Asztalos szótár

 

3 D pánt: Bejárati ajtók és beltéri ajtók vasalására szolgál, mely több irányban állítható.

55mm – BB – PZ: Ez egy “lővér” zár-méret, ami lehet kulcslyukas és zárbetét kivágású.

72mm – BB – PZ: Ez új szabvány, DIN szabványnak is mondják. Többnyire irodaajtókban lehet, illetve több pontos ajtózárakban, ha bejárati ajtóról van szó.

90mm BB –PZ: Hazánkban ez a leggyakoribb zárméret, ez is lehet beltéri szobaajtó, de lehet bejárati ajtó is. A hozzá tartozó kilincsnél, minden esetben fontos a méretet és a lyukasztást kiválasztani.

92mm  PZ: legtöbbször a bejárati ajtózárnak a mérete.

Ablakpárkány: Az ablak külső vagy belső oldalához szerelve védi az ablak és az ablak fali nyílásának alsó területét.

Álosztó: A hőszigetelő üvegszerkezet közé kerülő díszléc, melynek díszítő szerepe van. Az álosztó általában alumíniumból készül, színe fehér, barna vagy arany. –Természetesen fa bejárati ajtóhoz fából készül, ugyanúgy felületkezelve mint maga a keret.

Alumíniumküszöb: 4-16-4 lágyfém bevonatos Ug=1,4 W / m2 K bejárati ajtók, egyes erkélyajtók, emelő-toló erkélyajtók valamint harmonika-erkélyajtók alsó eleme.

Argon gáz: Az ajtók és ablakok számára készült üvegek közötti rés kitöltésére használják, mely növeli az üveg hőszigetelését.

Belső párkány: Az ablak belső felületére szerelt védő építési elem. Anyaga lehet fa, műanyag, fém, műkő, márvány.

Belsőíves ajtó vagy ablak: A normál tokszerkezettel és szárnnyal rendelkező ajtó vagy ablak, szárnyaiban levő belső ív.

Bevéső zár mérete: Ajtóknál a kilincstengely közepétől a kulcslyuk “kerek” részének a közepéig kell mérni ezt a távolságot.

Bukóablak: Fentről lefelé nyitható ablak. A legegyszerűbb ablaknyitási mód. Elsősorban kismérető ablakoknál alkalmazzák háztartási, vagy mellékhelységeknél.

Bukó-nyíló ablak: Fentről lefelé és oldalirányban egyaránt nyitható ablak, speciális vasalattal.

CE jelölés: a nyílászáró gyártó az Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyv és Üzemi gyártás - ellenőrzési rendszer megléte után kiállítható a megfelelőségi nyilatkozat és használható a CE - jelölés a fa ajtókra és ablakokra. A megfelelőségi nyilatkozatnak tartalmazni kell a fa ajtók és fa ablakok gyártójának főbb adatait és azok felhasználási lehetőségeit. A CE - jelölés az ajtó vagy ablak bármely látszó felületén elhelyezhető.

Edzett biztonsági üveg: A gyártás során alkalmazott speciális hőkezelési eljárásnak köszönhetően igen nagy teherbírású üveg.

Edzett üveg: Faajtó és faablak szerkezetébe edzett üveg is beépíthető, sérülés esetén az üveg nem törik szilánkosra, apró darabokra hullik szét, és nem okoz balesetet.

Egyesített szárnyú ablak: Kettő részből állnak össze. Ezt a két részt általában csavaros kötéssel rögzítették egymáshoz.

Elektromos zárfogadó: A bejárati ajtók zárszerkezetinek fogadó eleme. Az ajtó nyitása távolról irányítható. Az elektromos zárfogadó a bejárati ajtó tokszerkezetébe van beépítve.

Elhelyezési sík: A falvastagságon belül az ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók, emelő-toló erkélyajtók elhelyezési helye. A nyílászárók beépítési síkját több minden befolyásolja, esetleges redőnyszerkezetek szerelése más árnyékolástechnika, homlokzati kinézet stb.

Első típusvizsgálat: Az ajtók és ablakok megfelelőségi igazolásának kiadásához a gyártónak szüksége van egy úgynevezett első típusvizsgálatra egy kijelölt vizsgálólaboratóriumban. Ekkor vizsgálják meg az ajtók és ablakok vízzárást, légzárását, szélállóságát, hő átbocsátását valamint a biztonsági eszközök teherviselő képességét. A gyártó által készített nyílászárók első típusvizsgálataink eredményeit az Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyvben rögzítik. Ezután a nyílászáró gyártónak be kell vezetni az üzemi gyártás - ellenőrzési rendszert, mellyel a gyártó garantálja, hogy a bevizsgált ajtók és ablakok bevizsgált eredményei folyamatosan teljesülnek.

