert a készen kaphatók pont nem fognak beférni az adott helyre. Arról nem is beszélve, hogy stílusban is nehéz éppen a lépcsőhöz passzolót találni.

 dolgozosarok.jpg

2. Könyves polc, minikönyvtár:

Talán ez a legegyszerűbb projekt abban az esetben, ha nyitott polcokat választunk. Annyi a dolgunk, hogy a lépcsőnkkel azonos színű, anyagú, vagy azzal harmonizáló anyagot keresünk, és lemérjük a lehetőségeinket.  

Figyelem! Vannak méretezési praktikák, amiket figyelembe kell venni, különben hosszú és intenzív bosszankodás lesz a végeredmény: Mérjük meg, hogy a tárolni kívánt könyvek milyen polctávolságot igénylenek, kalkuláljunk az anyagvastagsággal is, sőt azzal is, hogy a könyveket ki bírjuk húzni a helyükről. Számolnunk kell a függőleges merevítők vastagságaival is. Illetve át kell gondolnunk, hogy van-e szükség egyedi bútorunknál, polcrendszerünknél hátfalra, lábazatra. Általános tanács, hogy nagyobb polc esetében inkább asztalossal terveztessünk, méreteztessünk. Jobban járunk!

Azért is jó szakemberrel tanácskoznunk, mert további ötleteket kaphatunk egy olvasósarok kialakítására. Például egy szakavatott asztalos szeme rögtön meglátja, hogy van-e lehetőség a könyves tároló elemet további egyedi bútorral bővíteni, mondjuk egy ülőkével, ahol olvashatunk.

 konyvtar.jpg

3. Egyedi bárszekrény:

Ha konyha, étkező vagy nappali mellett fut a lépcsőnk, bátran berendezhetünk alatta egy bárszekrényt az italoknak, poharaknak. Az egyedi bútorok tervezésének gyakorlata szerint először kitaláljuk, hogy miket is akarunk itt tárolni, (ital, borhűtő, pohár, apróságok a szervírozáshoz), utána következik a méretezés, majd végül a kivitelezés saját kezűleg, vagy asztalostól rendelve. De mielőtt véglegesítenénk az ötletünket, itt is gondolkodjunk tovább, mintha ott állna mellettünk az asztalos. Esetleg bővíthetnénk bárpulttal, ha megtoldhatnánk egy „kanyarral”? Vagy épp csak lehajtható pult kéne középre? Engedjük szabadon fantáziánkat, vagy kérjünk tanácsot asztalosunktól.

 

4. Bortároló

Maradjunk még egy percet az italok területén. Ha nincs pincénk, de szeretjük a bort, és a lépcsőnknek van hűvös helyen futó szakasza, akkor bátran gondolkodhatunk egy lépcső alatti bortároló megvalósításán.

Ennek a funkciónak pont annyi kiinduló típusa lehet, ahány variációja van a bortárolásnak. Lehetnek csúcsára állított négyzet/rombusz alakú rekeszeink fából, ahol minden rekesz egy-egy azonos típusú bornak adnak helyet. De lehet egy asztalos által készített kisebb rekeszrendszerünk, ahol egy fakkba egy üveg bor kerül. Szintén asztalos tud segíteni abban a megoldásban, amikor egy tulajdonképpeni lambéria hátfalra fémrudakat, vagy egyéb tartószerkezeteket erősítünk, és azokra pakoljuk az üvegeket.

 bortarolo.jpg

5. Előszobai tároló-pakoló

Az előszobabútorok valóban sajátos, valóban egyedi bútorok tudnak lenni, mert ezeknek az összetevőit végtelen módon tudjuk variálni: fogas, cipőtartó, ernyő- vagy kalaptartó, ülőke, ajtós gardróbrész…stb. Hangold saját előszobád képére, ha onnan indul a lépcsőd.

Az előszoba stílszerű beépítésével már foglakoztunk egy korábbi cikkben, ha ebbe a helyiségbe szeretne ötleteket gyűjteni, akkor kattintson ide!

eloszoba.jpg

 

6. Beépített háztartási gépek helye:

Ezen a megoldáson akkor érdemes gondolkodni, ha konyha közelében, vagy a konyhából indul a lépcsőnk. Sajnos ez az ötlet is azok közé tartozik, ami megkíván némi szaktudást már a tervezés időszakában.  Ugyanis gondolnunk kell a vezetékek, csövek, aljzatok tervezésére. Ha asztalossal csináltatjuk ezt a munkát, akkor természetesen bátran elmondhatjuk az elvárásainkat arról, hogy miket is akarunk ide száműzni. Például a hűtő vagy a mosogatógép hatalmas teret foglalnak el a konyhában, miért ne kerülhetnének a lépcső alá?

