Egyedi bútor – egyedi konyha

2016/11/24 Címkék: bútor, egyedi-bútor, konyhabútor, lakberendezés, lakberendezési stílus.

Tervezzünk konyhabútort!

 

A konyhát nem érdekli, hogy kicsi a lakásod, vagy éppen egy hatalmas házban élsz, nem érdekli, hogy nagy család vesz körül, vagy szingli vagy! A konyha minden otthonba „bekéredzkedik”. De alig van olyan helyiség, ahová pont remekül beférnének az előre gyártott konyhabútorok, és nem hiányozna 10 centi innen-onnan, vagy olyan a beépített mosogató, az ajtófront, a fogantyú … amilyet a tulajdonos szeretne! Úgyhogy legtöbbünknek marad az egyedi bútor tervezése, ha szép és használható konyhát szeretnénk! Ezt az egyedi konyhabútor-tervezést vesszük végig lépésről lépésre e heti bútortervező kalauzunkban. Tartson velünk!


1.    lépés: Átgondolás

Néhány fontos kérdés arra az esetre, ha egyedi bútor tervezésére adjuk a fejünket: a konyhát hányan fogják használni? Mekkora családra kell a tároló helyet kialakítani? Mekkora hűtő kell/van? Milyen főzési, étkezési szokásaink vannak? Van gázkazán, amit el kell helyezni a konyhában, kell-e mosogató gép, beépíthetőek lesznek-e a készülékek, fiókokat vagy inkább ajtós szekrényeket szeretnénk, mekkora mosogatóra van szüksége, stb. Ezeket a kérdéseket gondoljuk végig már az „álmodozás” fázisában.

 510x510resize_product83628_61_1367210051.jpg

2.    lépés: Feltérképezés

Most már vehetünk elő papírt és ceruzát. Rajzoljuk be egyedi bútorunk vázlatába elsőként a víz-, gáz- és villanyvezetékek helyét.  Ellenőrizni kell a már meg lévő kiállásokat. Új építésű lakás, vagy felújítás esetén is bele kell kalkulálni a gépészeti kiállásokat a tervünkbe! Végig kell gondolni, hogy milyen háztartási készülékeket szeretnénk (hűtőszekrény, mosogatógép, tűzhely, páraelszívó), ezek hová is kerüljenek, mekkora hely kell nekik, hol lesznek praktikusak! Vigyázat egy 60 cm széles hűtőnek 63 cm kell! A mosogató gépek ajtajának lenyílását se hagyja ki a számításokból!

 

3.    lépés: Az elrendezés kiválasztása

A konyhabútor elrendezése alapján van néhány alapvető, praktikus méretezési tanács, amit érdemes megfogadni:

a.    Lineáris elrendezésű konyhában (a konyhabútor egy vonalban helyezkedik el), helyet takaríthatunk meg, ha egyes konyhai berendezéseket beépítünk a konyhapult alá. Olyan helyeken alkalmazzák ezt a megoldást, ahol a tér keskeny, szélessége nem éri el a 220 cm-t. A bútorral szemközti falra egy kisebb mélységgel rendelkező tároló elemet vagy egy reggeliző, illetve étkező asztalt tanácsos tenni. Némi hátrány, hogy egy oldalon kell megoldanunk az összes funkciót az ilyen helyiségbe tervezett egyedi bútor esetében!

b.    Párhuzamos konyhában a konyhabútorok egymással szemben helyezkednek el. Ennél az elrendezésnél arra ügyeljünk, hogy legyen elég hely a két oldal között, nem csak beférni kell, hanem pakolni is. Minimális szélesség 240-250 cm legyen!

c.    U-alakú konyha: A párhuzamos konyhatípus továbbfejlesztése. A két szemközti falon elhelyezett konyhabútort a köztük lévő falszakaszhoz helyezett bútor köti össze.  Ügyeljünk, hogy ne legyen zsúfolt a konyhánk, illetve igyekezzünk okosan kihasználni a két sarokelemet!

extended-kitchen-renovation-plan.jpg

d.    „ L” alakú konyha berendezésekor is érdemes a két szár találkozásának megoldásán eltöprengeni, a bútorgyártásban használatos sarokmegoldásokat tanulmányozni, és utána kitalálni és méretezni. Kedvező elrendezési mód kisebb alapterületű konyhákban is.

e.    A konyhasziget kialakításánál a gépészeti elemek elhelyezése valamint a pult alatti terület optimális kihasználása szokott gondot okozni. Az egysoros vagy 'L' alakú konyhasorhoz egy, a térbe beállított, szabadon álló egységet, egy szigetet teszünk.  Ennek az egységnek a funkciója lehet a főzés, mosás, vagy egyszerűen egy szabad munkafelület. De feltétlenül kell hozzá a megfelelő tér.