Falnyílásméret: Az épület falazatán kihagyott ajtók és ablakok befogadására szolgáló nyílásméret egyenlő a megtervezett névleges mérettel.

Fedőfestés: Fedőfestés esetén a fa nyílászáró természetes erezete nem látható vagy csak nagyon kis mértékben.

Fix faablak: Olcsó, egyszerű, nem nyitható nyílászáró. Biztonsági üvegezés szükséges, ha felülete nagyobb 3 m²-nél. Portálok és üvegfalak esetében alkalmazható. Érdemes olyan helyeken alkalmazni ezt a faablak típust, ahol a nyithatóság nem követelmény, vagy esetleg arra nincs is hely a térben.

Float: Nagy fényáteresztő képességű, víztiszta, sík üveglap.

Fríz: 3 rétegből ragasztott faanyag mely vetemedés mentességet biztosít a belőle készült faablakok, faajtók, fa erkélyajtók egyszóval fa nyílászárók részére.

Gerébtokos ablakok: Két ablakprofilt építettek be közvetlenül egymás mögé, amelyeket távtartóval láttak el. A Gerébtokos ablakoknak két főbb típusa létezik. Az egyik az egyrétegű, a másik pedig a kétrétegű nyílászáró.

Gyártási méret: Ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, beltéri ajtók gyártási mérete. A nyílászárók gyártási mérete, oldalanként 1 -2 cm-rel kisebb, mint a névleges méret. Pl. 120 x 120 cm nagyágú ablak gyártási mérete 118 x 118 cm

Hangszigetelő üveg: Az ajtók és ablakok a hőszigetelő üvegrendszer mellett készülhetnek hangszigetelő üvegrendszerrel is. A két rendszer alkalmazása nem zárja ki egymást. A hangszigetelő nyílászárók beépítése zajos helyeken szokásos. A normál kétrétegű hőszigetelő üveggel készült ablak és ajtó üvegének hangszigetelése 33 dB. Ez az érték a technológiának megfelelően változtatható.

Háromrétegű üveg: 3 db üveg összeragasztásával készül, ahol a rétegek között különböző gázok vannak.

Hidraulikus ajtócsukó: Általában bejárati ajtókhoz használt olajfékes szerkezet, az ajtószárnyat nyitás után automatikusan behúzza.

Hőhídmentes profilok: A faanyagú nyílászárók - anyagukból kifolyólag - hőhídmentesek.

Hőszigetelő üveg: Kettő vagy több rétegű üveg légmentes összeragasztása, amely kitűnő szigetelést, biztosit az ajtó illetve ablak számára. Pár évvel ezelőtt készült ablakok és ajtók üvegeinek hőszigetelési értéke k = 2,8 W / m2 K, utána következtek a még mindig 2 réteg üveggel készült ablakok és ajtók melyek hőszigetelési értéke Ug=1,4 W / m2 K és gázzal töltve Ug=1,1W / m2 K. Ezután a jöttek a 3 rétegű üvegezéssel készülő nyílászárók, ahol az üvegek hőszigetelési értéke Ug=0,7 W / m2 K vagy- Ug=0,8W / m2 K.

Íves ajtó vagy ablak: A teljes nyílászáró szerkezet íves kivitelben készül. Külső tokszerkezet íves és a bele kerülő ajtó vagy ablakszárny szintén teljesen íves. Nevezhető külsőíves ajtó vagy ablak szerkezetnek is.

Katedrál- és savmart üveg: A nyílászáró szerkezetbe épített katedrál- illetve savmart üveg funkciója lehet a díszítés, valamint az átláthatóság korlátozása, a fény áteresztésével.

Katedrálüveg: Színes, mintás vagy homokfúvott üveg. Átlátszósága kicsi, ezért leginkább díszítésre használják.

Keskeny megjelenésű osztások: Álosztóbordák A jó minőségű hőszigetelő üvegek alkalmazása mellett is több lehetőség van kazettás jellegű ablakok készítésére. A keskeny díszosztóbordák elhelyezhetők: két oldalról a hőszigetelő üvegre ragasztva, az üvegtáblák között, üvegen kívül és belül egyaránt.

