Egyedi bútor – beépített szekrény személyre szabva

2017/02/02 Címkék: beépített szekrény, egyedi bútor.

Nem férek a ruháktól, a cipőktől, a „majd jó lesz valamire holmiktól” …! – panaszkodott egyik ismerősöm. Ugye Önök is látják a lelki szemeik előtt a problémát, a zsúfolásig tömött, nem éppen praktikus szekrénysorokat, az ide-oda begyömöszölt, szívünkhöz nőtt vicikvacakokat, a napról napra növekvő cipősorokat az előszobában, az itt-ott felbukkanó fél pár zoknikat… Pedig van megoldás! A lakást levegősebbé, a rendszerezést pedig megoldottá teszi egy jól eltalált egyedi bútor, a beépített szekrény.  Mi most segítünk abban, hogy hogyan is lehet ez a szekrény „csinos” és személyre szabott.  Hogyan lehet olyan, mint egy ruha, amit a varrónő, vagy az „úri szabó” két-három próbával tökéletesen ránk alakít! Jöjjenek, tanuljunk egy kis szabászatot a tökéletes egyedi bútorért!

 

1.    Attól is egyedi a bútorunk, hogy már a helye is otthononként változik!

A beépített szekrénynek az igazán nagy előnye, mint minden egyedi bútornak, hogy nem azzal kell beérni, ami van, hanem maximálisan kihasználhatjuk a rendelkezésre álló teret, és stílusunkhoz alakíthatjuk a dizájnt. Hol van olyan sarok, kihasználatlan falszakasz, ami egyébre nem használható, mint beépített szekrényre. (Az ajtó mögött vagy fölötte? A fürdőben? A nappaliban?) Hasznossá tehetünk vele egy beugró falrészt, körülölelhetünk egy oszlopot stb…

 0.jpg

2.    Tisztázzuk csak, hogy mit szabunk!?

A beépített szekrények könnyített szerkezetűek: nem rendelkeznek alj, tető és hátfallal.

Egyes esetekben (pl. ha a szekrény két fal közé készül) az oldalfalak sem szükségesek, helyettük ütközőlécekkel készülnek. Ilyenkor a belső elemek a falhoz vannak rögzítve, ezért a beépített szekrények hely- és költségtakarékos megoldást jelenthetnek számunkra.

De természetesen beépíthetünk egy falszakaszt úgy, hogy szekrényünknek van hátlapja, oldala, sőt bútorlapból nagy fesztáv esetén duplakorpusz is készülhet.

10506872_685683818195229_7037935563214420577_o.jpg

Nem érdemes egy szekrénybe beszuszakolni minden holminkat! Jobb, ha több helyiségben is van tárolási lehetőségünk, az előszobától a fürdőig. Így sokkal áttekinthetőbb és tematikusabb rendszer szerint tudunk tárolni.

Érdemes a bútorunk anyagát a burkolatunkhoz igazítani. Kisebb helyiségekben a tükrökkel szerelt ajtók megnagyobbítják a térérzetet, és a nagy, sötét ajtók sem előnyösek a kis térben.

 

3.    Elő a szabócentit! (pardon a mérőszalagot!) Mérjük le, mekkora szekrény fér el!

Tervezzük meg alaposan, mekkora méretű szekrényre van szükségünk, mekkora fér el pontosan! Ebből mennyi lesz polcos, mennyi fiókos és mennyi akasztós? (A magasságot a lakás belmagassága, illetve a beépíteni kívánt rész magassága adja.)

uglovyie-shkafyi-kupe.jpeg

4.    Mell- és derékbőség, ujjhossz és vállszélesség helyett milyen méretre is van szükségünk?

Általában véve jó kiindulási alap, ha a család tagjainak számát figyelembe véve személyenként egy 120x60-as akasztós részt, egy 60x60-as vagy 60x45-ös polcos részt számolunk. Természetesen mindent a ruhák számához kell igazítani, vagyis igény szerint növelni vagy csökkenteni ezeket a méreteket. Férfiaknál akár lehet kevesebb is, nőknél talán több… Vagy nem?