 

4.    lépés: A munkaháromszög kialakítása:

Az optimálisan használható konyha alapja az úgynevezett munkaháromszög, mely a három fő munkaterületet - a mosogatót, a tűzhelyet és a hűtőt - összekötő képzeletbeli vonal. Ugyanis a főzés – étkezés – elpakolás fázisai ezt a háromszöget járatják be velünk az alábbi tevékenységek során:  

1, Tárolás
2. Előkészítés I.
3. Tisztítás
4. Előkészítés II.
5. Főzés
6. Tálalás
7. Mosogatás
8. Tárolás

Jobbkezeseknek ezeket a zónákat az óramutató járásának megfelelően, balkezeseknek ezzel ellentétesen kell elrendezni. Ha ezt a sorrendet sikerül az egyedi bútorunkba érvényesíteni, akkor nagyban hozzájárulunk saját munkánk megkönnyítéséhez.

Ezen kívül az egyes zónáknak méretbeli minimumai is vannak:

•    A munkapult mélysége általában 60 cm.
•    A munkapult és az első tárgy vagy fal közt 120 cm szükséges, hogy kényelmesen lehessen járkálni
•    A székhez leüléshez legalább 60 cm szükséges az asztal széle és a fal (vagy egyéb tárgy) között.

 

5.    lépés: Méretezés – elhelyezés:

Az előző pontban megadott méreteken túl a például a pult magasságát a konyhát leggyakrabban használó testmagassága határozza meg. Ezt figyelembe véve nem lép fel derékfájás egy-egy főzés vagy mosogatás után.
A munkaháromszög figyelembevétele mellett van még néhány megszívlelendő tanács: Sok országban a mosogató hagyományos helye az ablak előtt van. Fontos ugyanis, hogy természetes fényforrás közelében legyen. Ha nincs ablak, akkor a mosogató a helyiség kifelé néző terébe, például konyhaszigetre vagy szabadon álló pultba kerüljön. Ha túl kicsi a konyha, legalább faliszekrény ne legyen a mosogató fölött, így szellősebb hatást érhető el, és a fejét sem veri be az ember.  A mosogatógépet praktikus okokból a mosogató mellé érdemes tervezni.

6.    lépés: Stílusok, anyagok, frontok

Természetesen a stílus meghatározásánál mindenképp az a cél, hogy az harmonizáljon otthonunk egészével.
Mivel az egyedi bútor mind anyagában, mind színében nagyobb szabadságot ad, könnyebb egy-egy stílushoz igazodnunk, de ha túlzásba esünk, könnyen zavarossá is válhat a konyhánk.
Tekintsük át a rendelkezésünkre álló anyagokat! Vegyük sorra, hogyan viszonyulnak az anyagok az egyes stílusokhoz? Melyikhez milyen anyagot válasszunk?

A korpusz, a vázszerkezet anyaga lehet: laminált bútorlap, éllécezett, felületkezelt furnérozott natúr faforgácslap.
A bútorlap esetében adott a szín, a forgácslap felületére furnér kerül, illetve az élére léc. Ez az anyag kapja meg a kiválasztott színt egy kezelési eljárás során.

Az ajtók, a frontok, vagyis a konyhabútor eleje lehet tömörfa különböző fafajokból: bükk, tölgy, fenyőfélék, egzóta fafajok. Valamint lehet festett MDF, amibe mintát marattathatunk, vagy lehet a front is laminált bútorlapból.
A modern stílusokhoz általában az utóbbi kettőből választanak, a klasszikus, a polgári, a rusztikus stílus kedvelői a tömörfa frontokat keresik, általában sötétebb színre pácolva.  Ezek a nem modern stílusú frontok mélyebb, bonyolultabb keresztmetszetű marásmintákat is „elbírnak”, hordó vagy bajuszíves marásúak, illetve keretbetétesek is lehetnek.

A skandináv stílusú egyedi bútorok világos tónusúak, ezért a fenyőből készült tömörfa ajtók, illetve a nyírfurnér anyagok jelennek meg náluk legtöbbször. 

A minimál konyhákhoz nem illenek a marásminták, egyszerű sima összefüggő felületek uralják a felületet. Néha még a fogantyú is rejtett, vagy olyan technológia van beleszerelve, ami révén fogóra sincs szükségünk, az ajtó nyitásához csak meg kell nyomni, és kinyílik.

Ha modern, de nem minimál egyediséget szeretnénk, akkor szabályos geometriai formákat idéző, egyszerű marásmintákat válasszunk. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen színhez milyen marást társítunk. Nem minden esetben illik össze minden szín minden marásmintával.