Kétrétegű hőszigetelő üveg: Általában 2 db 4 mm-es üveg összeragasztása 16 mm-es távtartóval. A nyílászáró szerkezetébe kerülő üveg többféle "Ug" értékkel készülhet. A hőszigetelő ablak- és ajtóüveg: 4-16-4 Ug = 2,8 W / m2 K,

Kilincs PZ: PZ – ez azt jelenti, hogy a lyukasztás a kilincsen, zárbetétes forma, amit leggyakrabban bejárati ajtókon alkalmaznak.

Kilincs: Ablak, erkélyajtó, beltéri ajtó, bejárati ajtó és minden más nyílászáró nyitására és csukására szolgál, szorosan kapcsolódva a nyílászáróban levő vasalathoz. Kilincs anyaga általában fém: alumínium, réz, kovácsoltvas stb.

Külső párkány: Az ablak külső oldalára, a ház külső felületére szerelt építési elem, amely védi az ablak alsó szegélyét az időjárás viszontagságaitól.

Lágybevonatos üveg:Float üvegre nemesfém réteget visznek fel. Kiváló hőszigetelő képességű üveg.

Lágyfém bevonatos üveg: A kettő vagy 3 rétegű üvegszerkezetnél használják, mely a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét javítja. A ma gyártott ajtók és ablakok szerkezetébe kerülő többrétegű üvegek mindegyikében használatos. A lágy fémbevonatos üveg az ablakokon és ajtókon levő átláthatóságot nem korlátozza

Laminált biztonsági üveg: Több rétegű, fóliázott, nagy terhelést elviselő üveg. Főként dobásálló és ütésálló változata kedvelt.

Lazúros felületkezelés: a fa nyílászáró lazúros felületkezelés esetén visszaadja a fa természetes erezetét. Az így festett ablakok és ajtók igazán otthonossá tudják tenni lakásunkat.

Nap- és fényvédő üveg: Ide sorhatóak a parsol, stopsol és reflexiós üvegek. Az ablakokba beépített fényvisszaverő üvegek szerepe az erős napsugárzás elleni védelem. A nyílászárókba épített fényvisszaverő üvegek egészségre gyakorolt negatív hatása végett sokan ellenzik ezen üvegek használatát.

Napvédő üveg: Float és színezett üvegből készül. Leggyakrabban zöld vagy valamilyen semleges színt kap.

Névleges méret: az épület szerkezetében, falazatában kihagyott nyílás, melybe bejárati ajtók, erkélyajtók, beltéri ajtók, ablakok és más nyílászárók kerülnek beépítésre. Az elkészült nyílászárók mérete mindig kevesebb, mint a névleges méret. Tervrajzokon az ablakok és ajtók névleges méretei vannak feltüntetve.

Nyílászárók alkotóelemei: Három nagy csoportba sorolhatjuk a nyílászáró szerkezetek, így a faablakok elemeit: a profil, a vasalat. az üvegezés.

Nyíló faablak: Általában mindenféle nyílásban alkalmazható, természetesen bizonyos méretkorlátozások mellett! Hagyományos ablak, a szárnyak a helyiség belseje felé mozdulnak vízszintesen.

Nyitásirány: Ha szemben állok az ajtóval, és a pántok a jobb oldalon helyezkednek el az ajtó jobbos, ha pántok az ajtó baloldalán találhatóak az ajtó balos.

Nyitott szerkezetű árnyékoló: Ennél a kivitelnél a szerkezeti elemek,(tengely, kezelő szerv, textil) nincsenek elrejtve.
Akkor javasoljuk ezt az árnyékolót,  ha zárt, védett helyre (eresz alá, mély kávába) kell szerelni a rolót, esetleg egy előre kialakított tokba, szekrénybe helyezzük el. Nyitott szerkezetű árnyékolók kezelése általában külső. és manuális (kurblis), de a megfelelően vízmentes  helyen a motoros kezelés is lehetséges.

Pallótokos ablakok: Parasztházak ablaktípusa. két szárnnyal vannak ellátva. Az egyik szárny, amely kívülre esik, kifelé nyílik, a másik pedig befelé. Ez az ablaktípus rossz szigetelőhatással bír és a csapadékot sem képes teljes mértékben felfogni.

Pánttakaró: A bejárati ajtók, erkélyajtók, beltéri ajtók és ablakok látszó pánt felületeinek eltakarására szolgáló, színes műanyagból készült sapka. Nyílászáró díszítésére szolgáló takaróelem.