Fehérneműkre is számíthatunk egy 40-50x40-es egységet. A cipőket külön szerencsés tárolni, lehetőleg az előszobában, egy lábbelire 30x30 cm-t számítva.

A jó helykihasználás érdekében a vállfás ruhákat különböző magasságokban, több sorban lehet felakasztani. Emellett különböző tárolási módokra van lehetőség: dobozok, polcok, fiókok, amelyekbe rengeteg apróságot pakolhatunk.

A hasznos mélység ajánlott mérete 55-60 cm, ami a vállfán lévő zakó szélességéből adódik, de egyénenként változhat.

A sínrendszer 9 cm-t vesz el a beépített szekrény mélységéből. Az összehajtogatott ruhák számára a  polcok közti magasságot 30-35 cm-re érdemes méretezni.

A szekrényvázat 18 mm-es bútorlapból szokás készíttetni, de mind anyagban, mind vastagságban eltérhetünk ettől, akár esztétikai, akár stabilitási szempontok miatt.

Hogy könnyebb legyen tervezni:

Minimalis-helyigen1.jpg
Forrás: Maxgardrob

 

5.    Itt beveszünk, ott kiengedünk, amoda egy mellbevarrás…. vagyis maximális térkihasználás!

Ellenőrizzük a következő pontokat, ha megvan az első vázlatos tervünk!

•    Az akasztórúdon elhelyezett ruhák a szekrény előtt állva kényelmesen elérhetők?
•    A felső részbe is lehet akasztót tenni, azon a rúdon azonban a ritkábban használt ruháknak tervezzünk helyet! Esetleg az évszakváltás alkalmával használhatjuk a felső traktust, ide rakhatjuk az épp nem aktuális darabokat! Így tervezte egyedi bútorát?
•    Terveztünk ruhaliftet a szekrénybe, ha a fölső részbe mindennapi ruhákat kívánunk tárolni? 
•    A fiókokba ömlesztve akarjuk tárolni az apró holmijainkat? A fiókok, kosarak, az apróbb dolgok, pl.: fehérnemű tárolására alkalmasak. De a speciálisan kialakított fakkos beosztású fiókokban akár, órát, ékszert vagy öveket is tárolhatunk anélkül, hogy káoszba fulladna a rendszerezésünk!

 

6.    Néhány kiegészítő? Esetleg egy fodor, egy csipkebetét vagy inkább egy fiók? 

Választható kiegészítők:

•    nadrágtartó
•    nyakkendő tartó
•    ruhalift
•    fiók
•    drótkosár
•    cipőtartó
•    övtartó

 vstroennyj-shkaf-kupe-svoimi-rukami-01.jpg

7.    Tökéletesítsük szabásmintánkat: válasszunk ajtórendszert egyedi bútorunkhoz!

Tolóajtós kivitel:

A tolóajtós beépített szekrény, dizájn és a helykihasználás együttes szempontjából a legideálisabb választás, éppen ezek miatt a legkeresettebb ajtajú szekrénytípus is.

A legközkedveltebb a tükörbetéttel készült ajtó, amelyet minden esetbe biztonsági fóliával vonnak be. Nagy előnye, hogy optikailag megnagyobbítja és kivilágosítja a teret, ezért kis helyiségekben ideális választás.

A sínrendszerek lehetnek szimpla, dupla vagy akár tripla sínek is. Felhasználásuknak a hely és praktikum szab határt. Például a tripla sínes előnye, hogy az ajtók egymás mögé rendezhetőek, ezért a teljes nyílás kétharmada hozzáférhetővé válik.

Nyílóajtó

A nyílóajtó azoknál a beépített szekrényeknél jó választás, ahol kisméretű a nyílás, és szükséges a teljes szélességű hozzáférés a belső tartalomhoz.

A nyílóajtóval készített szekrények nagy előnye, hogy az ajtók nyitás után szinte teljesen hozzáférünk a szekrény belsejéhez. Valamint a szekrény teljes mélységből is csak 2cm-t vesz el.

A kivetőpántok teherbírása miatt az ajtók szélessége és magassága is maximalizált, nem lehet akármekkora.

