Lakberendezési stílusok egy asztalos szemüvegén át 4. rész

2017/02/09 Címkék: asztalos, asztalosüzem, lakberendezés, lakberendezési stílus.

Ismerik a média „átváltoztatjuk- típusú” műsorait? Tudják, amikor a rút kiskacsából, nem hogy hattyút, de hercegnőt kreálnak! Nos, mi is járhatunk így lakásunkkal, ha éppen megérett a helyzet egy átváltoztatásra az otthonunkban. Csak meg kell találni a megfelelő stílust! Ugyanis vannak olyan irányzatok, amik berobbannak a lakásunkba, és akár csak a nappali átalakításával olyan változást generálnak, mintha egy új, a magazinokból kiválasztott lakásba költöztünk volna. Ebben a cikkben ilyen stílusokat válogattunk.  Sorozatunk negyedik részében ismét egy asztalos lesz segítségünkre abban, hogy a színek, dekorációk, burkolatok világán túl a neobarokk, a Hi-tech és néhány egzotikus (japán, afrikai, trópusi) stílus bútorai között is eligazodjunk!

 


Neobarokk


Ez a kifejezetten nőies stílus az elmúlt pár évben indult hódító útjára. A klasszikus barokkból veszi az ihletet, hiszen ugyanúgy előnyben részesíti a csillogást, a pompát és az aprólékos díszítést, a színpadias megjelenést, de az összhatás tekintetében mégis lágyabb, játékosabb modernebb és legfőképpen bujább a túlcicomázott barokknál.
Történelmi eredetéhez hűen kedveli a faragott, arany képkereteket, tükörrámákat, a kimunkált gyertyatartókat ám mindezt modernizálja. Előszeretettel használják a hatalmas, hihetetlenül különleges, extravagáns csillárokat.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Előnyben részesíti a csillogást, a pompát és az aprólékos díszítést.
•    Kedveli a színpadias megjelenést, és mesterkélt a kidolgozása.
•    Látványos elemeket hordoz.
•    Összhatás tekintetében mégis lágyabb a túlcicomázott barokknál.
•    Kedvelt díszítő motívumai a növényi minták, levelek, virágfejek.
•    De szereti a bársonyt, a selymet, a szőrt, a bőrt, díszítésnek a tollat, strasszokat.
•    Színei: fekete, ekrü, lila, arany, ezüst.

Mit mond az asztalos a neobarokk bútorokról?

Először is, ha csináltatni akarjuk a bútorunkat, akkor feltétlenül keressünk az asztalos mellé kárpitost is! Ugyanis itt minden anyag megengedett, minél látványosabb, annál jobb, akár a meglévő bútort is új, extrém kárpitozással bolondítja meg. Ez a stílus szereti a kanapéknál a tűzött fazont. Tipikus bútordarabja a füles fotel, amely szintén különleges kárpitanyagot kap.
A bútorok többi részére a hajlított lábak, bőséges faragással díszített ágyvégek, ülőbútorok, és hatalmas indák, virágok jellemzőek. A fából készült részeket sötétre pácolják.

… és mi a lakberendező gondolata?

Ez a stílus nem igényel extra nagy belső tereket. Kisebb lakásban, vagy csak egy-egy szobában tökéletesen meg lehet alkotni a neobarokk hangulatot.

Kifejezetten hálószobába, öltöző szobába vagy fürdőszobába ajánlott azoknak az öntudatos nőknek, akik izgalmas környezetet szeretnének.

 neobarokko-4.jpg

High-tech

A stílus jellemzően mentes minden emberi érzelemtől, rideg, személytelen, gépies. A high-tech minden tárgya funkcionalista, a célnak tökéletesen megfelelő, magas műszaki színvonalú.

A lehető legvékonyabb, többnyire krómozott felületekkel és acélszerkezetekkel dolgozó stílus. A helyiség falai csiszolt beton, vakolatlan téglafal, vagy ha festett, akkor matt fehér színű. Térelválasztóként, és ablakok helyett gyakran használatosak az üvegtéglából épített falak.