Parapetfal: A tetőtér magasítására épített ált 60cm-120 cm magas falszerkezet. Magassága meghatározza a tetőtérbe építhető ablakok és ajtók méretét.

Párkányfogadó: Az ablakszerkezet azon része, amely a párkány rögzítését segíti elő, illetve a szállítás során védi az ablakot. Az ablak alján lévő 3 cm-es műanyag elem.

Pipapánt: Régebben használták a fa bejárati és fa beltéri ajtók vasalására.

PUR-hab: a beépített ajtók és ablakok tokszerkezete és falazat közötti hézag kitöltésére használatos. A hab javítja a beépített nyílászáró stabilitását valamint kiváló a hőszigetelési értéke.

Rátétosztás: A nyílászáró szárnyak külső és belső részére ragasztott díszítő jellegű osztás. A hőszigetelt üveg közé úgynevezett duplex osztó kerül, mely a nyílászáró szárnyaknak olyan kinézetet biztosít, mintha az több üvegmezőből állna. Az ablak és ajtók szárnyaira rakott rátétosztás, díszléc szélessége 25 - 30 mm, de természetesen ez egyedi lehet.

Redőny: Legelterjedtebb külső árnyékoló. Beépített házas vagy tokos redőnyök a legelterjedtebb külső árnyékolók. A redőny mellett szól a jó hőszigetelő képesség (nyáron hűt, télen fűt), a hosszú élettartam, valamint az, hogy - megerősített változatában - a biztosítótársaságok által elfogadott betörésvédelmi eszközként is szolgál. Alkalmazásával az ajtó vagy az ablak lég- és fénymentesen lezárható, amellett, hogy bizonyos fokig a beszűrődő zajokat is tompítja.

Reflexiós üveg: Az üvegre ezüstös, fényvisszaverő fém-oxid réteget visznek fel, ezáltal az ablak csak az egyik oldalról lesz átlátható. Főleg utcafrontra néző ablakoknál használják fel ezt az üvegtípust.

Reluxa: Belső árnyékolási eszköz,  lamelláit úgynevezett termostop réteggel vonják be, mely visszafordítja a rá eső hőhullámokat. A hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a lamellák domború oldala mindig a sugárzó hő irányába - nyáron az ablak, télen a szoba felé - néz.

Roletta: Átmenetet képez a külső és a belső árnyékolók között. Ide is, oda is felszerelhető, sőt két ablak között is alkalmazható. Alapvetően két fajtája terjedt el: a rugós hengerre tekeredő és a két mozgatósín közé szerelt (az ún. feszített vászon). Elvben ez utóbbival hézagmentesebb sötétítés érhető el, bár valójában a fény- és hő mentesítés szempontjából mindkettőnél a vászon szövetsűrűsége a meghatározó. Jó tudni, hogy az úgynevezett áttört vagy rácsszövettel felszerelt roletták - kitűnő fény- és hő visszaverő képességük mellett - biztosítják a helyiségek szabályozható természetes megvilágítását, szellőzését és az ablakon való kitekintés lehetőségét is.

Roló: Az ablak fölső részére szerelt rúdra felcsavarodó árnyékoló, belátást akadályozó textil-függöny. Belső és külső változata is ismert.

Soroló elem, soroló oszlop: A nyílászáró szerkezetek összeépítésére szolgáló oszlop. Több ablak és ajtó sorolható egymás mellé.

Sötétítőfüggöny: A legismertebb beltéri fényvédelmi eszköz. Előnye, hogy szakember nélkül is beszerezhető és felszerelhető, valamint, hogy mindennapos használata egyszerű. Alkalmazásával a terasz üvegajtajának árnyékolása is kényelmesen megoldható. Hátránya, hogy vele a szobába érkező fény mennyisége csak nagy léptékben változtatható, “finomhangolásra” nem alkalmas.

Szalagfüggöny: Lamellás belső árnyékoló, használatának talán legnagyobb előnye, hogy általa a helyiségbe jutó fény mennyisége pontosan beállítható, ezáltal az intimitás és a hőszabályozás a természetes fény teljes kizárása nélkül is megteremthető.

Szerelőfül: beépítendő ajtó, ablak oldalára csavarozható elem melynek segítségével a nyílászáró rögzíthető a falhoz.

Szilikon: Az ablak és ajtó keretébe kerülő üveg beépítésre szolgál. Fokozza a fa nyílászáró hő és hangszigetelését. Megakadályozza az üveg külső felületén levő csapadék bekerülését az ajtó vagy ablak belső szárnyszerkezetébe.

