Lakberendezési stílusok egy asztalos szemüvegén át 1. rész

2016/10/27 Címkék: asztalos, asztalos üzem, lakberendezés, lakberendezési stílus.

Jó pár éve divatosak azok a műsorok, amelyekben stílustalan, lakberendezési „bűntetteknek” számító házakat, lakásokat alakítanak át magazinok címlapjára kívánkozó otthonokká. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy ő is kipróbálna egy ilyen varázscsapatot, neki is jól jönne egy szuper lakberendező és egy mindent megoldó asztalos. De hát mit tudnak ők, amit mi nem? Egy asztalos szemüvegén át, szakmai szűrője segítségével keressük a választ arra, hogy hogyan legyünk stílusosak. Olvasson tovább, és válasszon stílust, ha még nem tette meg!

 

Ha megkérdeznénk a szakembereket, hogy mi is a harmonikus, a vágyott, az első látásra imádni való lakberendezés titka, akkor ilyen szavakat hallanánk: kontraszt, textúra, egyszerűség és különlegesség egyensúlya, izgalmas színek, bátorság és természetesen stílus.
De milyen lakberendezési stílusok közül választhatunk? Valóban tudjuk, hogy a barokkos és a modern csőbútor között mennyi minden van még, amik között megtalálhatjuk azt a stílust, ami a legkedvesebb lesz a szívünknek. … és hogyan kell ezt a stílusiskolát a mindennapokba átültetni? Ebben segít nekünk az asztalos gyakorlatias látásmódja.  Íme, a legismertebb lakberendezési stílusok első adagja, a skandináv, az eklektikus, loft és a mediterrán irányzat, az asztalos ipari termékekre fókuszálva:


1.    Skandináv stílus

Harmóniában a természettel. A skandináv stílus alapvetően egy nagyon otthonos, világos lakást eredményez. Fontosak a hatalmas ablakok, hiszen a stílus szülőföldjén nagyon keveset süt a nap – éppen ezért a falak is általában világosak. A nagyobb bútorok is és kárpitok is fehér színt kapnak.


A stílusirányzat alapvető jellemzői:


•    Természetbarát anyagok használata
•    Világos, natúr színek
•    Funkcionalitás a kiegészítők terén is
•    Nagy ablakok, nagy egybenyitott terek
•    Otthonosságra törekvés: kandalló, színes kiegészítők, gyertyák, kosarak, dobozok
•    Tiszta, rendezett hatású enteriőr


Az asztalos tanácsa


Nyugodtan hagyják látszódni a fából készülő belsőépítészeti elemeket: gerendákat, lépcsőket, oszlopokat! Csak ügyeljenek a világos színű felületkezelésre! A bútorok tekintetében pedig a natúrfa alapanyag mellett egyre gyakoribb a furnér, fehér, juhar vagy nyírfa színben. Bátran újítassanak fel régi fabútorokat az új darabok mellé.
Ne hagyják veszni hagyni kreatív ötleteiket! Például, ha megmutatják a lakás kis rejtett, vagy eddig semmire sem használt zegzugait egy szintén kreatív asztalosnak, akkor közösen ki tudják találni, hogy milyen stílusos polc illene oda, milyen funkcióra lehetne azt használni. Hagyják szárnyalni fantáziájukat! 

 
Kiknek ajánlja a lakberendező?


Bármekkora méretű lakásban jól mutat. Nagy előnye, hogy a sok fény, a világos színek és a szellős elrendezés miatt optikailag sokkal nagyobbnak látszódik a tér. A berendezés inkább kreativitás, mint pénz kérdése, így szűkebb anyagi lehetőségek között is lehetünk stílusosak. Kiváló választás gyermekes családoknak, ahol a gyerekek alkotásai tökéletes kiegészítői lehetnek ennek a stílusnak, illetve ügyes kezű, alkotni vágyóknak, akik saját kezű munkáikkal dekorálhatják otthonukat. A családiasabb, bensőségesebb hangulatot, régi használati tárgyakkal, kedves emlékeket idéző darabokkal alapozhatjuk meg, melyekre öröm ránézni, tehát gyűjtögetőknek is „bejöhet”.  

 2016-02-05-14-47-58-Skrinshot-yekrana.png

2.    Eklektikus


Különböző korok, irányzatok stílusjegyeinek keverését jelenti. Azt gondolnánk, ez a legegyszerűbb, összevásárolok ezt-azt, és kész is. Pedig nem erről van szó. Nagyon nehéz megteremteni a harmóniát a különböző stílusú holmik között.   