A high-tech a 21. század stílusa és egyben az életformája is. A tiszta high - tech ma már inkább csak középületekben, irodákban lelhető fel. Itt a személytelenség jobban elviselhető, mint egy lakásban, sőt sokak számára a hivatalosság érzetét adja.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Jelentős felületet birtokol az üveg.
•    A stílus gyakran felhasznál egy-egy kopottan régi kiegészítőt az élhetőség kedvéért.
•    Jellemző anyaga a színezett acél, a bőrkárpit, üveg, a fém, valamint a fémgőz bevonatú műanyag is.
•    Divatos még továbbá a csillogó arany és az ezüst felhasználása is.
•    Festékekben a magas fényű lakkok, burkolatokban pedig a márványlapoké a főszerep.
•    A mesterséges világítás itt fontos helyen áll mivel nem átlagos színű izzókat alkalmaznak például: lila, kék, rózsaszín, ami nagyon jól feldobja a teret és iszonyat nagy látványossággal bír.

Az asztalos gondolatai erről a stílusról:

Ennél a stílusnál sok babér nem terem az asztalosnak, hiszen a bútorok anyaga krómozott acélcső, színezett üveg, tükör és bőrkárpitok. Az acélszelvényeket könnyített alumínium elemek válthatják fel, melyeknek felületét fényes eloxálással kezelik. Nem igen találkozunk fával egy ilyen lakásban.  Hacsak nem a ridegség oldására egy-egy fa kiegészítő vagy dekorációs tárgy képében.

Mik a lakberendező tanácsai, ha szeretjük a hi-techet ?

Nem kell véresen komolyan venni, hanem egy-egy mintával, „kilógó” bútordarabbal, színnel élhetőbbé és mozgalmasabbá lehet tenni ezt a stílust. Például az élénk, hivalkodó színt is használ ez a stílus, sőt még a mintás felületű bútorok is megengedettek. Az ellenpontozó játékos barokk, vagy finom szecessziós darabokkal is próbálhatjuk otthonossá tenni ezt a stílust.

 89473626_gostinayahajtek3.jpg

Japán

A legnyugodtabb és legrezignáltabb stílus Japánból származik. Ez a stílus a pihenésről, meditálásról és feltöltődésről szól, magáról a nyugalomról. A lényege: szépség és a hagyomány. Minden nagyon egyszerű, de jellegzetes vonalvezetésű.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Világos fa- vagy kőpadló,
•    Sötét és alacsony bútorok,
•    Fehér és törtfehér falak. A falburkolatoknál a bambusz tapéta vagy fapanelek a jellegzetesek
•    Az ablaknál falécekből és pauszpapírból készített tértakarók jellemzőek
•    Függöny helyett bambusz rolót vagy egyszínű lapfüggönyt válasszunk az ablakokra. Még jobb, ha az ablakokat nem takarja el semmi
•    A falakon festett motívumok, pl. lótuszvirág, madár és bambuszlevél.
•    Természetes díszítés fontossága: bonsai, bambusz vagy orchidea
•    Főbb színek a fa barna árnyalatai és a növények zöld színei, a wenge-fehér kombináció. Esetleg a fekete-vörös páros arannyal kombinálva
•    Egy váza, egy lakkozott ékszerdoboz vagy egy festett tájkép remek dekoráció

Az asztalos tanácsai:

Ez a stílus, hála az égnek, a kő mellett nagyon szereti a fát a természetesség jegyében. Kedvelt anyag a bambusz, a mahagóni, a juhar és a fenyő. Kérjék nyugodtan az asztalosuktól a használatát.

A bútorok előtt térjünk ki először a japános nyílászárókra: Tipikus a helyiségeket elválasztó tolóajtó. Eredetileg papírkazettás tolóajtókat használtak, modern változatai az üvegbetétesek. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy helytakarékosak és engedik a természetes fény áramlását a helyiségek között.

Ha viszont asztalosukkal bútort szeretnének csináltatni, akkor feltétlenül alacsony, egyszerű vonalvezetésű bútorokra gondoljanak. Szekrénysorok helyett építtessenek gardróbot, ülőbútornak a modern, alacsony kar- és háttámlás formát válasszák.

A lakberendező ötletei:

Nem feltétlenül kell az egész lakást így berendezni ahhoz, hogy élvezhessük a stílus megnyugtató hatását. Gyakran alkalmazzák csak a nappali berendezésénél. Halványlilával nagyon nőies, míg kék és zöld színekkel pedig nagyon férfias irányba lehet elvinni az irányt adó hangulatot.