Színezett üveg: A gyártás során fémoxidot adnak az üveghez. Ennek hatására az üveg szürke, bronz, zöld vagy sötétkék színt kap. Árnyékolástechnikai szempontból lehet fontos alkalmazása.

Szúnyogháló: Az ablaktokba épített speciális háló, amely az ablak nyitása esetén megakadályozza a rovarok bejutását az épületbe.

Táblásított anyag: A beltéri ajtók és bejárati ajtók tömörfa betétjei, vésett kazettái készülhetnek ebből az anyagból is.

Takaróléc: A beépített nyílászáró és falazat közötti rés eltakarására használatos.

Távtartó: A faajtó és faablak szárnyaiba kerülő két vagy háromrétegű üveg összeragasztásához használatos fém vagy műanyag peremzáró.

Teschauer rendszerű ablakok: Panellakásokban alkalmazott ablaktípus, ilyen például a jól ismert forgóablak.

Tetősíkablak: Az épület tetőterébe, a tetőszerkezetbe építhető nyitható vagy fix ablak. Nyitásmódjától függően többféle tetősíkablakot is megkülönböztethetünk.

Tokosztó: A nyílászáró tokszerkezetébe kerül, azt megosztva a szerkezet több ablak és ajtószárny fogadására válik alkalmassá.

Tokosztott faablak: olyan esetekben alkalmazható, ahol buktatni kívánjuk a bal és jobb oldali szárnyat is vagy esetleg az ablaknál kisebb nyílószárnyat szeretnénk.

Tokozott árnyékoló: Tokozott árnyékolókból, rolókból lényegesen nagyobb a típusválaszték, mint nyitott társaiknál.
Ez annak köszönhető, hogy a mai modern elvárásoknak, és esztétikai kívánalmaknak ezek a tokos árnyékolók sokkal inkább megfelelnek.

Tokrögzítő csavar: a nyílászárók beépítésére szolgáló elem. Megkönnyíti az ajtók és ablakok beépítését. Tiplit nem igényel, és előfúrás után a beépítendő nyílászáró könnyen rögzíthető a falhoz.

Többpontos zár: A bejárati ajtók zárszerkezete. Többpontos rúdzár, melyek nagy része biztonsági kivitelben készül. Ajtózárak készülnek görgős, csapos és kampós kivitelben.

Tömítőprofil: A nyílászárók belső peremében végigfutó műanyag vagy gumiprofil, amely az ablak hő- és hangszigetelését javítja.

Üvegházhatás: A napból érkező rövidhullámú infravörös sugarak gyakorlatilag akadály nélkül hatolnak át az üvegen, a belső térben levő tárgyakról visszaverődő hosszúhullámú sugarak viszont már képtelenek erre, így az energia “csapdába kerül”. Mivel a hőhullámok nem képesek kijutni, a helyiségben nyelődnek el, itt adják le energiájukat: melegítenek. Ez a jelenség játszódik le a napsütésnek kitett szobában is. Az árnyékolástechnikai berendezések hatékonysága jórészt attól függ, hogy milyen mértékben képesek visszaverni a nagy energiájú fénysugarakat, megakadályozva ezzel, hogy azok a védendő helyiség belső régióiba jussanak.

Üvegléc: Ajtó és ablak szárnyszerkezetébe kerülő üveg beszorítására szolgál.

Üvegtartó lécek:Az üvegtartó lécek elsődleges feladata az üvegtáblák biztosítása, ugyanakkor nagy az esztétikai értékük is. Új építkezésekhez és felújításokhoz egyaránt választhatunk az adott háznak megfelelő stílusú lécekből. A tokprofilok, a szárnyprofilok és az üvegtartó lécek adják az ablak optikáját.

Valós osztás: Az ajtó és ablakszárnyakba kerülő osztás. Az így kialakított szárnyak kettő vagy több mezőt alkotnak. A nyílászáró szárnyakba épített valós osztás minimális szélessége 50 mm.

Váltószárnyas faablak: Ez a faablak olyan esetekben alkalmazható, ahol az erkélyajtó vagy az ablak nem kivitelezhető egyszárnyúra, tehát nagyobb nyílások esetében.