A szakemberek a mértéktartás elvét figyelembe véve a színekkel kapcsolatban az alábbi variációkat szokták tanácsolni, ha valaki kétszínű konyhát szeretne: A korpusz színe alul és felül megegyezik, azonban az alsó és felső szekrényeken eltérő színű ajtók jelennek meg.

Másik közkedvelt megoldás, hogy az ajtófront alul és fent megegyező, de választhatunk hozzá egy elütő korpuszszínt. Ha nem túl sok az elem, akkor választhatunk sakk-mintás színrendezést is.

4dv (1).jpg

A kiválasztott ajtófronthoz a megfelelő munkalapot, és fogantyút is kell választanunk, illetve ne feledkezzünk meg a párkányléc, galéria, azaz lámpatartó és a fénycsőtakaróról sem a kiválasztott stílusnak megfelelően. Minimál dizájn esetében nincs sok dolgunk ezekkel, de egy mediterrán, vagy rusztikus konyha esetében elengedhetetlen.
Az egyedi bútorunk stílusát az is befolyásolhatja, hogy milyen az elemek elrendezése. A mai modern konyhabútorok szeretik a nagy fiókokat, ahova nem muszáj, nem kerül ajtós szekrény. A felső elemeket pedig felnyíló ajtókkal szerelik. A klasszikus konyhákban a fiókos és normál szekrényes elem jól megfér. A mediterránnál kötelező a nyitott polc. A loft stílusnál is, csak éppen másként!

Még nincs vége! Beszéljünk a frontok üvegezéséről! A felső elemekbe célszerű üveges ajtós elemeket választani, azért hogy a zárt bútorsort kicsit fellazítsuk. Üvegek közül is választhatunk többféle hatású megoldást, klasszikus vagy modernebb megoldásokat. Homok fúvott, savmart, színezett üvegek, ill. különböző mintázatú üvegek állnak rendelkezésünkre.

 kuxonnie-fasadi.jpg

7.    lépés: Lábazat és munkapult

Még nem beszéltünk az egyedi bútorunk lábazatáról. A lábazat készülhet a bútor korpuszával megegyező anyagból, vagy alumínium lemezből. De választhatjuk, hogy bútorunk lábakon álljon.  Itt figyeljünk arra, hogy a bútor színével harmonizáló lábat válasszunk, vagy ha ahhoz nem tudunk, akkor a fogantyú színéhez közelítsünk. Például választunk egy króm színű fogantyút, akkor króm színű legyen a láb is!

Ha mégis maradunk a lábazatnál, akkor választhatunk alumínium lábazatot, ami egy modern, minimalista megjelenést kölcsönöz. A korpusz színével megegyező lábazat, illetve a lábakon álló konyha minden stílushoz remekül passzol, itt a láb formáját kell a stílushoz egyeztetnünk.

A munkapult egy kicsit nagyobb körültekintést igényel, mint ennek a cikknek a terjedelme, hiszen a frontok mellett ez a felület lesz a legnagyobb, a leginkább látható a konyhánkban, illetve ezen fogunk dolgozni. Tehát körültekintően kell eljárnunk! Készülhet laminált anyagból, fából, gránitból, gránit őrleményből, más természetes kövekből, illetve mesterséges anyagokból. Választás előtt nézzünk utána az egyes típusok előnyeinek, hátrányainak!

 

8.    lépés: Keressünk szakembert a kivitelezésre, és fogadjuk meg tanácsait, mert a bútorgyártás mégiscsak egy szakma!

 

Végül van az egyedi bútorok tervezésének egy sajátos esete. Mit tegyen az, akinek nem hogy kicsi, de parányi a konyhája. Mindenek előtt ne keseredjen el, mert lehet kis konyhában is nagy egyediség! Valamint van néhány jó tanácsunk a jobb térkihasználás érdekében:

 • Ne aggódjunk! Lehet a korpuszméret 50-55 cm, nincs kőbe vésve a 60 cm-es szélesség, mélység.
 • A szekrény helyett érdemes teljes kihúzású, fékes fiókokban gondolkodni, mert teherbírásuk igen nagy, ezért edények, élelmiszerek tárolására egyaránt alkalmasak. Helytakarékos, mert ha kihúzzuk egyből a kívánt tárgyhoz jutunk, s nem kell az egész szekrényt kipakolni.
 • Sokat segíthet egy felső szekrénybe beépített szárító felület, hogy ne a mosogató mellett foglalja a helyet. (Ami lehet, hogy nincs is.)
 • Az asztal sem kell egész nap, csináltathatunk falról lenyíló asztalt, sőt székeinket is felakaszthatjuk összecsukva a falra.

Szeretne Ön is egyedi bútort tervezni, csináltatni? Kattintson, és nézze meg, hogyan tudunk Önnek segíteni! >>>


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.