 spalnya-yaponskiy-stil-01.jpg

Afro-etnikai

Az afrikai kontinensen számos népcsoport kultúrája, szokásai, és hagyományai ötvöződnek. A földrész különböző részein, más-más népek hagyományai, művészete, szokásai határozzák meg a lakberendezést. A bennszülöttek népművészeti öröksége, a gyarmatosítás során hozzáadott európai kultúra, az évszázadok során egy sajátos egységet alkotott. Az afrikai-stílusú lakberendezés sokszínű, mint a természet, amelyből merít.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Meghatározóak a kézi munkával készült kezdetleges formák, de modern vonásokkal is bírnak.
•    Anyagai: a nyersfa, a háncs,
•    Színei:a föld színe, az őserdők zöldje, a sivatag homokjának sárgája, az ég kékje
•    Eredetileg a döngölt padló jellemezte, ma inkább a színében homokot idéző sárgás faparkettát használják
•    Jellegzetes tárgyai: fafaragások, az állatbőrök, az agyagedények, az afrikai törzsi dobok, íjak, maszkok,
•    Az ülőbútorok mintája berber, kelim vagy egyszerű halszálkás
•    Autentikus elem a durva kötélből kötözött, állatbőrökkel kárpitozott ülőkék, törzsi dobok, a kelim vagy szizálszőnyegek alkalmazása.

Az asztalos miben tud segíteni, ha ilyen stílust szeretnénk?

Van néhány bútordarab, amit nem lehet megkerülni, ha afrikai stílust szeretnénk elérni. Ezek a nyers fabútorok, a fonott ülőalkalmatosságok, a koloniál bőrbútorok, és a lefátyolozott baldachinos ágy.

Ha csináltatni vagy vásárolni szeretnének ilyen stílusú bútort, akkor válasszák a sötét (szinte feketére) pácolt fából, kézzel faragott, egyszerű ácsolatú bútorokat, melyek kárpitozására festetlen kézzel szövött vásznat, vagy durván háncsolt füveket használtak.

A lakberendező útmutatása pedig a következő:

Mindenkinek ajánlja, aki szeretne a nappalijával vagy az egész lakásával eltávolodni a hétköznapokból, és valami különlegessel, izgalmassal megajándékozni magát és családját. A fentiekben felsoroltakon kívül tovább fokozhatjuk a hangulatot néhány kiegészítővel, dísztárggyal: állatbőrök (párduc, zebra, zsiráf motívumok), megsárgult fekete-fehér fényképekkel a falon. Jöhetnek a rézfogantyúk, törülközőtartó gyűrűk és egyéb rusztikus elemek.

 interer_kvartiry_v_afrikanskom_stile.jpg

Trópusi /tropical

Ez a stílus a trópusi éghajlathoz kapcsolódó lakberendezési irányzatok összessége. Legismertebb elemei a távol-kelet (Bali, Indonézia), illetve a Karib-térség (Bahamák, Antillák) szigeteiről származó stílusjegyekből tevődnek össze. Kialakítója a meleg, párás éghajlatnak való megfelelés.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Anyagai: mahagóni, teakfa, bambusz, tengeri fű, vízililiom, len, kender, muszlim
•    Jellegzetes darabjai a bambuszroló a függőágy, a rongyszőnyegek, a szizál
•    Színei, fehér, napsárga, narancs, türkiz, harsány kék,
•    Mintái a trópusi levelek, virágok stilizált formában
•    Fa vagy a csempézett padló
•    Természetes, nehéz szőttesek
•    Mennyezeti ventilátor, mely szövött panelekből, vagy banánlevet mintázó lapátokból áll tökéletesen illeszkedik a trópusi stílushoz.

Mit mond az asztalos a trópusi bútorokkal kapcsolatban?

Tipikusak ebben a stílusban a szövött, rattan darabok és a fűzfavesszőbútorok. A teakfa és bambuszbútorok szintén jól adják át a trópusi hangulatot.

Lakberendezőnk tanácsa:

Itt sem az a cél, hogy az egész lakásunk megfeleljen a trópusi életvitelnek, hanem a fílingjét hozzuk létre egy szigeten a lakásunkban, hogy minél jobban érezzük magunkat, ha hazatérünk. Melyik lakás/ ház alkalmas ennek a stílusnak a kialakítására? Leginkább a tágas, nem szabdalt terekben bővelkedő otthonok. A legszerencsésebb az, amikor a belső tér egy fedett teraszban folytatódik.

985_tropical_style_interior_design--25-.jpg

Ha úgy érzik, hogy tovább szeretnének kutatni a lakberendezési stílusok között, akkor válasszanak és kattintsanak:

•   Skandináv, eklektikus, loft és mediterrán stílusok
•   Minimál, retró, vintage és vidéki/country stílusok
•   Art Deco, a modern és a polgári stílus (angolszász és francia)

Ha pedig tőlünk szeretnének kérdezni, akkor kattintsanak ide!
Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.