Vésett vagy mart kazetta: A bejárati ajtók valamint beltéri ajtók tömör eleme, mely markáns kinézetet biztosít a nyílászáróknak. Kültéri ajtókba készült betétek közé hőszigetelő anyag kerül beépítésre, növelve ezzel a nyílászáró hőszigetelését.

Vitrázs - Ablakkeretre erősített keskeny függöny.  

Vizes alapozó festék: Az egyenetlen felületű fa nyílászáró anyagok felületét lehet feltölteni, utána könnyen csiszolható, sima, póruszárt felületet kapunk. Az így előkészített fa nyílászáró szerkezet felületén a fedőbevonat szépen elterül.

Vizes alapozó lakk: a vékony lazúr felhordása kerül a készülő ablak vagy ajtó felületére. Az alapozó lakk használatával a fa nyílászáró szerkezetek tartóssága és felületi minősége nagyban javítható. Mivel színtelen nem okoz színeltérést az ajtó és ablak felületén.

Vizes alapú festékrendszer: Nem tartalmaz oldószert így festés alkalmával nem ártalmas az egészségre. A vizes alapú festékkel kezelt fa nyílászárók a későbbiek folyamán sem bocsájtanak ki magukból mérgező anyagot.

Vizes ápoló és felújító anyagok: Vizes festékkel festett faajtók és ablakok felületétének eredeti állapotát állíthatjuk helyre ezzel az anyaggal, akár házilag is, minimális munkabefektetés mellett.

Vizes előimpregnáló szer: a kezelt anyagot megóvja a gombák okozta elszíneződéstől és rovarok okozta károsodástól. Az így kezelt fa nyílászárók élettartalma nagyban növekszik.

Vizes fedőfesték: Ezek a festékek erősen pigmentáltak, így hosszú ideig biztosítanak védelmet a kültéri fa nyílászárók számára. Fedőfesték használatával festett faajtók és faablakok erezete nem látható vagy csak nagyon csekély mértékben.

Vizes fedőlazúr: A vastaglazúr rendszer fő komponense. a 275 -300 mikron vastagságban felhordott festék legfőbb feladata a fa nyílászáró szerkezetének a megvédése. A fa ajtóra, ablakra felhordott fedőlazúr megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig képes megvédeni a kültéri ajtókat és ablakokat az időjárás viszontagságaitól. A fa nyílászáróknak csak kiváló festékrendszerrel és nagyon jó technológiával lehet hosszan tartó védelmet biztosítani. Mivel vizes lazúrok oldószere a víz így e festékek felhasználásával hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.
Vizes töltőalapozó: alkalmas, hogy a festendő fa ablak, ajtó pórusos felületét nagyon jól kitöltse. A megszáradt bevonat jól csiszolható, és kitűnő alapot, biztosit a végleges festés előtt álló fa nyílászáró számára. A vizes töltő alapozót fedő festett fa nyílászárók esetében használják.

Vizes vékonylazúr: Megadja a faajtó, faablak alapszínét. Csak megfelelő mennyiségű színezéket tartalmazó vékonylazúr biztosit megfelelő szűrőhatást a nap káros UV-sugaraival szemben. Ügyelnünk kel a fa nyílászáró minden esetben kellően el legyen látva az UV elleni sugárzással szemben.

Zárbetét vagy cilinderbetét: A bejárati ajtók valamint bejárati jellegű erkélyajtók zárszerkezetébe beépíthető elem, mely által a bejárati ajtó, erkélyajtó alkalmassá válik a zárhatóságra.

Zárfogadó, zárlemez: Bejárati ajtók és beltéri ajtók zárnyelveinek fogadására szolgáló elem.

Zsanér - Csuklópánt, csuklós ajtó-, ablakpánt.

 

Nyomja meg a tetszik gombot, hogy ne maradjon le akcióinkról, értesüljön lakberendezési újdonságainkról!