 gepek.jpg

7. Akár egy komplett minikonyha

is beférhet a lépcső alá, vagy a többszárú konyha egyik ága, ha úgy indul a lépcsőnk. Ha a lakásunk stílusa engedni, akkor nagyon egyszerű beépítési mód lehet, (akár még asztalos nélkül is megoldható), a nyitott polcrendszer, a „stelázsi” készítése. De természetesen egyedi megoldásokat is rendelhetünk, ha ódzkodunk a nyitott konyhai tárolástól.  A konyhabútor tervezésének csínját-bínját már taglaltuk egy korábbi cikkünkben, ha ez érdekli Önt, akkor kattintson ide!

 konyha.jpg

8. Tároló rendszer, beépített szekrény „lépcsőmódra”

Zárt és nyitott elemek variálásával elérhetjük, hogy rengeteg holmit nyeljen el ez az eddig kihasználatlan terület. A lépcső vonalát követő beépített szekrény az az egyedi bútor, ami a leghatékonyabban kihasználja ezt a teret, és a tárolásban a leginkább hasznunkra lehet.

Sőt! Rendelhetünk asztalosunktól csak fiókokat is a lépcső alá. Mutatós megoldás lehet, ha színekkel, fogantyúkkal fel tudjuk dobni. A nagyméretű fiókokban a ritkán vagy szezonálisan használt ruháinkat tárolhatjuk, vagy esetleg a plédeket, ágyneműket, amiket nem kell nap mint nap előszedni.

Ha ezt a beépítést választjuk, akkor tulajdonképpen egy sajátos „vonalvezetésű” egyedi beépített szekrényről beszélünk. Ennek tervezésénél figyelembe vehetünk majdnem mindent, ami általában a beépített szekrényeknél érvényes: az ajtók, a fiókok, a nyitott elemek, az előre gyártott kiegészítők használatának lehetősége. Egy korábbi cikkünkben már „megtanultuk”, hogyan is kell ezt az egyedi bútort megtervezni. Ha bővebben szeretne erről olvasni, akkor kattintson ide!

Különleges, praktikus, de feltétlen asztalos szaktudást igénylő megoldás a kihúzhatós szekrény: itt nem a fiókokat, hanem a komplett szekrényt tudjuk kihúzni-betolni. Átlátható, könnyen rendben tartható és nagyon látványos.

 szekreny.jpg

9. Egyedi fekhely:

Kéne egy hely, ahová csak úgy „ledől” az ember mondjuk újságot olvasni, relaxálni, elvonulni? Van egy lépcső a házban, ami alatt van hely? Ha van hely, akkor már csak egy asztalos kell, aki beépít ide egy egyedi kerevetet, ágyat. Nekünk már csak a kényelmes szivacsról, a betétről kell gondoskodnunk, és kész az egyedi bútor.

 kerevet.jpg

10.Egy kicsit más: a lépcsőforduló kihasználása

A lépcsőforduló esetében a padlóban rejthetünk egy tárolót, felnyitható fedéllel. Az asztalos biztosan azt fogja ajánlani, hogy legyen egy kerete a felnyitható ajtónak, a fogantyú pedig ne törje meg a padlózat síkját, nehogy balesetveszélyes legyen.

 

11. Álfalas helyiség:

Némi gipszkarton, fapolc és szakértelem segítségével egy komplett kis lomtárat alakíthatunk ki a lépcső alatt.  De ha a fantáziánk, a pénztárcánk és lehetőségünk engedi, vagy a szükség megkívánja, akkor merészebb, sőt vadabb elképzeléseket is megvalósíthatunk a lépcső alatt. Láttunk a neten lépcső alatt kialakított hálófülkét, fürdőszobát, wc-t, játszósarkot gyerekeknek, sőt még akváriumot is.

Bár nem álfalas, de nagyon ötletes a mi kedvencünk, egy gyönyörű famunka, amit minden kisgyereknek kívánunk játszó- és búvóhelyként, kuckóként.

 prostranstvo-pod-lestnicej-1.jpg

Ha bármelyik ötlet megtetszett, vagy csak az igény van meg valamire az Ön házában is, de szakszerű tervezésre, kivitelezésre van szüksége, akkor a Fa-Héj kft-től tud kérdezni, vagy akár ajánlatot, helyszíni felmérést kérni. Csak egy kattintás ide!

Képek forrása: Obstanovka.by, hhss.ru, domechti.ru


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.