A stílusirányzat alapvető jellemzői:


•    Stílusok merész vegyítése
•    Egyedi, sokszor különcnek tűnő lakóterek
•    Izgalmas, inspiráló hangulat
•    Nem megy ki a divatból
•    Színek, anyagok nem határolhatóak be
•    Feltétele a jó ízlés


Mik az asztalos tippjei, ha ilyen lakást szeretnénk?


Az asztalosok gyakran találkoznak azzal a megoldással eklektikus bútorrendelés során, hogy az egységes stílusú bútorzat közé egy-egy, korban nagyon távol álló darabot képzelnek el a megrendelők. Ezzel sikeresen izgalmassá teszik a helyiséget.    
Az asztalosok tudják, hogy egy-egy jól sikerült bútordarabbal meg lehet határozni egy szoba stílusát, hangulatát. Tehát a kevesebb néha több alapon, nem szabad túlzsúfolni azt a szobát, ahová rendeltünk egy nagyméretű, késő barokk fotelt, mert akkor biztos, hogy nem fog érvényesül a hatása.    


Ha sokféle stílusú bútort választunk, akkor például a színvilággal kössük össze őket, vagy egy anyaggal, felületkezeléssel stb. Valamivel kapcsoljuk össze a sokféleséget, mert különben nem lesz harmónia.
Sok asztalos üzem, lakberendező vállal látványtervkészítést. Érdemes ezt igénybe venni, hogy lássuk, tényleg jól mutatnak-e az eddig csak a lelki szemeink előtt egymás mellé rakott lakberendezési tárgyak.   

Kiknek ajánlják a lakberendezők?


Bohókás, jó ízlésű, bátor embereknek, akik nem félnek csináltatni az asztalosukkal egy minimalista kanapét a nagyi nagypolgári hagyatéka mellé.

 500d8af5554255324e78214ec83d2b13.jpg

3.    Loft

 

Az angol loft szó eredeti jelentése padlástér, tetőtér, de napjainkra a szó már Magyarországon is másféle jelentéssel bír. A loftlakás az elhagyott ipari létesítmények luxuslakássá való átalakítása.  
A világ számos pontján találkozhatunk ezzel a megoldással, Budapesttől Buenos Airesig, New Yorktól Fokvárosig. Lett már lakás gyárból, malomból, kikötői épületből, raktárból, templomból stb.


A stílusirányzat alapvető jellemzői:


•    Hatalmas belmagasság
•    Óriási ablakok
•    Betonoszlopok, csövek, gerendák láthatóak
•    Nagy egybefüggő terek
•    Beton, fa, kő, üveg mint alapanyag

 

Mi az asztalos tapasztalata?


Azok az asztalosok, akiknek van már tapasztalata ilyen lakásokba való bútorgyártásról, azt mondják, hogy a lakóik sokféle stílusú bútort rendelnek. Tehát szinte biztos, hogy eklektikus lakás jön létre. Viszont a tér méreteihez lehet igazodni. Hatalmas étkezőasztalok, magas konyhapultok, bárszékek, szekrényrendszerek is vígan elférnek, sőt … úgyhogy ez a stílus az asztalos szempontjából az egyedi bútorgyártás „paradicsoma”.


Kiknek ajánlják a lakberendezők?


Azoknak az egyedülállóknak, gyermektelen pároknak, üzletembereknek, és művészetet kedvelőknek, akik nem sajnálják az anyagi áldozatot ezekért a lakásokért.

 interer-v-stile-loft-02.jpg


4.    Mediterrán stílus


A mediterrán irányzat alatt alapvetően a dél-európai országok lakberendezési stílusát értjük, megkülönböztetünk azonban spanyol, olasz (toszkán), és görög irányzatot. De jobb tipizálás híján itt kell beszélnünk a provence-i és a marokkói irányzatról is. Az előbbi kicsit vidéki, rusztikus és mediterrán egyszerre, az utóbbi pedig a földrajzi eredetét szintén a mediterráneumhoz kapcsolódik.


A spanyolok otthonainak jellemzői:


•    tüzes, energikus színek jellemzik, mint a piros, a narancs, a különböző sárgák, mindez a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva.
•    Gyakoriak a növényi motívumok, főleg a textíliákon és a burkolatokon.
•    Vasalatos bútorok
•    Agyagedények


A toszkán, olasz lakberendezés viszonylag egyszerű:


•    Robosztus, tömör fából készült bútorok
•    tágas tér
•    magas minőségű bútorok


Provence-i:


•    Kőburkolat vagy egyszerű, kopottas fapadló
•    Kopottas meleg földszínek
•    Színvilágára a sárgás – zöldes –kék, esetleg a levendula
•    Anyagai: kő, fa, bőr, vászon


A görög lakberendezési stílus:


•    Az egyszerűség a vezérfonal
•    Fehérrel és tengerkékkel találkozunk
•    Kevés és rendkívül egyszerű bútor jellemzi, de ezeknek minden esetben funkciójuk van.
•    A hőség enyhítése miatt festik fehérre a falakat, amelyek sosem egyenletesek, hanem rusztikusan göröngyösek, néha kis kövekkel, kavicsokkal díszítve.
•    A fürdőszobákban gyakoriak a mozaikok, sokszor természetes anyagokból, kövekből, kavicsokból kirakva.
•    Kiegészítőkkel, díszítőelemekkel alig találkozunk.
•    A hálóban könnyű baldachin függhet az ágy felett, de nem pusztán szépsége, sokkal inkább az rovarok elleni védelem miatt.


Marokkói:

•    Visszafogott színskálát alkalmaz. A falak fehérek, esetleg durva vakolattal a sivatag színeit kapják.
•    Sötét, díszes, rácsozott, fából készült bútorok, borítások.
•    Sárgaréz lakberendezési tárgyak pl. lyukacsos mintájú lámpák.
•    Bőséggel alkalmaznak élénk színű drapériákat, selymeket, muszlinokat függönyként, vagy baldachinként is.
•    Csillag alakú üveg mennyezeti lámpák, gyertyák, kerámiavázák, hatalmas színes pálmák


Mit tud hozzáfűzni ehhez asztalos?


Első sorban azt, hogy ha bútort vásárolnak, vagy csináltatnak a mediterrán szerelmesei, akkor inkább tölgyből kérjék, mert autentikusabb, mint a nálunk használt fenyő. Ha külsőleg is ügyelnek a mediterrán jegyekre, (kolostorcserép, növényzet, burkolat, stb.), akkor ne feledkezzenek meg arról, hogy ablakaikra zsalugátert rendeljenek asztalosuktól. Feltétlenül használják ki a háziasszonyok, hogy a konyhabútor nyitott, látszódnak a használati tárgyak. Ettől nem kell megijedni, láttunk már olyat, hogy használati tárgyakból lettek a legegyedibb dekorációk.  


Ha kicsit megengedőbbek vagyunk a stílus százszázalékosságát tekintve, akkor nyugodtan választhatunk különböző egzóta fafajokból, amiknek különleges meleg színei vannak: mahagóni, paliszander például.

Kinek ajánlja a lakberendező?

Azoknak, akik imádják az életet, jókedvűek, nagy családjuk van, szeretnek a természetben lenni és szívesen fogadnak vendégeket. Nem lételemük a steril konyha, vagy a feszes rend a nappaliban. Valamint azoknak, akik kicsit bele akarják varázsolni a nyári tengerparti életérzést az év többi részébe is.

The-Mediterranean_style_in_an_interior_1.jpg
Stíluskereső sorozatunk második részében a következő irányzatok következnek: minimál, a retró, a vintage és a vidéki, country stílusokat   Ezeket fogjuk egy kicsit közebb hozni Önökhöz, és az asztalos, a bútorgyártás szemszögéből megvizsgálni.

Ha úgy érzik, hogy lassan-lassan megérik az idő arra, hogy otthonuk stílusát egységesítsék, vagy átalakítsák, csiszolgassák, akkor feltétlenül a tartsák szem előtt Joseph Joubert tanácsát:


„Mindenfajta stílus jó, feltéve, hogy ízléssel alkalmazzuk. Számtalan olyan kifejezés van, amely az egyikben hiba, a másikban szépség.”

Böngésszen a többi alkberendezési sítlus között is asztalosunk segítségével!


Ha pedig úgy érzi, hogy megvan a stílus, és már csak egy jó asztalos hiányzik, akkor keressen minket! Csak egy kattintás ide, és fel tudja venni velünk a kapcsolatot!>>>


Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Kutyaház extrákkal – extrán jó asztalossalA kutyaház nem kifejezetten az a típusú feladat, amivel egy asztalos gyakran találkozik. Viszont kihívás. Főként, ha nem is csak egy sima kutyaházat álmodtál meg a blökidnek, hanem valami extrát. Amihez extra asztalos is kell. Nézzük, milyen különlegességekkel tudnánk mi meglepni a kedvencedet!
 • Szekrények, amelyeknek van egy titkukA szekrények hálás bútordarabok. Hihetetlenül sokoldalúak. Térelválasztó, tároló, rakodóhely, díszítő elem. Ezen kívül ezerféle stílust jeleníthet meg. Anyaga általában fa, de lehet más is (ez azonban ritka, mint a fehér holló). Egy azonban biztos: a szekrény arra jó elsősorban, hogy tároljon. Ehhez aztán valahogy ki kell nyitni. De hogyan?
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.