Lakberendezési ötletek
 • Az asztalos és az asztal – avagy mesterségünk címereAsztalos üzem vagyunk, nem is tudom, hogyan nem jutott még eddig eszembe, hogy pont mesterségünk címerét, az asztalt ne vegyük elő. Szó volt már itt fa ablakról, fa ajtóról, fa lépcsőről, fa térelválasztóról, és mindenféle fa bútorról. Valahogy az asztal mégis kimaradt. Hogy az asztalos szakma képviselőjeként ne maradjunk szégyenben, most a legkreatívabb kivitelezésű asztalokat mutatom meg – és ezzel azt is, hogy az igazi asztalos mennyire el tudja ereszteni a fantáziáját.
 • Bútorjavítás – érdemes, nem érdemes, kire bízd? A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!
 • Milyen asztalos a Fa-Héj Kft.? - Megkésett blogposzt a bolondok Milyen az asztalos, ha vicces? Mindjárt kiderül. :)
 • A fa ablak és fa ajtó ruhája - a függönyA fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit elkészítünk Neked 2. rész A fa térelválasztó valóban szép dísze lehet az otthonodnak. Sőt nemcsak dísze: különlegessége is. A múlt héten már mutattam 6 különleges fa térelválasztót széles e világból. Most folytatom a sort, és hoztam még másik ötöt, hogy inspirációt kapj.
 • 11 különleges fa térelválasztó - amit szívesen elkészítünk NekedA fa térelválasztó is lehet - ami igazi dísze lehet a lakásnak. Nemcsak esztétikai és designelem, hanem hangulatteremtő is. És egyáltalán nem biztos, hogy minden lehetőség kimerül a paravánban, ha fa térelválasztót szeretnél a lakásodba. Ezért körülnéztem egy kicsit a nagyvilágban és kishazánkban. Találtam is néhány olyan szuper ötletet, amelyet ha szeretnéd, bármikor szívesen az otthonodba varázsolunk mi is.
 • Új fa ajtó - de milyet? Hogyan válaszd ki az új fa ajtódat? Ha fa ajtó minden álmod, akkor szinte bármit kérhetsz tőlünk, megcsináljuk Neked. Azt azonban nem árt tudni, hogy mi mindent kell majd végiggondolnod, mielőtt kijelented, "Ilyen és ilyen fa ajtót akarok!" Számunkra ugyanis a kedves vevő kívánsága szent, azt készítjük el, amit mondasz. A fa ajtót viszont Neked kell majd nézned minden áldott nap, ha hazamész. Praktikus tanácsok a fa ajtó kiválasztásához.
 • Asztalosüzem - másképp, avagy miért velünk dolgozz? Asztalosüzem annyi van, mint égen a csillag. Hidd el, még a mostani szakemberhiányban is kis híján igaz a mondás, hogy ha elég messzire vagy képes dobni a kalapácsod, tuti, hogy eltalálsz vele egy asztalost. Csak nem mindegy, hogy milyent. Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy az új vevő jó, de a visszajáró még jobb, úgyhogy erősen dolgozunk azon, hogy mi legyünk azok, akik nem akármilyenek vagyunk. Most el is mondom, mi mindent teszünk ezért.
 • Mégis mennyi az annyi? - Avagy amit az egyedi bútor áráról tudniAz egyedi bútor a specialitásunk. Pontosabban csak azt készítünk. És amint azt a termék neve is mutatja az egyedi bútor attól is egyedi, hogy az ára is az. Éppen ezért nem tudunk még viszonylagos árakat sem kiírni a honlapra, és telefonban sem fogjuk tudni csípőből megsaccolni álmaid fa lépcsőjének vagy éppen beépített szekrényének az árát. Azt azonban meg tudom mondani, hogy nagyjából mire számíts - és Te otthon hogyan kezdj el számolni.
 • Az egyedi bútor jobb, vagy a svéd összerakós? Egyedi bútor készítése kapcsán sokszor megkapjuk a kérdést, hogy biztos, hogy jobb ez, mintha készen venné a boltban? Vagy azt, hogy miért kellene drágán egyedi bútort vásárolnia, amikor a lapra szerelt, „félkész” változat olcsóbb? Megmondom.
 • Új év, új lakás – lakásfelújítás tervezése Lakásfelújítás az újévi fogadalmad? Nagyszerű, hajrá! A lakásfelújítás sok időt, energiát felemésztő dolog, ettől függetlenül hisszük, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenül egy rémálomnak lennie. Még akkor sem, ha fenekestül felforgatod a lakásod.