A nagy lapok súlya miatt érdemes magasságában kettes osztással készíteni az ajtót.

Nyílóajtó tervezésénél viszont figyelembe kell vennünk, hogy ez ajtótípus veszi el a legtöbb helyet a szekrény előtti közlekedőből.

Az ajtók fogantyúval és rejtett nyitással is elláthatóak, melyek gyengéd nyomásra nyílnak.
A nyílóajtó keret és betét választéka megegyezik az egyéb ajtóválasztékkal, szinte bármilyen anyagból és elosztással készíthető.

Csuklóajtó

A csuklóajtó használatával, egy kis mozdulattal is láthatóvá válik a beépített szekrény teljes tartalma. Kiválóan ötvözi tolóajtó és nyílóajtó előnyeit.

A csuklóajtók nyitáskor fél szélességükben a szobába nyílnak, viszont az ajtók egy síkba, egymásra csuklanak. A csuklós szekrényajtó ideális megoldás, amikor nagy szekrényszélességhez akarunk hozzáférni kis mozdulattal. Szűk helyiségekben, ahol csak keskeny szekrény beépítésére van lehetőség különösen előnyös a csuklóajtós gardrób.
Továbbá ideális sarokszekrények és átjárók ajtajának, valamint minden olyan helyen, ahol nem lehetséges tolóajtót szerelni, mert nincs hely eltolni azokat egyik oldalra sem.

A csuklós ajtók tolóajtók is egyben, hiszen a felső részükön függesztett sínrendszerbe kapaszkodnak, az ajtó teljes súlya a mennyezeten van.

A zavartalan ajtónyitás miatt a mennyezet és föld közti párhuzamra figyelni kell.
A szakember egyéb csodákat is tud: A csuklóajtók felszerelhetőek automatikával is, amikkel elég, ha csak az egyik oldalt nyitjuk, a másik nyílik magától. Továbbá széles helyekre csuklóajtókból egész rendszer is építhető, ahol az ajtók harmonikaként egymásra nyílnak. A rendszert fel lehet úgy is építeni, hogy több oldalról is nyitható legyen.

 91bed7ee4fe7361ec4c02c92585ae415.jpg

8.    Figyelem! A szabászat titkos fogásai következnek!

•    A hasznos mélységhez tolóajtós szekrénynél 9 cm-t kell hozzászámolni, ami a vasalat mélységéből és ujjaink védelméből adódik (a függőleges elválasztók sérülést okozhatnak, ha nincs az ujjunknak hely a korpusz és az ajtó között). Harmonikaajtók esetén ez csupán 4,5 centiméter, nyílós ajtóknál 2 centiméter, ami – ez utóbbinál – az ajtó anyagának vastagsága.

•    A védőfóliával ellátott üveg / tükör elemek fadekor és lakkozott fafelületű furnér anyagokkal variálhatók. Csak a fantáziánk szab határt a különleges megoldásoknak és remek hatásoknak.

•    Kalkuláljunk azzal is, hogy a falaink találkozása nem feltétlenül derékszögben történik! (Lehet, hogy a parkettás is figyelmeztetett bennünket már erre!)

•    Sőt, magában a falban is lehet egy diszkrét, finom ívű kanyar! Ezzel is számolnunk kell!

•    Azt pedig végképp érdemes megkérdezni szakembertől, hogy mekkora egybefüggő elem marad stabil.

•    A szekrényvilágítás nagyon hasznos és látványos dolog, ne hagyjuk ki! De feltétlenül a helyi sajátosságokat figyelembe kell venni! Például, van a közelben konnektor? Vagy elemes megoldást kell választanunk? Ledszalag legyen vagy hagyományos lámpácska? Nézzünk szét a „piacon”, mielőtt döntenénk!

 10511589_685681384862139_9148284343008245175_o.jpg

Ha itt, vagy bárhol a tervezés során elvesztette a fonalat, nem gond, nyugodtan hagyatkozzon a szakemberre! Velünk itt veheti fel a kapcsolatot, kattintson!


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.