 • Fa lépcső – karácsonyi kivitelbenElismerem, a fa lépcső általában nem az a térelem, ami külön figyelmet szokott kapni karácsonykor. A fa lépcső ugyanis a lakásnak olyan eleme, ami még ha szembetűnő is, akkor sem emeljük ki. Vagy azért, mert akkora, hogy már önmagában is érvényesül díszítő vagy elválasztó térelemként, vagy azért, mert olyannyira belesimul a lakásba, hogy észre sem vesszük. Használati tárgy. Pedig sokat dobhat a karácsonyi hangulaton, ha sikerül szépen feldíszíteni. Tippek a nagyvilágból a Te fa lépcsődnek is. :)
 • A fa ajtó karácsonykor még szebb – karácsonyi ajtódíszekA fa ajtó sem maradhat ki a fa ablak után advent idején. Mutatok néhány karácsonyi ajtódíszt, amely egyrészt ünnepi, másrészt kifejezetten jól áll a fa ajtónak. Öltöztesd fel az otthonod bejáratát, és adj ünnepi hangulatot a lakásodnak, még mielőtt belépnél az ajtódon.
 • A fa ablak szép – és hogyan lehet karácsonyi? A fa ablak sok mindenért szerethető. Elsősorban a meleg megjelenéséért, a természetességéért. Igazi szépségét azonban akkor mutatja meg, ha hagyod, hogy látszódjon a fa erezete. Ha pedig még fel is díszíted, akkor teljes pompájában ragyog. Mi sem kínál erre jobb lehetőséget, mint a karácsony. Mutatok is néhány különösen jól sikerült díszítést, ami a fa ablakban kifejezetten jól mutat.
 • Nyílászárók karbantartása – atyaég, ez ennyire egyszerű? A nyílászárók karbantartása minden lakás- és háztulajdonos rémálma – különösen, ha sok a kültéri ajtó és ablak. Már belegondolni is rossz, hogy sok nyílászáró esetén mivel jár a felújítás, karbantartás: csiszolás, egyenetlenségek kezelése gittel, és legalább két rétegben festés. Ez még akkor is nagy meló, ha nem házilag csinálod, hanem mestert hívsz. De mi van, ha én azt mondom, hogy mindez megúszható, mert tudunk egy módszert, ami olyan egyszerű, mint a faék?
 • Bútorok felújítása – saját kezűleg védjük a környezetet?A bútorok felújítása nagy divat manapság. Ez nem is csoda. Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalmak beindulásával újra szokás lett, hogy amíg lehet, addig nem dobunk ki semmit. Ez jó a környezetnek is – és bizony a pénztárcánknak is. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De hogyan újítsuk fel megunt, vagy a nagyitól megörökölt, nem igazán divatos bútorainkat. Elárulom. Sőt. Még klassz példákat is mutatok.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 2Bejárati fa ajtó – a legutóbb is ez volt a téma, csak akkor félbe maradt a dolog, úgyhogy itt az ideje, hogy megkapd a második inspirációlöketet is. Miért olyan lényeges, hogy foglalkozz a bejárati ajtóddal? Nagyjából ezer oka van, mi most csak a fontosabbakat nézzük meg. Közben pedig adok néhány tippet arra is, hogy hogyan lehet némi fantáziával eldobni az unalmasnak tartott bejárati ajtót is.
 • 10 + 1 különleges bejárati fa ajtó, avagy a fantázia dicsérete 1Különleges, helyenként furcsa fa ajtó már szerepelt itt a blogon – már akkor is 11 volt belőlük. Némelyik igazi tervezői és asztalosteljesítmény volt, de a legtöbbjére ugyanaz volt igaz, mint azokra, amelyeket most akarok megmutatni: az egyszerű némi fantáziával igazán nagyszerű lehet. Különleges bejárati fa ajtó a világ minden tájáról: brit stílustól kezdve a mesevilágon át a természetimádóig.
 • A 10 legfurcsább fa bútor, amit valaha is láttam... ...de akármilyen furcsa is ez a fa bútor, ha ez a szíved vágya, ez minden álmod, akkor mi ezt is megcsináljuk! Egy biztos: bármelyik fa bútor is ad majd inspirációt az otthonod berendezéséhez, tuti, hogy egyedi lesz. Csak legyen ötleted arra is, hogy némelyiket hogyan fogod tudni használni. Rajtunk nem fog múlni, az biztos.
 • Ajtósztorik 3 – fa ajtó homokfúvott üveggel 2. részAz ajtósztorik folytatódik! Különös tekintettel a fa ajtóra azzal a bizonyos homokfúvott üveggel, amit a legutóbbi cikkben már megismertetek. Mert a fa ajtó kalandjainak még mindig nincs vége! Még mindig hátra van öt különböző stílus, amelyben a bézs fa ajtónk próbára teszi magát – és hidd el, ismét el fog bűvölni! Pontosan ötször.

© 2018 - Minden jog fenntartva - Fa-Héj Kft.

Az oldalon szereplő képekkel és minden tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva. A tartalmak felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel lehetséges.